Teātra muzejā izrādīs Kristīnes Klētnieces iestudēto «Kauju četrās sienās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 10. oktobrī plkst. 17 atkal būs iespēja redzēt skatītāju iemīļotus aktierus Daci Makovsku un Leonu Leščinski. Vācu dramaturga Martina Valzera lugu „Kauja četrās sienās” iestudējusi režisore Kristīne Klētniece.

Šī gada 19. aprīlī izrādes aktieri tika uzņemti Bergenas latviešu amatierteātrī "LATiBergen", Norvēģijā. Vasaras sezonā, kad teātri ir slēgti, Norvēģijas latviešiem bija iespēja baudīt labu profesionālā teātra izrādi dzimtajā valodā.

Skatītāja Dace Tretjakova Bergenā izrādi vērtē: “Izrāde man bija ne tikai aizraujošs, interesants, amizants ceļojums pa laulības dzīves krāčaino upi, bet arī lika aizdomāties, ka šādas "kaujas" (par ko jau vēsta pats izrādes virsraksts) – lielākas vai mazākas – mēs izspēlējam turpat vai ikdienu... un kas ir tas traģiskākais – patiesībā šajos "spēkošanās maratonos" uzvarētāja nav. (..) Ne tikai komiska un smieklīga izrāde, bet varētu teikt, ka izrāde ar daudzpunkti (..), kur katram ir iespēja aizdomāties, cik ļoti viņam ir/nav laimējies satikt savu īsto, dzīvo cilvēku.”

Izrāde vēsta par laulātu pāri, kas kopā nodzīvojis divdesmit piecus gadus. Bērni izauguši, ģimenes draugi ne vien šķīrušies, bet arī izveidojuši jaunas attiecības. Dzīves līkloči piespiež laulātos atkal sākt sarunāties. Kopīgi viņi šķetina pagātni un tagadni, domājot par to, ko sola nākotne. Patiesība izrādās reizē traģiska un smieklīga: zem paklāja rūpīgi paslaucītie laulības dzīves noslēpumi izauguši par briesmoņiem. Tomēr šādas kaujas ļauj saskatīt, ka blakus ir dzīvs cilvēks.

Lugas „Neliels līkums; Kauja četrās sienās” autoru Martinu Valzeru (1927) dēvē par vācu literatūras klasiķi, un viņa darbi tulkoti arī latviešu valodā. 1998. gadā rakstnieks un dramaturgs godalgots ar Vācijas Grāmatu izdevēju un tirgotāju apvienības Miera balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti