Teātra medija Kroders.lv akcijā autori ziedo rakstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Portālā Kroders.lv februārī tiek īstenota īpaša ziedošanas akcija “Ziedots Kroderam”. Akcijā vietnes autori – teātra teorētiķi un praktiķi – ziedo rakstus, apliecinot savu atbalstu vietnes nākotnei, medijus informē portāla pārstāvji.

Kampaņa īstenota, gaidot 2020. gada Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) 1. projektu konkursa rezultātus. Ar to Kroders.lv redakcija vēlas akcentēt teātra nozares medija nepieciešamību Latvijas teātra kopainā.

“Ziedošanas akcija lielā mērā radās no pašu autoru iniciatīvas, vēloties paust atbalstu elektroniska teātra medija nākotnei,” akcijas ieceri komentē Kroders.lv galvenā redaktore Ieva Rodiņa. “Teātris gan radošā procesa, gan VKKF saņemto projektu skaita ziņā ir viena no bagātākajām Latvijas kultūras nozarēm. Ir skaidrs, ka šīs nozares pilnvērtīgam atspoguļojumam nepietiek tikai ar atsevišķām recenzijām periodiskajos kultūras laikrakstos, kur rakstu apjomu ietekmē stingri noteikts zīmju skaits, un drukāto teātra žurnālu “Teātra Vēstnesis”, kas iznāk reizi ceturksnī. To, ka teātra kritika ir dzīva un tai nepieciešams valsts atbalsts, apliecināja arī nesenā “NN nakts”, kurā par laureāti tika atzīta tieši Kroders.lv autore Silvija Radzobe.”

Jau akcijas pirmajā dienā – 1. februārī – vietnē lasāmi divi akcijas raksti: Gunas Zeltiņas recenzija par Jaunā Rīgas teātra izrādi „Zalkša līgava” un Vēsmas Lēvaldes pētījums par teātra un kino zinātnieces Valentīnas Freimanes darbību Liepājā 20. gadsimta 50.-60. gados. Akcijā publicētie raksti portālā atzīmēti ar baltu lenti, kuru rotā Kroders.lv simbolika – zelta kronīši.

Kroders.lv sadarbības projektu vadītāja Ilze Folkmane par ziedošanas kampaņu
00:00 / 06:43
Lejuplādēt

Kroders.lv sadarbības projektu vadītāja Ilze Folkmane Latvijas Radio pastāstīja:

“Tā būtība ir tāda, ka Kroders.lv pastāv tikai uz Kultūrkapitāla fonda līdzekļiem, un tā, protams, nav īsti pareiza sistēma, kas varbūt ir jāmaina jau saknē, bet pagājušā gada pēdējā konkursā diemžēl līdzekļi netika piešķirti. Un tas bija tāds kā modinātājpulkstenis, kas lika mums aizdomāties, un tad šobrīd iznāk, ka mēs kādu laiku esam palikuši bez līdzekļiem. Esam iesnieguši projektu jaunajā konkursā un noteikti meklēsim arī privātus sponsorus, bet šobrīd iznāk, ka mums ir jādarbojas uz entuziasma pamata vairāk.”

Folkmane arī atklāja, ka portālam finansējuma, kas piešķirts iepriekšējā konkursā, pieticis līdz šī gada janvāra beigām.

Tātad – gaidot nākamā konkursa rezultātus, portāls bez finansējuma jāuztur visu februāri. Tas ir problemātiski it sevišķi tāpēc, ka ir teātra sezonas vidus.

“Bet, par laimi, autori, kuri regulāri raksta “Kroderam”, bija ļoti pretimnākoši un jau brīdī, kad uzzināja, ka būs šāda situācija, viņi izteica vēlmi palīdzēt arī bez maksas, un tāpēc arī būtībā šī ziedošanas akcija piedzima,” atklāja Folkmane, uzsverot – šajā kampaņā ziedotāji ir tieši autori, nevis lasītāji: “Vērsāmies tieši pie autoriem, kuri jau ilglaicīgi ir sadarbojušies ar “Kroderu”, piemēram, teātra kritiķe un zinātniece Silvija Radzobe, Guna Zariņa, Vēsma Lēvalde, un tieši autori ir tie, kas nāk mums pretī un ziedo gan savas recenzijas par teātra izrādēm, gan fragmentus no teātra pētījumiem.”

Folkmane arī norādīja, ka viena no portāla funkcijām ir jauno kritiķu audzināšana. Portāla sadaļā “Students vērtē” studentiem ir iespēja publicēt publiskā vietnē savas pirmās recenzijas.

“Šī sadarbība noteikti nebeigsies, un arī akcijas laikā tiks iesaistīti studenti, kuri šobrīd mācās būt par teātra kritiķiem.

Un, tā kā mēs viņiem dodam iespēju strādāt ar profesionāliem redaktoriem, kas viennozīmīgi viņiem ir nākamais pakāpiens karjerā, un cerams, ka viņi ar laiku izaugs līdz ļoti profesionāliem teātra kritiķiem,” stāstīja Folkmane.

Uz jautājumu, kā portāls plāno risināt savu nestabilo finansiālo situāciju, Folkmane atbildēja, ka kopš izskanēja ziņas, ka pērnā gada pēdējā VKKF konkursā Kroders.lv netika atbalstīts, jau ieviestas izmaiņa portāla darbībā – piesaistīts sadarbības projektu vadītājs kā arī vairāki jauni redaktori.

Portāla mērķis esot meklēt privātkompānijas, kas būtu ieinteresētas teātra nozares attīstībā.

Tā pat Folkmane norādīja, ka tiek veiktas sarunas ar Kultūras ministriju par kultūras mediju nākotni: “Jo Kroders.lv, protams, nav vienīgā vietne, kurā ir šādas problēmas. Ne velti “Satori” regulāri veido šīs ziedošanas akcijas, un tas jau vien norāda uz to, ka kaut kāda problēma saknē pastāv, un vienkārši tās ir jāmeklē un par tām jārunā.”

Kroders.lv ir vienīgā vietne Latvijā, kas veltīta tikai teātra procesiem, uzsvēra Ilze Folkmane. Tāpēc tās pastāvēšana ir būtiska teātra kritikai. Folkmane stāstīja, ka citi portāli, kuros tiek publicēta mākslas un kultūras kritika, nespēj “noklāt to teātra izrāžu daudzumu, kas sezonas laikā tiek parādītas”.

Folkmane atzīmēja: “”Kroderam” tā ir iespēja būtībā par katru teātra izrādi izteikt kaut kādu savu viedokli un, kā jau minēju, tā arī ir vietne, kur var jaunie kritiķi publicēties, jo neviens neņems kritiķi pa taisno rakstīt “Delfos” vai kādā citā lielā portālā, un paši no sevis jau kritiķi nedzimst, viņiem ir nepieciešama kaut kāda prakse.

Nu, un arī teātra pētniecībai tas ir ļoti nozīmīgi, jo ar tādu elektroniska medija palīdzību mūsdienās jebkurš pētījums, jebkura ziņa var nokļūt pasaulē daudz tālāk nekā, ja tas tik vienkārši paliks kaut kur universitātes arhīvos vai labākajā gadījumā “Teātra vēstneša” lapās.”

Tomēr vai portālu apmeklē pietiekami daudz cilvēku, lai šis ieguldījums būtu interesants potenciāliem sponsoriem? Folkmane atbildēja, ka lasītāju skaits esot pietiekami liels, turklāt cilvēkus, kas lasa portālu Kroders.lv raksturojot sponsoriem interesējošas īpašības. Folkmane stāstīja:

“Cilvēki, kas iet uz teātri, viņi pēdējās desmitgades laikā ir izkristalizējušies kā cilvēki, kuriem ir nauda, kuriem ir interese par dažādām lietām, un attiecīgi no mārketinga perspektīvas sponsorus interesē šāds turīgs klients, inteliģents klients.”

KONTEKSTS:

Valsts kultūrkapitāla fonda 2019. gada 3. kultūras projektu konkursā netika saņemts finansiālais atbalsts vietnes Kroders.lv darbībai 2020. gadā, tādējādi atstājot bez līdzekļiem vienīgo teātra aktuālajiem procesiem veltīto elektronisko mediju Latvijā.

Cerībā, ka VKKF 2020. gada 1. konkursa rezultāti dos iespēju vietnei turpināt darbību un kalpos kā atspēriena punkts tālākai attīstībai, Kroders.lv redakcija turpina darbu, nodrošinot vietnes darbību beznaudas apstākļos un veidojot attīstības stratēģiju nākotnei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti