Teātra laboratorija Daugavpils cietoksnī pulcē scenogrāfus, režisorus un dramaturgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Otro gadu Daugavpils cietoksnī tiek rīkots Daugavpils teātra Starptautiskais festivāls – laboratorija "Telpa - Daugavpils". Festivāls pulcē jaunos māksliniekus - scenogrāfus, režisorus, dramaturgus no Latvijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Polijas. Divu nedēļu laikā, dalībnieki strādājot piecās grupās, vieslektoru vadībā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem rada performances, kuru idejas ir rastas Ivana Buņina stāstos. Bet par teatrālo telpu jau kā ierasts kļuvušas Daugavpils cietokšņa kompleksa Kara hospitāļa ēkas.

Skaņu tehnika, gaismas, instalācijas - viss teātra performanču iestudēšanai nu jau otru gadu pēc kārtas tiek vestas uz Daugavpils Cietokšņa Kara hospitāļa ēku. Te pilnā sparā sācies Starptautiskais festivāls – laboratorija "Telpa – Daugavpils”.

Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode laboratoriju dēvē kārtējo teātra izaicinājumu: „Cietoksnis iedvesmo ļoti dažāda žanra māksliniekus, un viņi rada patiešām paliekošus darbus. Kāpēc mums tas ir svarīgi? Mēs esam augošs, avangardisks teātris, un mums ir svarīgi sadarboties ar jaunajiem māksliniekiem.”

Festivāla rīkotājs, režisors Georgijs Surkovs šogad teātra laboratoriju rīko ar drošu sirdi un pārliecību, ka viss izdosies. Pieredze tam jau ir. „Šī festivāla laboratorija tiek veltīta vairāk klasikas adoptācijai mūsdienu teātrī. Mēs mēģināsim šeit atrast, ko īsti ar to darīt un kādas ir iespējas,” stāsta režisors.

Scenogrāfe no Rīgas Dace Sloka ar sajūsmu pieķērusies pie darbu iestudēšanas, Buņins iedvesmo: „Tagad ir atbraukuši vēl no Ukrainas, Baltkrievijas, Polijas cilvēki. Un liekas interesanti, kā viņi to visu izdarīs. Jo Buņins it kā ir klasiska krievu literatūra, taču ļoti interesē, ka viņi to izdarīs Hospitālī.”

Caur šo festivālu atdzimst kārtējā Daugavpils Cietokšņa ēka, un tā noteikti pēc kāda laika atplauks tāpat kā Rotko centrs bijušajā Arsenāla ēkā, uzsver Rita Strode

Starptautiskā festivāla - laboratorijas "Telpa - Daugavpils " noslēguma pasākums notiks nākamnedēļ,  28.augustā, Daugavpilī, Hospitāļa ielā 6 plkst.15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti