Kultūras ziņas

"Piramīda" - izrāde, kas jāuztver aizvērtām acīm

Kultūras ziņas

Šovakar pasniegs "Austras balvu"

Sapņu delīrijs uz revolūcijas fona Dailes teātrī

Teātra kritiķis: Groza-Ķibere izrādē «Sapņotāji» nav pašmērķīgi ekspluatējusi kailumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Režisore Laura Groza-Ķibere izrādē "Sapņotāji" nav pašmērķīgi ekspluatējusi to, kas šajā izrādē ir ļoti daudz sastopams - kailums, biseksuāla erotika, incestuāla erotika, pēc iestudējuma pirmizrādes komentēja teātra kritiķis Atis Rozentāls.

"Manuprāt, tas nav taisīts, lai šausminātu vai tracinātu kādu skatītāju. Tas tur tā iederas," uzsvēra Rozentāls. Tajā pašā laikā viņš pamanījis, ka režisore sevi atkārto: "Tas, ka filma nāk vienai daļai skatītāju pa priekšu, ir drusku izaicinājums šai izrādei, jo nav pārsteigums tas, kas notiek, bet gaida to, kā tas notiek. Tas, kas mani mazliet mulsina, ka Laura Groza-Ķibere drusciņ sevi atkārto, jo jau izrādē “Pēc Jūlijas jaunkundzes” viņai bija šis pretstatījums - toreiz bija "Brexit" pūlis ārpusē un cilvēku attiecības iekšpusē. Un šis modelis tiek atkārtots."

LTV aptaujātajiem pirmizrādes skatītājiem izrāde bija patikusi.

"Aktieri bija ļoti labi. Ir speciāls veids, kā šitādu tēmu ņemt un kā ar viņu uzvesties, kā iztēlot to lietu. Diezgan drosmīgi, es domāju," komentēja Ivars Švānfelds.

Savukārt Elīza Vilcāne un Gita Kaldava, kuras ir aktrises Antas Aizupes draudzenes, teica, ka bijušas pārsteigtas par Aizupes sniegumu. "Es nebiju gaidījusi, ka tā būs ar tik lielu spriedzi un tik emocionāla, bet es ļoti lepojos - Anta superīgi nospēlēja," izteicās Vilcāne. " Jā, bija daudz kailuma, emociju, super – man ļoti patika," piebilda Kaldava.

Pirmizrāde notika Dailes teātra Mazajā zālē. Groza-Ķibere pati bija arī tulkojusi un dramatizējusi Gilberta Adēra lugu ar tādu pašu nosaukumu. Pirms 15 gadiem šo darbu ekranizēja šonedēļ mūžībā aizgājušais itāļu kino režisors Bernardo Bertoluči. Un filma atklāto guļamistabas ainu dēļ raisīja pamatīgu skandālu kino vērtētāju un baudītāju vidū. 

"Man ārkārtīgi simpātisks likās tieši šis jaunatnes faktors, kas solidarizējas kopā un vienojas kopīgos ideālos. Un te ir jautājums – vai es šodien esmu gatava vervēt savus līdzgaitniekus, vienaudžus, iet ielās un pieprasīt to, kas man ir svarīgs. Un es konfrontējos ar šo materiālu," par izrādi stāstīja režisore.

Divdaļīgajā romancē “Sapņotāji” slavena franču dzejnieka atvašu Teo un Izabellas dzīves iemieso aktieri Artūrs Dīcis un Anta Aizupe, bet viņu amerikāņu drauga Metjū lomu režisore uzticējusi Mārtiņam Upeniekam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti