Kultūras ziņas

Aktrise Elita Kļaviņa debitē kino režijā

Kultūras ziņas

Ziemeļu daba un modes māksla

Izcilāko 100 Latvijas aktieru portreti vienā izdevumā

Teātra kritiķes Radzobes sastādītajā grāmatā pirmoreiz analizēts arī 40. un 50. gadu teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dienasgaismu ieraudzījusi grāmata par izciliem Latvijas aktieriem – gan pagātnes, gan mūsdienu izcilībām. Svarīgi, ka pirmo reizi tieši šajā grāmatā pēc būtības analizēti 20. gadsimta 40. un 50. gadi Latvijas teātrī – līdz šim tas nav darīts nevienā Latvijā izdotā latviešu teātra vēstures grāmatā, uzsver idejas autore teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Kad 2015. gadā tika atklāts iepriekšējais izdevums – jaunajai režisoru paaudzei veltīts un teātra kritiķu veidots, režisors Vladislavs Nastavševs to nosauca par latviešu teātra kritikas mīlestības darbu pret jauno režiju.

Par jaunāko lolojumu idejas autore Silvija Radzobe dalās pārdomās, ka rakstot bijusi sajūta – ir noticis liels visu paaudžu aktieru salidojums. Trešdien grāmatas iznākšanu nosvinējuši autori, bet oficiālā tās atvēršana gaidāma nākamnedēļ.

Vēl pēc tipogrāfijas smaržojošo izdevumu kritiķe raksturo tā: gaidījām vienu bērnu, piedzima dvīņi un dvīņu cienīgi – abas grāmatas daļas kopā sver 3 kilogramus un 700 gramus. Izdevumā gandrīz vienlīdzīgās proporcijās atrodami raksti gan par pagātnes, gan mūsdienu izcilībām. 

“Var jautāt, kāds ir kritērijs – kas ir izcils aktieris. Mēs nevadījāmies pēc tā, vai cilvēkam padomju laikā bija nosaukumi, vai cik apbalvojumu viņš saņēmis mūsu laikā “Spēlmaņu naktī”, bet tā doma bija tāda, ka tās ir personības, bez kurām katrs konkrēts teātris un visa latviešu skatuves māksla nav iedomājama. Ja izņem ārā Artmani, kas paliek? Ļoti liels caurums. Izņem ārā Daudziņu vai Žagaru, vai Skrastiņus, abus - Imantu un Artūru, – paliek caurums. Viņi ir noteikuši gadu desmitus šajā teātrī,” skaidro Silvija Radzobe.

Aktieru portretus veidojuši 22 visu paaudžu kritiķi un teātra zinātnieki. Informāciju autori smēlušies recenzijās, iepriekš izdotās grāmatās un arī arhīvos. Visi mūsdienu autori intervēti. Lai arī uz vāka, ko rotā Kristapa Kalna fotografētā Nacionālā teātra skatuve, minēts apaļš skaitlis, patiesībā portretu esot vairāk.

Lasāmvielas teātramīļiem šis izdevums sagādāšot daudz – kopā 1023 lapaspuses. Grāmatas idejas autore uzskata, ka tajā neesot neviena, kam nevajadzētu būt.

“Man liekas, ka šis tas ir jauns, ko cilvēki uzzinās – mēs centāmies necelt pieminekļus, speciāli arī nevienu nepazemot, bet atklāt pretrunas, atklāt, cik radošiem cilvēkiem arī mēdz būt sarežģīti ceļi dzīvē, un atklāt, kāda ir ietekme uz aktiera likteni arī režisoram, savam laikam – ar visām ideoloģiskajām prasībām un spiedienu,” skaidro Radzobe.

Oficiālā grāmatas atklāšana, piedaloties arī grāmatā pieminētajiem aktieriem, gaidāma 15. februārī Jaunajā Rīgas teātrī. Grāmatu klajā laidis Latvijas Universitātes apgāds. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti