Kultūras ziņas

Klasika un eksperimenti piecu tekstilmākslinieču izstādē

Kultūras ziņas

Dizaina "Domāšanas darbnīcas"

Laulības dzīves ainas I. Rešetina redzējumā

Teātra kritiķe: Rešetins savā otrajā izrādē apliecina, ka ir mērķtiecīgs režisors

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30.septembrī pirmizrādi Dailes teātra Mazajā zālē piedzīvoja franču rakstnieka Floriana Zellera lugas “Ja tevis vairs nebūtu” iestudējums Intara Rešetina režijā. Kā norāda teātra krtitiķe Henrieta Verhoustinska, Rešetins savā otrajā izrādē apliecina, ka ir ļoti mērķtiecīgs režisors.

Stāsts par sievieti, kura ir sapinusies savās domās un meklē patiesību, bet vienlaikus slēpjas no tās – tā par savu lugu izsakās franču autors Florians Zellers, kura darbu Intars Rešetins izvēlējies savam otrajam iznācienam Dailes teātrī režisora lomā.

“Man svarīgi līdzīgi kā medicīnā - nevis ārstēt sekas, bet meklēt cēloņus. Florians Zellers man ir iedevis materiālu; tā aisberga neredzamā daļa , ko mēs esam divu mēnešu laikā piepildīt, tā mani saista. Mēs meklējam cēloņus viņu rīcībai. Un tas jau ir tas, kas veido šo stāstu,” skaidro režisors.

Annai autokatastrofā iet bojā vīrs, ar kuru kopā nodzīvoti 20 gadi. Paliekot vienai, sievieti sāk mocīt šaubas par līdzšinējo kopdzīvi un viņa ieslīgst drudžainos patiesības meklējumos.

Izrādes intriga – stāsta atrisinājumu katrs var izvēlēties pēc sava prāta. Autors skatītājiem atvēlējis brīvas interpretācijas iespējas.

“Mūsu iztēle un fantāzija var būt reizēm spēcīgāka par dzīves realitāti. Par to ir izrāde. Un tas ir katra paša ziņā, cik tālu mēs ļaujamies savai iztēlei, savai fantāzijai. Tas ir arī jautājums par katra mākslinieka, rakstnieka, aktiera fantāzijas pasauli, jo ar to mēs sevi barojam. Un vienmēr ir jautājums, cik tālu mēs esam patiesi, ko ņemam no savas dzīves, ko izdomājam. Tā robeža ir ļoti trausla,” skaidro Vita Vārpiņa.

Neuzbāzīgu, bet niansētu un noskaņu radošu mūziku sacerējis Juris Vaivods, bet aktierspēles laukumu iekārtojis scenogrāfs Kristians Brekte

“Intars Rešetins jau savā otrajā izrādē apliecina, ka ir ļoti mērķtiecīgs režisors, ka viņš ļoti pārdomā visus sīkumus savās izrādēs, ka viņam ir pārliecība, kāda stila izrādi viņš vēlas redzēt un ka viņš to ir spējīgs arī realizēt,” norāda teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska. “Man ļoti patīk, ka mūsdienās, tai trokšņainajā laikmetā kāds ir spējīgs klusās un cieņpilnās intonācijās runāt par cilvēku savstarpējām attiecībām.”

Vēl pirms zviedru režisora Ingmāra Bergmana lugas “Laulības dzīves ainiņas” iestudēšanas Dailes teātrī (pirmizrāde paredzēta 2016.gada maijā), tēmu par sievietes un vīrieša savstarpēji sarežģītām attiecībām, veiksmīgi ir aizsācis arī Intars Rešetins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti