Kultūras ziņas

Sākta filmas "Meklējiet sievieti" uzņemšana

Kultūras ziņas

Janim Rozentālam – 155

"Piederības vingrinājumi" – dokumentāla telefonizrāde

Teātra izrāde pakomātā – «Piederības vingrinājumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Piederības vingrinājumi” – šāds nosaukums dots pilnīgi jauna formāta izrādēm pa telefonu. Pirmizrāde notiks 18. martā Igaunijā, bet vasarā norisināsies arī pie mums un Nīderlandē. Starptautiskā projekta idejas autori ir četri teātra mākslinieki – domubiedri, pa vienam no Igaunijas un Nīderlandes, bet no Latvijas – Katrīna Dūka un dramaturgs Jānis Balodis. Viņš plašākai auditorijai zināms ar saviem iestudējumiem Dirty Deal Teatro.

Šobrīd, kad ar kurjera vai pakomāta starpniecību saņemam visdažādākos sūtījumus, arī teātra cilvēki izmanto šo piegādes veidu, lai sasniegtu savu auditoriju. Jaunās telefonizrādes skatītāji saņem vēstuli ar rīcības instrukciju un četriem telefonu numuriem, uz kuriem viņiem jāzvana konkrētās izrādes laikā.

Dramaturgs Jānis Balodis skaidroja izrādes norisi: “Skatītājs ir savās mājās, un viņam ir četri telefona numuri, uz kuriem piezvanīt. Aiz katra no šiem numuriem ir cilvēks, kuram ir savs stāsts, kurš to aptuveni 10 minūšu laikā skatītājam izstāsta, un šī stāsta laikā skatītājs atver aploksni, kurā ir fotogrāfijas, kas ir saistītas ar to, ko cilvēks stāsta. Lielā mērā šis cilvēks skatītāju ieved savā viesistabā un rāda savu albumu.”

Šovakar pirmos četrus dokumentālos “Piederības vingrinājumus” no septiņiem līdz desmitiem vakarā pa telefonu klausīsies un stāstnieku fotogrāfijās lūkosies 48 Igaunijas skatītāji.

“Mēs katrai fotogrāfijai aizkrāsojām sejas, un šajā procesā viņi dzird autoru balsis, bet sejas vai nu iztēlojas paši, vai var iztēloties sevi šo cilvēku vietā,” norādīja izrādes veidotāja Katrīna Dūka.

Viņa pavēstīja, ka stāsti ir visdažādākie, tos vieno kopīgi meklējumi piederībai: “Ir stāsti no cilvēkiem, kas no kaimiņzemēm pārcēlušies uz Igauniju, dzīvo 13 gadus, bet joprojām tiek redzēti kā svešinieki, un ir arī ļoti personiski stāsti par ģimenēm, kur nav bijuši māte vai tēvs, un kā cilvēks pats veido savu ģimeni, veido šo tuvības un kopības sajūtu.”

Latvijā nebijušais projekts plānots vasarā un ar “piederības stāstu” autoriem strādā Jānis Balodis. Viņš atklāja: “Jā, veicot intervijas un tad no tā interviju materiāla atrodot šo te esenci, šo mirkli, kurš būs tieši tas, ar kuru cilvēks dalās tajās desmit minūtēs. Tādā ziņā tā dramaturģija cilvēkam bieži jau bija galvā, ja nē, tad mēs kopā to runājoties, atradām.”

Savukārt Katrīna Dūka piebilda:

“Mēs ļoti ceram, ka tā būs spontāna satikšanās un ka katrā no šiem dažādajiem stāstiem skatītājs arī spēs asociēt savu dzīvi, savu pieredzi.

Vai arī, ja šie stāsti ir pilnīgi citādāki, kādus nekad nav dzirdējuši, bet tad caur šo intīmo tikšanos un fotogrāfijām spēs iekāpt citu cilvēku kurpēs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti