Teātra festivāls «NoMadI» šogad ceļos uz Valmiermuižu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 8. līdz 10.augustam Valmiermuižā notiks ceturtais teātra festivāls jauniem cilvēkiem "NoMadI". Festivāla programmā būs dažādu formu Latvijas nevalstisko profesionālo teātru izrādes bērniem un jauniešiem, kā arī koncerti un radošās darbnīcas.

"Teātris nav māja, bet process, kurā tiek izzināta pasaule. Izrādes var notikt visur, kur ir iespēja satikties māksliniekiem ar skatītājiem, lai kopīgi jautātu, pētītu, radītu,” uzsver festivāla veidotāji Mārtiņš Eihe un Krista Burāne.

Tieši tāpēc festivāls noris nevis kāda teātra telpās, bet gan teltīs un publiskās vietās. Ne tikai teltis, bet arī ceļošana ir nomadu dzīves sastāvdaļa. Tāpēc katru reizi festivāls notiek citur, pat, ja vienas pilsētas robežās. Šogad par festivāla norises vietu ir izvēlēta Valmiermuižas parka teritorija un tai tuvumā esošās ēkas.

"Šogad festivālā mums bija interesanti domāt par laika tēmu. Varbūt tāpēc, ka mūsu četrgadīgā meita arī intensīvi mēģina saprast, to, kas tas tāds laiks ir, kāpēc cilvēki noveco, kas ir dzīve, kāpēc mainās ziema un vasara, kas ir gads un kas - minūte, kādi laiki, laikmeti ir bijuši un kādi būs. Katrā no festivāla izrādēm laika tēma ir skarta kādā īpašā aspektā," stāsta festivāla mākslinieciskā direktore Krista Burāne.

"Festivāla uzdevums ir rādīt skatītājiem tādas izrādes pēc kurām bērni un jaunieši kopā ar vecākiem var domāt, spriest, sarunāties. Mēs rādām izrādes, kas aicina uz aktīvu līdzdarbošanos un līdzi domāšanu. Trīs no festivāla izrādēm ir nominētas "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada labākās izrādes bērniem. Zīmīgi, ka tieši nevalstisko teātru repertuāros šobrīd ir redzamas kvalitatīvākās izrādes bērnu un jauniešu auditorijai," norāda festivāla direktors Mārtiņš Eihe.

Festivālā būs skatāmas "Dirty Deal Teatro" izrādes "Baltā grāmata" (režisore Inga Tropa) un "Mazie jautājumi" (režisors Andris Kalnozols), Ģertrūdes ielas teātra izrāde "Heavy metal" (režisors Andrejs Jarovojs), Goda teātra izrāde "…ar laimīgām beigām" (režisors Leons Leščinskis). Festivālā būs skatāmas arī radošās apvienības "Nomadi" izrādes "Vasaras sala" un "Ziemas māja" (režisori Krista Burāne un Mārtiņš Eihe), kas pēc savas būtības ir objektu teātra estētikā veidots izrāžu diptihs. Īpaša pieredze gaida tos sešus skatītājus, kuri divu izrāžu "Balsij bez pavadījuma" (režisors Mārtiņš Eihe) laikā nemanāmi vēros dzīvi Valmiermuižas virtuvē, salīdzinot to ar Ojāra Vācieša poēmā aprakstīto. Šī izrāde festivālā piedzīvos savu pirmizrādi.

Divi vakari festivāla laikā veltīti mūzikai - 8.augustā būs iespēja dzirdēt Ģertrūdes ielas teātra izrādes "Āda" koncertversiju, bet 9.augustā festivālā uzstāsies ansamblis "Manta".

Lai padziļinātu bērnu interesi par izrādēs pētītajām tēmām, festivāla laikā darbosies mākslas un zinātnes radošās darbnīcas, kuras vadīs Cēsu Jaunās sākumskolas skolotāji. Pie festivāla teltīm visu laiku būs pieejams arī Cēsu Jaunās sākumskolas veidotais "Gudrais rotaļu laukums".

Festivāla programma skatāma radošās apvienības "Nomadi" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti