Kultūras ziņas

Rīgā, Viļņā un Tallinā norit Baltijas filmu dienas

Kultūras ziņas

Zaķis no Ziepniekkalna un lauva

Radošā darbnīca savieno dabu un cilvēkus pilsētā

Teātra festivāla «Homo novus» radošā darbnīca savieno dabu un cilvēkus pilsētā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pamazām tuvojas Starptautiskais Jaunā teātra festivāls “Homo novus”, šogad akcentus liekot uz cilvēku dabā un dabu cilvēkā, un to, kas paliks pēc cilvēka. 

Tāpēc 22. augustā teātra mākslinieki radošajā darbnīcā “Savienot un savienoties” pulcēja jauniešus, aicinot domāt, atcerēties un iztēloties, cik ļoti mūsdienu pilsētā daba un cilvēks ir saistīti, viens no otra atkarīgi,  un kā savstarpēji ietekmē viens otru. 

Kā mūsdienu pilsētā jūtas jauns cilvēks un kā izjūt mežonīgās dabas pieskārienus ikdienas dzīves ritmā? Kā jaunieši apzinās, cik ļoti cilvēks un daba ietekmē viens otru un kas paliks pēc cilvēka? Gatavojoties Starptautiskajam Jaunā teātra festivālam “Homo novus”, Jaunā teātra institūts kopā ar Britu padomi Ķengaragā pulcē jauniešus uz trīs dienu radošo darbnīcu “Savienot un savienoties”. 

Festivāls "Homo novus” šogad domā par dabu un to, kā daba ietekmē cilvēku. Tāpēc festivāla veidotājiem šķita interesanti strādāt tieši ar jauniešiem. Jaunieši ir tie, kuri šobrīd ļoti jūt, kā mainās pilsēta, kā pilsēta viņus ietekmē, un reizē mēģina saprast, ko viņi var darīt, lai pilsētu veidotu dabai un pilsētai draudzīgāku,” stāsta teātra un kino režisore Krista Burāne.

Sabīne mācās Rīgas 64. vidusskolā un atklāj, ka vēlējusies uzzināt vairāk, kā cilvēks varētu vairāk ietekmēt dabu un kā mēs to ietekmējam. 
“Mani interesē daba un ekoloģija vispār, jo es esmu atvērta visām idejām,” piebilst Polina no Rīgas 60.vidusskolas. “Mums ir ļoti daudz zaļu vietu, cilvēki Ķengaragā ir saistīti ar dabu.”

Uzdevumi – atcerēties dažādus notikumus, kas uzjundī atmiņas par satikšanos ar savvaļas dabu, vai iespēja izveidot redzamas saites starp pilsētu un dabu, palīdz jauniešiem atraisīties un radošajai grupai uzzināt viņu domas.

“Mani ļoti interesē process, tā ir iespēja veidot dialogu starp pusaudžiem, kuri citkārt nemaz tik daudz nesarunājas, jo runā dažādās valodās  un nāk no dažādām Latvijas vietām. Šajās sarunās viņi uzzina par  visiem kopīgajām attiecībām ar dabu un to, vai šīs attiecības ar dabu var satuvināt mūs kā cilvēkus,” darbnīcas mērķi raksturo teātra režisors Endijs Fīlds no Lielbritānijas. 

Režisore Krista Burāne kopā ar domubiedriem – britu režisoru un publicistu Endiju Fīldu un zviedru horeogrāfu Ēriku Eriksonu jau Lielbritānijā radījuši izrādi “Noktirne”, kas skatītāju aizved pilsētas nepieradinātajā daļā, mainot ierasto kustību trajektoriju. Tagad tā tiek pielāgota Latvijas skatītājiem, lai festivāla laikā tā kļūtu par dokumentālā  teātra mākslas piedzīvojumu, kas reizē ir arī fizisks ceļojums, kur cilvēka radītais sastopas ar dabisko vidi.

“Rezultāts darbnīcām būs intensīvs domāšanas process, kas notiks pēc mūsu kopējās darbošanās. Izrāde ir kā atsevišķa daļa, tā  jau ir faktiski tapusi, un mēs sāksim mēģinājumus ar Latvijas aktieriem Latvijas versijai, jo tā pirmizrādi piedzīvoja Londonā un jau dzīvo,” stāsta Burāne. “Šobrīd tā tiek piemērota Rīgas situācijai, konkrēti Ķengaragam, kāda savvaļas daba ir sastopama Ķengaragā, un tad mums būs iespēja ieklausīties tajās nakts dziesmās, kuras dzied Ķengaraga dzīvās dabas pārstāvji.”

Izrāde-ceļojums “Noktirne” Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo novus" laikā trīs stundu garumā notiks Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiālbibliotēkas telpās un Ķengaraga apkārtnē. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti