Kultūras ziņas

Teātra maskas un skatuves tērpu skices

Kultūras ziņas

Radošā dominante. Svētki

Tuvojas jaunā teātra festivāls «Homo Novus»

Teātra festivālā «Homo Novus» pievērsīsies cilvēkam dabā un dabai cilvēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau pēc nedēļas sāksies starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kura vienojošā tēma šogad ir cilvēks dabā, daba cilvēkā un tas, kas paliks pēc cilvēka. Festivāla programmā gan ārzemju viesizrādes, gan septiņi pašmāju jaundarbi. Turklāt izrādes notiks dažādās Rīgas vietās, arī pilsētvidē, sākot no Pārdaugavas līdz pat Ķengaragam.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kas šogad notiks jau 14.reizi, skatītājiem piedāvā laikmetīgo skatuves mākslu un savā jomā ir viens no lielākajiem Baltijā. Šī gada tēma – cilvēks dabā un daba cilvēkā. Festivālu atklās Annas Ķirses un Andra Kalnozola miniatūrā opera "Koku opera. Pilsēta".

"Kokus izvēlējās libreta autors Andris Kalnozols, un šajā pilsētas versijā šie te koki ir bērzs, egle un liepa.

Tas stāsts ir mīlas stāsts starp bērzu un egli, un liepu, kura nebūt nav mierā ar šo te mīlas stāstu," stāsta komponiste Ķirse.

Festivāla direktore Gundega Laiviņa
00:00 / 00:44
Lejuplādēt
Savukārt dokumentālo filmu režisore un pilsētvides radošu projektu autore Krista Burāne kopā ar domubiedriem – britu režisoru Endiju Fīldu un scenogrāfi Ievu Kalniņu izrādē "Noktirne" aicinās skatītājus iepazīt pilsētas neredzamo daļu, kuru apdzīvo savvaļas zvēri.

"Tā ir pilsēta, kuras dēļ dzīvniekiem ir atņemtas viņu dabiskās mājas un viņiem ir jāmācās sadzīvot ar jauno vidi, kura ir diezgan agresīvi piespiedusi mainīt viņu ikdienas dzīves ritmu.

Izrāde daļēji ir pastaiga, daļēji tā notiks Ķengaraga bibliotēkas telpās, un skatītājam ir jābūt gatavam uz diezgan aktīvu darbību trīs stundu garumā," atzina Burāne.

Izmantojot leģendārā bāra "Skapis" fenomenu un homoseksuāļa Kaspara Irbes dienasgrāmatas, ko viņš rakstīja 70 gadus, dramaturgs Matīss Gricmanis izveidojis lugu "Kas bija pirmais: Irbe vai Skapis?". Izrādē attēlota Rīgas geju un prostitūtu dzīve dažādos vēsturiskajos posmos.

"Mani interesē Kaspars kā cilvēks, kā personība un viņa psiholoģija. Tas, kā viņš attiecās pret realitāti, kurā viņš dzīvo, kā viņš viņu saliek pa plauktiņiem. Viņš arī to ļoti daudz atkārto, ka ir ļoti vientuļš cilvēks un, visticamāk, tas arī ir iemesls, kāpēc viņš tik daudz raksta," teica dramaturgs.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" sāksies pēc nedēļas, 6.septembrī, un skatītājiem piedāvās apmeklēt laikmetīgā teātra mākslas pasākumus Pārdaugavā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā un "Dirty Deal Teatro", Ķengaragā, Dzelzceļa muzejā un bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička" līdz 12.septembrim.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti