Kultūra

Klajā nāks grāmata par noslēpumaino mākslinieku Šenbergu

Kultūra

DDT tapusi izrāde ar Konstantīna Raudives "mirušo balsu ierakstiem"

Teātra festivāls bērniem"Eju meklēt!"

Teātra festivālā bērniem dažāda žanra izrādes no vairākām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nedēļas otrajā pusē - no ceturtdienas, 15. marta, līdz svētdienai, 18. martam, - Rīgā noritēs starptautiskais teātru festivāls bērniem un jauniešiem „Eju meklēt!”.

Šis būs festivāla otrais gads, un tā mērķis ir ieinteresēt bērnus par teātri, vienkopus piedāvājot kvalitatīvas un daudzveidīgas izrādes.

Šogad festivāla klāstā būs 19 iestudējumi, kas domāti publikai no viena gada līdz 18 gadu vecumam.

Līdzās pašmāju uzvedumiem

būs skatāmas arī viesizrādes no Igaunijas, Zviedrijas un Dānijas.

Festivāla galvenā norises vieta būs VEF Kultūras pils, taču izrādes notiks arī vēl citās Rīgas vietās.

Festivāla „Eju meklēt!” piedāvājumā būs visdažādākie teātra žanri, to vidū zīmējumu teātris, uzvedums-modes šovs, izrāde ar māliem un ķiķināmā drāma jauniešiem.

No Dānijas ar sava komēdijas teātra izrādi „Saldējuma klauns” festivālā ieradīsies Paolo Nani, ar viņu iepazīstina festivāla rīkotājs Edgars Lipors. „Viņš ir komediants, kuram ir daudz dažādu performanču. Šis stāsts ir par to, kā pārdot saldējumu. Tas ir ļoti interesanti, cik ļoti precīzi un smalki viņš strādā gan ar publiku, gan materiālu. Viņš ir ģeniāls aktieris,” norāda Lipors.

„Saldējuma klauns” būs izrāde bez vārdiem, tāpat kā objektu izrāde no Igaunijas „Sols”, kas vēsta par bezpajumtnieku, kurš sagaida Ziemassvētkus; aktieris uzbur tēlus no visvienkāršākajiem sadzīves priekšmetiem.

Divas izrādes uz festivālu atceļos no Zviedrijas. Viena no tām „Spēļlaukums” domāta pašiem mazākajiem no viena līdz triju gadu vecumam, bet otra saucas „Patvēruma koki” un ir filozofiska dejas izrāde ar ēnu teātra elementiem.

Ļoti plašs būs pašmāju izrāžu piedāvājums.

Tā vidū būs neverbāla izrāde ar māliem „Gājiens vienalga pašam”, kurā piedalās divas aktrises un mūziķis un kas cenšas ieskatīties cilvēkā kā tīrā būtnē bez visiem sabiedrības uzslāņojumiem.

„Aktrises uz skatuves mīca mālu, uz vietas viņām top, pārveidojas dažādi tēli,” saka režisors Edgars Niklasons. “Pārsvarā izrāde notiek gandrīz tumsā. Tā ir jāskatās ļoti tuvu, nedrīkstētu baidīties no māliem. Jo tumsā jau notiek visādi. Ir tā, ka iedegas gaisma, un mēs redzam, ka ir arī skatītāji, kas dabūjuši sev kādu māla piciņu uz apģērba. Bet, kas ir pozitīvi, neviens nekad nav par to sūdzējies. Jo visnetīrākās pēc tam tāpat ir aktrises,” norāda Niklasons.

Rēzeknes teātris „Joriks” uz festivālu atvedīs interaktīvu dramatisko izrādi „Drebošā telts”, kas iepazīstina bērnus ar indiāņu dzīvi. Stāstījumu aktieri papildina ar zīmējumiem uz sienām un ēnu spēlēm, savukārt pēc izrādes bērni ir aicināti savus iespaidus izpaust zīmējumus, un viņi esot pat pārsteidzoši aktīvi – atzīst režisore Inga Tropa. „Protams, ka izrādes radītājam ir milzīgs prieks, ka vēl vismaz stundu pēc izrādes vecāki nevar dabūt prom bērnus no šīs telts, jo viņi tur paliek, viņi zīmē, veido, raksta savus stāstus,” norāda Tropa.

Laikmetīgā dejas izrāde „Eksperiments ar apskāvienu” pētīs pieskāriena nozīmi, teātra TT iestudējums „Icikēriks” iedziļināsies pusaudžiem svarīgās problēmās, bet dejas izrāde „Kaste notiek” būs kā spēle dažādās nozīmēs.

“Izrāde der gan bērniem, kam ir četri gadi un seši gadi, un der arī tiem, kam ir 16. Izrādē ir princis, kurš “breiko”, un septiņas brīnišķīgi skaistas princeses. Viscaur vijas spēlēšanās motīvs,” norāda producente Ina Ločmele.

Līdzās dažādiem radošiem eksperimentiem festivāls piedāvās arī klasiskas vērtības, un spilgtākā to pārstāve būs Latvijas Leļļu teātra izrāde „Pelnrušķīte”. „Ir harmoniska sajūta šo izrādi skatoties, ir skaistas lelles, skaisti tērpi, skaista mūzika, estētiska vide. Tā ir klasiskā leļļu izrāde, trostu izrāde, kad aktieris nav redzams. Izrādi veidojis Māris Koristins, kurš ir baletnieks, un tāpēc arī viņa veidotās izrādes ir kā mežģīnes,” norāda aktrise Dace Vītola.

Festivāls „Eju meklēt!” notiks no ceturtdienas līdz svētdienai, tā galvenā norises vieta būs VEF Kultūras pils, bet izrādes būs skatāmas arī Zirgu pastā, kultūras telpā „3 māsas”, Teikas vidusskolā un vēl citviet Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti