Kultūras rondo

Anša Rūtentāla 70 gadu jubilejas notikumi

Kultūras rondo

LNMM varēs aplūkot "Purvīša balvas 2019" astoņu kandidātu darbus

Radioteātrī tapis Teātra dienas sveiciens - iestudējums "Re, kā ziņģe skan!"

Teātra dienā Radioteātris aicina iepazīt latviešu teātra tēvu Ādolfu Alunānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Īpašu Teātra dienas sveicienu ir sagatavojis Latvijas Radioteātris. 27. martā plkst. 22.05 Latvijas Radio 1 muzikāla iestudējuma "Re, kā ziņģe skan!” pirmatskaņojums.

Tādējādi Teātra dienā Radioteātris aicina satikties ar latviešu teātra tēvu Ādolfu Alunānu – dramaturgu, aktieri, dzejnieku un komponistu.

“Mani interesēja Alunāna personība, jo mēs daudz zinām Alunāna lugas un ir apbrīnojami, ka viņu joprojām spēlē, un tas ir ļoti skaisti. Man liekas, ka latviešu kultūrā Alunānam nav mazāka nozīme kā franču kultūrā Moljēram,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj iestudējuma režisors Valdis Lūriņš.

“Alunāns nav rakstījis nopietnās lugas, bet nopietnās tēmas ir risinājis savas komēdijās. Tās lugas mēs zinām, bet pašu Alunāna dzīvi nezinām, un tā dzīve ir ļoti interesanta, raiba kā dzeņa vēders, dzīve viņu šūpoja te augšā, te lejā. Mums likās svarīgi uztaisīt Alunāna portretu,” turpina Lūriņš.

Ierosmi iestudējumam viņš radis Kārļa Dziļlejas grāmatā par Ādolfu Alunānu, un uz šī darba bāzes arī veidots iestudējums.

Lūriņš vērtē, ka šī iestudējuma veidošana ir bijis aizraujošs uzdevums, jo, pirmkārt, ļoti daudz pats varējis uzzināt, otrkārt, kopdarbā ar aktieriem izšķiļas jaunas domas.

“Es domāju, ka viena no neapgūtajām nišām ir mūsu Latvijas dižgaru portretu atdzīvināšana,” norāda Lūriņš.

Stāstu par Alunāna dzīvi un turpmāko viņa ietekmi uz latviešu teātri 27. marta vakarā Latvijas Radio izstāstīs aktieri Dace Bonāte, Anita Grūbe, Mārtiņš Egliens un mūziķis Valdis Zilveris. Iestudējumā skan Raimonda Paula un Ivara Vīgnera rakstītā mūzika Ādolfa Alunāna lugu iestudējumiem Latvijas teātros, kā arī paša Alunāna komponētas dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti