Teātra darbinieku savienībā spriedīs par Rīgas Krievu teātra pārmetumiem pēc «Spēlmaņu nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) valdes sēdē pirmdien, 9. decembrī, skatīs jautājumu par Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktores Danas Bjorkas pārmetumiem, ka teātris “Spēlmaņu nakts” balvas kontekstā jau ilgstoši tiek diskriminēts un nepamanīts. LTDS priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa Bjorkas novērojumiem nepiekrīt, taču ir gatava tos uzklausīt.

LTDS priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa Latvijas Radio noliedz, ka Latvijas teātru iekšējā saimē Čehova Rīgas Krievu teātris tiktu ignorēts.

LTDS priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa par Rīgas Krievu teātra pārmetumiem pēc "Spēlmaņu nakts"
00:00 / 05:03
Lejuplādēt

“Man šķiet, ka pirmkārt jau ļoti daudz arī latviešu tautības skatītāju apmeklē šo teātri, un žūrija vērtē visas Krievu teātrī iestudētās izrādes, līdz ar to, es domāju, liela pamata šādām runām  nav,” sprieda Šiliņa-Gaismiņa.

9. decembra Teātra darbinieku valdes sēdē tiks izskatīti Danas Bjorkas iebildumi.

Daiga Šiliņa-Gaismiņa pauda, ka gaida Bjorkas skaidrojumu – ko tieši “Spēlmaņu nakts” procesos ir pamanījusi, kas liecinātu par diskrimināciju.

“Bet es atceros ļoti labi, ka pirms diviem gadiem taču Ņina Ņeznamova saņēma balvu par mūža ieguldījumu. Un vismaz apzināti nav tā, ka mēs kādu no teātriem speciāli ignorētu. Protams, es saprotu, ka tajā brīdī, ja balvu nesaņem neviens teātra pārstāvis un nesanāk nevienam uzkāpt uz skatuves un pateikt paldies konkrēti savam teātrim, tad izskatās, ka tas teātris kaut kādā ziņā mazāk izskan šajā ceremonijā. Bet to jau mēs kā rīkotāji nekādi nevaram noorganizēt, lai balvas tiktu sadalītas visiem vienādi. Tad jau nebūtu jēgas žūrijai,” komentēja Šiliņa-Gaismiņa.

“Krievu teātris pēdējos gados ļoti ir audzis. Es domāju, ka ļoti ir jūtamas Danas Bjorkas idejas un attīstība, un kustība.

Šajā teātrī, man šķiet, ir tikai ļoti pozitīvi procesi, un es gribētu cerēt, ka agri vai vēlu viņi noteikti saņems balvas un ne vienu vien,” uzsvēra Šiliņa-Gaismiņa.

Tomēr Dana Bjorka vēstulē kritizēja nevis balvu sadalījumu, bet gan balvu pasniegšanas ceremonijas scenāriju un režiju, norādot, ka tieši šajos aspektos jau gadiem tiekot ignorēts Rīgas Krievu teātris.

“Konkrēti es katru gadu tiešām meklēju dažādus režisorus, kas “Spēlmaņu nakti” veidos,” skaidroja Šiliņa-Gaismiņa, norādot, ka viņa paļaujas uz režisora iecerēm. Viņa arī skaidroja, ka ne viss uz skatuves notiekošais ir ierakstīts scenārijā, jo notiekot arī aktieru improvizācijas.

Viņasprāt, pasniegšanas ceremonijā likumsakarīgi tiek runāts par tām izrādēm un teātriem, kuriem ir vairāk nomināciju.

Tāpēc, ņemot vērā, ka pēdējos gados, piemēram, Nacionālajam teātrim ir bijis daudz nomināciju, arī ceremonijā šo teātri piemin biežāk.

Šiliņa-Gaismiņa uzsvēra – kaut arī uzreiz negrib piekrist Bjorkas novērojumiem, viņa ir gatava tos uzklausīt:

“Varbūt kaut kādas lietas neredzu, ko Krievu teātris vai Dana Bjorka tieši būs pamanījuši.”

Uz jautājumu, vai tuvākajos gados gaidāmas izmaiņas “Spēlmaņu nakts” ceremonijas režijā, Šiliņa-Gaismiņa atbildēja, ka lēmumu par ceremonijas veidošanas komandu pieņem Teātra darbinieku savienības valde, kurā darbojas arī Dana Bjorka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti