Kultūras rondo

Teātra un kino zinātnieces Valentīnas Freimanes septiņas dzīves

Kultūras rondo

Jāņa Einfelda romāns "Svētlaimīgo zeme" ir kā spēcīga tinktūra – rūgta, bet nepieciešama

Teātra darbinieku savienību gaida pārmaiņas. Saruna ar Daigu Gaismiņu

Teātra darbinieku savienība izraudzīs jaunu vadību; līdzšinējā priekšsēdētāja Gaismiņa-Šiliņa nekandidēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

26. februārī platformā “Zoom” norisināsies Latvijas Teātra darbinieku savienības kongress. Biedri atskatīsies uz padarīto, diskutēs par pandēmijas laika izaicinājumiem, kā arī pārvēlēs visas savienības institūcijas. Līdzšinējā savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa-Šiliņa savu kandidatūru vairs nevirzīs, atzīmējot, ka priekšsēdētāja nomaiņa ir veselīga prakse. 

Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) kongresa programmā būs gan jautājumi un diskusijas, gan darbības novērtējums. Pārskatu par darbību laika posmā no 2018. gada līdz 2021. gadam sniegs LTDS valdes priekšsēdētāja, aktrise Daiga Gaismiņa-Šiliņa. Viņa biedru profesionālās, ekonomiskās un sociālās intereses pārstāv jau 12 gadus un atzīst, ka laika gaitā vēlmes un vajadzības nenoliedzami ir mainījušās. Tāpat daudz ko noteikušas arī dažādu apstākļu sakritības.

Savienības vadību Gaismiņa-Šiliņa pārņēma 2009. gadā – finanšu krīzes laikā. Izaicinājumu netrūka. Gadskārtējā teātra balva “Spēlmaņu nakts” bija jārīko teju bez finansējuma. Arī žūrija toreiz piekrita strādāt bez atalgojuma, lai tikai process turpinātos. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" LTDS valdes priekšsēdētāja stāsta:

“Lai arī cilvēkiem redzamākā ir “Spēlmaņu nakts”, LTDS darbu klāsts ir ļoti liels. Galvenās savienības biedru vajadzības saistītas tieši ar kultūrpolitikas jautājumiem, kā arī mums jārisina sociālie, socializēšanās jautājumi.”

Covid-19 pandēmijas ierobežošanas pasākumi būtiski ietekmē arī teātra nozares darbinieku profesionālo ikdienu. Par pašreizējo situāciju plāno diskutēt arī gaidāmajā LTDS kongresā. “Ir ekonomiskās problēmas, kas rodas brīvmāksliniekiem, kuru darbība absolūti apturēta un kuriem jāmeklē iztikas līdzekļi. Ne vienmēr visas pabalsta formas, kādas šobrīd pastāv, ir pieejamas arī šiem cilvēkiem. Līdz ar to – tā ir gan informācijas apkopošana, gan šo cilvēku, kas paliek aiz svītras, problēmu risināšana, mēģināšana saprast, kā var to pabalstu sistēmu pielāgot, lai tā tomēr sasniegtu tos cilvēkus, kas radoši darbojas. Mūs valstī nodokļu samaksa māksliniekiem ir bijusi tik dažāda. Nav tā, ka tas ir bijis viņu [mākslinieku] untums un viņi tā grib. Vienkārši valsts to tā piedāvāja, un mēs vēl joprojām cīnāmies ar sekām,” paskaidro Gaismiņa-Šiliņa. 

Arī teātra darbiniekiem šis neziņas  laiks ir emocionāli smags. Darbs valsts un nevalstiskajos teātros turpinās – top jaunas izrādes, ko līdz ar pulcēšanās ierobežojumu atcelšanu varēs piedāvāt skatītājiem. Pašlaik noteikts, ka valstī izsludinātā ārkārtējā situācija ilgs līdz 6. aprīlim. LTDS valdes priekšsēdētāja uzsver, ka būtiski jau laikus runāt par iespēju atsākt teātru darbību: “Iespējams, ka aprīlī, kad beigsies ārkārtējā situācija, ar zināmiem nosacījumiem varētu atvērt [..] teātri, lai publika, kas vēlētos nākt, tajos apstākļos, kādi nu pavasarī vai vasaras sākumā būs, varētu apmeklēt izrādes.

Māksla un kultūra stiprina cilvēka garīgo veselību. Tas jau nav tikai tā, ka kādam kaut baigi gribas. Savā ziņā tā tiešām ir lielas daļas cilvēku nepieciešamība.”

LTDS kongress norisināsies platformā “Zoom”. Daiga Gaismiņa-Šiliņa neslēpj, ka kongresa organizēšana tiešsaistē ir izaicinājums – vēl tiek izzinātas balsošanas iespējas. 26. februārī biedriem vajadzēs pārvēlēt visas LTDS institūcijas – pārstāvju sapulci, valdi un valdes priekšsēdētāju. Gaismiņa-Šiliņa atklāj, ka pati vairs nekandidēs: “Tādai

nevalstiskai organizācijai tas ir tikai veselīgi, ja mainās priekšsēdētāji. Varbūt nevajag mainīties ik pēc trim gadiem, bet ar zināmu laika periodu gan. Tā nav vieta, kur vajadzētu iesēsties līdz pensijas vecumam.”

Šobrīd norit sarunas ar diviem valdes priekšsēdētāja amata kandidātiem. 

LTDS Rīgā pieder divas ēkas, un no to nomas maksām veidojas savienības pamatfinansējums. Savienības valdes priekšsēdētāja atzīmē, ka Satekles ielas īpašuma apsaimniekošana nav viegla: “Šai ēkai 2000. gadā no valsts puses uzlikts apgrūtinājums, ka to nedrīkst ieķīlāt vai pārdot (tad tā būtu jāatdod valstij). [..] Mēs nevaram piesaistīt nekādu Eiropas finansējumu, jo nevaram dabūt līdzfinansējumu – nevaram no ēkas neko ieķīlāt. Tāpēc, protams, mums ir ļoti grūti ar šīs ēkas uzturēšanu un attīstīšanu. Arī īres maksas mēs nevaram uzlikt tik lielas, lai no tā iekrātu lieliem, kapitāliem remontiem.” Savukārt ar otru ēku – Eduarda Smiļģa Teātra muzeja piebūvi, kur šobrīd atrodas “Dirty Deal Teatro” – sokas daudz labāk. Esot izdevies piesaistīt Eiropas finansējumu ēkas energoefektivitātes uzlabošanai. 

Vēl LTDS piedalās Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes konkursos. Priekšsēdētāja skaidro, ka šādi iegūtais finansējums tiek izmantots savienības projektiem – “Spēlmaņu nakts”, Baltijas Drāmas foruma un citu nozares pasākumu organizēšanai. Savienības biedru nauda tiek izmantota pašu biedru vajadzībām – pabalstiem, radošajiem braucieniem un citur.

Taujāta, vai “Spēlmaņu nakts” ceremonija šogad maz varēs notikt, Daiga Gaismiņa-Šiliņa neatbild noliedzoši. Kopā ar žūriju nolemts, ka šobrīd jānogaida un maijā vai jūnijā jau būs precīzāk saprotams, ko ar šo sezonu darīt. “Ja teātri tiešām varēs sākt spēlēt jau aprīļa beigās, maijā un vēl vasarā, tad žūrijai ir jēga turpināt darbu. [..] Ja būs tik maz, kā līdz šim, tad jādomā, ko darīt ar to, kas ir.

Patiesību sakot, man pašai liekas, ka “Spēlmaņu naktij” kaut kādā formātā tomēr ir jānotiek. Par to, kas bijis, mums ir jārunā un jācer uz labākiem laikiem,” stāsta Gaismiņa-Šiliņa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti