Rīta Panorāma

Rail Baltica Centrālās stacijas būvniecībai jau gads

Rīta Panorāma

"Jaunie latviešu stāsti" JRT studijas jaunā versija

Intervija ar Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāju Ojāru Rubeni

Teātra balvas «Spēlmaņu nakts» ceremonijas tiešraide LSM jau šovakar!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šovakar, 23. novembrī, Dailes teātrī noritēs ikgadējā Gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" pasniegšanas ceremonija. Ceremonijai tiešraidē 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 1, bet pulksten 21.10 tā būs vērojama LTV1.

Tā kā aizvadītā sezona noritēja pandēmijas, attālināto izrāžu un digitālo risinājumu gaismā, šoreiz nav kategoriju un nominantu, "Spēlmaņu nakts" nebalstīsies konkurences intrigā, bet gan stāstos par teātriem.

Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs Ojārs Rubenis ir pārliecināts, ka aizvadītajā teātra sezonā ir bijuši vairāki izrāvieni gan lielajos, gan nevalstiskajos teātros – parādījušās jaunas formas un iespējas. Viņš atklāja, ka šogad ceremonija veidota kā televīzijas raidījums, un tajā piedalīsies visi 12 teātri. Rubenis uzsvēra, ka nebija iespējams salikt nominācijas un izvērtēt, piemēram, piecas labākās aktrises, jo pandēmijas ierobežojumu dēļ nebija iespējams paspēt visu noskatīties. Teātra darbinieku savienība pieņēma lēmumu, ka paši teātri izvirza izrādes, kuras noteikti vajadzētu apmeklēt. "Spēlmaņu nakts" žūrijai uzdevums bija paskatīties, kas noticis teātra procesā – kas ir attīstījies, kurš teātris ir gājis uz priekšu, kurš mākslinieks veidojis savu skatījumu, strādājot dažādos teātros.

""Spēlmaņu nakts" ir tāda pērle, jo beigu beigās lielākais vairākums teātru jau strādā labi, repertuāri ir labi, un cilvēki iet [uz izrādēm]. Bet "Spēlmaņu nakts" ir kā virsvērtība, kā vēl viens pakāpiens augstāk – ko tu esi izdarījis augstāk par savu iespēju robežu," skaidroja Rubenis.

Lai spēles noteikumi visiem teātriem būtu vienādi, tika lemts uzticēt katram teātrim pašam izvirzīt četrus sezonas jauniestudējumus, kas piedalīsies "Spēlmaņu nakts" izrāžu konkursā. Žūrija vienojusies, ka tiks nosaukti divpadsmit dažādi laureāti par īpašiem sasniegumiem aizvadītajā sezonā. Trīspadsmitās balvas saņēmējs par mūža ieguldījumu teātra mākslā jau zināms – tas ir komponists Imants Kalniņš. 

Ceremonijas radošā komanda lūdza atsaukties visus teātrus papildināt 23. novembra vakaru ar sava teātra stāstu un veidot to kā būtisku teātra žanra reprezentācijas pasākumu un arī iekšējo pašapziņu stimulējošu norisi. Tas ir īpaši būtiski pēc sezonas, kad teātra žanrs sabiedrībai ir kļuvis perifērāks un piedzīvo mākslinieku iekšējās motivācijas izaicinājumus.

12 teātru 12 videoepizodes, kas runā par teātri un šo laiku, mīsies ar 12 balvu – skatuves naglu – saņemšanu. Tas būs muzikāliem priekšnesumiem pilns svētku vakars, lai Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā – 23. novembrī – kā katru gadu godinātu sasniegumus teātra mākslā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti