Kultūras ziņas

Ventspilī izskanējusi "LNSO vasarnīca"

Kultūras ziņas

Mūsdienu Baroni dodas no Tartu uz Dundagu

Silvijai Radzobei velta basketbola spēli

«Tas ir īsti viņas garā» – Silvijai Radzobei veltītā basketbola spēle pulcē sporta līdzjutējus un mākslas cienītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai pieminētu un izrādītu cieņu pavasarī mūžībā aizgājušajai ilggadējai teātra kritiķei, literatūras un teātra zinātniecei Silvijai Radzobei, mākslas festivālā “Cēsis 2020” Cēsu Sporta hallē 23. augustā notika teatrāla performance “Silvijai Radzobei veltīta basketbola spēle”. Performancē, kurā apvienotas trīs pēdējo gadu Radzobes mīlestības – teātris, dālijas un basketbols, piedalījās atšķirīgu paaudžu basketbola entuziasti no vairākiem Latvijas teātriem. Bet vienu no galvenajām lomām spēlē ieņēma NBA basketbolists Dāvis Bertāns.

Teatrālā performance “Silvijai Radzobei veltītā basketbola spēle” Cēsu Sporta hallē vienkopus pulcēja sporta līdzjutējus, teātra un mākslas cienītājus, kā arī dāliju audzēšanas entuziastus. Literatūras un teātra zinātniece, teātra kritiķe Silvija Radzobe mūžībā devās šī gada aprīlī, īsi pirms 70. dzimšanas dienas, un pandēmijas ietekmē atvadas izvērtās diskrētas un šaurā lokā. Kā atzīst performances idejas autori, šis bija traks veltījums Radzobei, kurā teatrālas kaislības ņēma virsroku pār basketbolu.

“Mēs sākām fantazēt, kas būtu tas, ko Silvija gribētu no mākoņu malas paskatīties. Ja aktieri runātu pustumsā, sveču gaismā dzeju, tad tas būtu diezgan briesmīgi viņas skatījumā.

Tāpēc mēs sapratām, ka vajag kaut kādu aktivitāti,” skaidro mākslas festivāla “Cēsis 2020” direktors Juris Žagars.

Teatralizētā basketbola spēlē viss notika pa īstam – bija sekretariāts, tiesneši un spēles komentētājs. Kaislīgi basketbola entuziasti no dažādiem Latvijas teātriem, par savu vietu uz laukuma sacentās ar īstu profesionālā basketbola zvaigzni – Dāvi Bertānu.

Performances režisors Valters Sīlis uzsver: “Vienmēr jau patīk izcilība. Un tāpēc mums bija Dāvis. Bet tajā pašā laikā tas bija par izmisīgo cenšanos patikt, pat tajā lauciņā, kurā nav ierasts dzīvot.”

Spēles gaitā emocijas uz laukuma sita augstu vilni. Bieži vien spēles noteikumus pielāgoja vairāk teatrālam priekšnesumam. Bet par atšķirīgu aktieru meistarības izpausmi spēlē Dāvis Bertāns saņēma tiesnešu noraidījumu.

“Dzīves laikā bieži negadās satikt cilvēkus, kas ir tā kā kultūras lietās, mākslā, teātrī un tik azartiski arī seko līdzi basketbolam. Pat domā naktīs celties vai necelties. Es teikšu godīgi, pat es neesmu bieži cēlies uz šīm spēlēm, kas šobrīd notiek. Patīkama sajūta, un man prieks, ka varēju piedalīties,” stāsta Dāvis Bertāns.

Dailes teātra aktieris Artūrs Dīcis pēc pieredzes, basketbola laukumā tiekoties ar Bertānu, atzīst: “Kad mēs parasti uzspēlējam basketbolu aktieru starpā, tad runājam, ka varētu kaut kad vēl paspēlēt, nu tā, lai forma ir.

Bet tad, kad tu pret viņu uzspēlē, tad nu, sajūta, ka varbūt tomēr nevajag.”

Basketbola spēles starplaikos skatītājus neizklaidēja karsējmeitenes, bet Silvijas Radzobes domās par teātri, basketbolu un dārzkopību ar publiku dalījās viņas mīlētie un arī kritizētie aktieri.

“Tas ir īsti viņas garā, īsti kaislīgi. Prieks, ka šovakar triumfēja basketbols. Ka aktieri atdevās basketbolam, un tas arī bija galvenais šova elements. Nu otras tādas nav kā Silvija. Es baigi ceru, ka viņa būtu priecīga par šo vakaru,” spriež Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš.

Attēls no pasākuma
Attēls no pasākuma

Savukārt teātra kritiķe un performances līdzautore Zane Radzobe uzsver: “Te ir tas skaistums redzēt, ko nozīmē amatieri un ko nozīmē profesionāļi. Teātrī jau tāpat kā sportā.

Man liekas, ka mamma bija tāds cilvēks, kuram pieminekļus celt nebūtu piedienīgi. Bet dzīvas lietas, tā ir cita lieta, un šī ir ļoti dzīva lieta.”

Spēlē starp divu aktieru komandām uzvarēja draudzība un cieņa pret asprātīgo un dzīvespriecīgo kritiķi. Kā skaists apliecinājums tam skatītājus priecēja viņas iecienītāko ziedu – dāliju parāde basketbola laukumā. Bet turpmāk Radzobes dāliju kolekcijai dārzā pievienosies vēl viena jauna, Latvijā selekcionēta dāliju šķirne, kas tagad nosaukta Silvijas Radzobes vārdā. 

Aktieru komandas kopā ar Dāvi Bertānu
Aktieru komandas kopā ar Dāvi Bertānu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti