Kultūras ziņas

Mežaparka estrādē filmē koncertu "Dziesmubērns"

Kultūras ziņas

Atjauno Kuldīgas Svētās Annas baznīcas torni

Radioiestudējums par vīriešu "tarakāniem"

Tarakāni vīriešu galvās – tapis radioiestudējums par vīriešu uzvedības modeļiem un stereotipiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

1. septembrī Latvijas Radio 1 viļņos pirmatskaņojumu piedzīvos radioteātra iestudējums “Tarakāni tavā galvā. Stāsti par vīriešiem”. Tā pamatā ir Zanes Zustas un Gata Līduma grāmata vīriešiem par vīriešiem – par dzīves sarežģījumiem, uzvedības modeļiem un stereotipiem. Stāstus dramatizējusi Karīna Tatarinova. Viņa arī iestudējuma režisore.

"Es neteiktu, ka es esmu tā sieviete, kura par vīriešiem zina visu, man tā ir tāda vēl joprojām neatklāta pasaule. Ļoti palīdzēja aktieri ar saviem jautājumiem, ar saviem "jā, bet...", "bet zini, varbūt, ka tā"…" saka Tatarinova.

Savukārt aktieris Gints Grāvelis teic:

"Tas foršums bija tas, ka darbs ir ļoti vienkāršs, ļoti cilvēcīgs un baigi sirsnīgs.

Es nezinu, varbūt man tagad ir bišķi pāri 40, un man nāk tas apskaidrības brīdis par tām sirsnīgajām un vienkāršajām lietām, bet mani tas ļoti piesaistīja, mani uzrunāja, un es biju pilnīgi stāvā sajūsmā."

Līdzīgi kā literatūras kritiķi arī radioiestudējuma veidotāji stāstos pamanījuši vairākus stereotipus – par vīriešu ikdienu, pārdomām, vērtējumiem, sajūtām un attiecību pieredzi.

"Zem tiem tarakāniem ļoti daudz bieži vien pabāž apakšā un saka – nē, nē, tie jau tādi putni… Bet tai pašā laikā, nu, es zinu to, ka par sieviešu tarakāniem [jārunā] baigi uzmanīgi droši vien, jo ne velti tā ir tāda vēl viena pasaule, kur viņi, manuprāt, ir krāsaini. Mums [vīriešiem] ir vairāk vai mazāk tādi piezemētāki, bet tur [pie sievietēm] viņiem, man liekas, bieži vien ir arī spārni," saka Grāvelis.

Režisore ir pārliecināta: "Katram jau tas sasauksies ar savu dzīvi, ar to, kas ir noticis viņa pasaulē, viņa dzīvē, un, ja tā notiks, ja atpazīs un ja tas iedrošinās kādam risināt savu problēmu, kuru varbūt līdz šim nav darījis, tad jā, tad es teikšu "bingo"."

Līdz 4. septembrim radioiestudējums ik vakaru īsi pēc desmitiem skanēs Latvijas Radio 1 ēterā, kā arī būs pieejams radio interneta vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti