Labrīt

Ramona Petraviča vērtē bāriņtiesu darbā konstatētos trūkumus

Labrīt

Cilvēks ziņu virsrakstos: Rīgas mērs Oļegs Burovs

Daugavpils teātra izrādē "Raganiņa" bērni mācīsies runāt latgaliski

Tapusi pirmā Daugavpils teātra bērnu izrāde latgaliski «Raganiņa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uz Daugavpils teātra skatuves 12. decembrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums “Raganiņa”. Tas kļūs par pirmo Daugavpils teātra izrādi bērniem, kurā līdztekus ar latviešu valodu skanēs arī latgaļu mēle.

“Visa sava ceļojuma laikā raganiņa mācīsies latgaliešu valodu, un mēs ceram, ka tie bērni, kuri ikdienā nerunā latgaliski, izrādes gaitā mācīsies kopā ar galveno varoni. Ja bērns pēc izrādes noskatīšanās zinās vismaz vienu vārdu latgaliski, mēs būsim priecīgi.” Tā par jauno izrādi bērniem "Raganiņa” saka gan iestudējuma režisors Māris Korsiets, gan pārējie izrādes veidotāji.

Latgaliešu valoda uz Daugavpils teātra skatuves ir skanējusi visai bieži, taču pirmo reizi tas notiks bērniem veltītā iestudējumā ar nosaukumu “Raganiņa”.

“Iestudēt izrādi tīri latgaliski mēs tomēr baidījāmies. Būs puse uz pusi, latviski un latgaliski. Ne visi bērni saprot latgaliešu valodu, pie mums uz izrādēm nāk bērni arī no krievu skolām, bērnudārziem. Mums vajadzēja izvēlēties to vidusceļu. Taču, ja bērns pēc izrādes noskatīšanās zinās vismaz vienu, divus vārdus latgaliski – paļdis vai lyudzu, tas jau būs daudz,” ieceri atklāj tā režisors Māris Korsiets.

Egils Viļumovs kopā ar Māri Korsieti ir šīs lugas autori, un šajā abu radošajā tandēmā uz teātra skatuves jau ir tapuši vairāki iestudējumi bērniem, ieskaitot Vilka Vilmāra piedzīvojumu triloģiju.

“Ņemot vērā to, ka izrādes Daugavpils teātrī latgaliešu valodā ir ļoti populāras un pieprasītas, tādā veidā mēs pamazām audzināsim savu jauno skatītāju,” saka Egils Viļumovs.

Viņš šajā iestudējumā darbojas arī kā aktieris un ir arī izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks.

“Mēs nemēģināsim rādīt vienkārši smukus dabas skatus, bet tomēr pievirzīt šo tēmu, notikumus un raganiņas ceļojumu tieši mežam. Var teikt, ka tieši mežs būs tas ļaunais, ar ko mazā raganiņa cīnīsies, mēģinās tikt cauri negatīvismam, ko piekopj lielās raganas un audzināt sevi kā labo mazo raganiņu.”

Galvenās – Raganiņas lomā šajā iestudējumā iejutīsies aktrise Zanda Mankopa, bet viņas draudzenes vārnas Vallijas lomu atveidos Inese Ivulāne-Mežale.

“Man ir ļoti laba, mīļa loma, var izdauzīties uz skatuves un tajā pašā laikā padomāt par dzīvi un panākt savu, un būt par taisnību.

Izrāde ir par, to, ka mazais cinītis gāž lielo vezumu un ka labais vienmēr uzvarēs ļauno. Un  par to, cik vērtīgi ir darīt labo,” saka Zanda Mankopa.

“Tas ir tāds neparasts piegājiens. Labo vēsti var nest jebkurā valodā. Tā ir mūsu vietas īpatnība, ka mums te ir gan krievi, gan latvieši, gan latgalieši. Tas ir tāds paņēmiens paspēlēties ar valodām, bet nav sakara ar vēsti kā tādu,” tā Inese Ivulāne-Mežale.

Svarīgākais, ka šo vēsti sajutīs un sapratīs mazie teātra skatītāji, saka izrādes veidotāji. Jo izdarīts viss, lai tos iepazīstinātu ar valodas skanējumu un lai jautrā noskaņā, ar asprātību un dziesmu starpniecību frāzes latgaliski iespiestos skatītāju atmiņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti