Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Rinkēviču

Rīta Panorāma

Cēsis skanēs koncertprogramma Līvu sasaukšanās

Ģimenes traģēdija un mākslas tapšanas process – izrāde "Tēbu zeme"

Tallinas ielas kvartālā – pirmizrāde Dmitrija Petrenko «Tēbu zemei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisors Dmitrijs Petrenko iestudējis dienvidamerikāņu autora Serdžio Blanko lugu “Tēbu zeme”, kas pirmizrādi piedzīvos pirmdien, 28. oktobrī, Tallinas ielas kvartāla koncertzālē “Tu jau zini Kur”. Aktieris Gints Andžāns lugu atradis, rūpīgi pārskatot Londonas Nacionālā teātra grāmatveikala plauktus un pats daudzslāņaino darbu arī iztulkojis. Radošajā komandā iesaistījies arī Liepājas Universitātes aktiermākslas students Kārlis Rūdolfs Ērglis.

Krātiņš skatuves vidū. No tā iznāk un ieiet abi “Tēbu zemes” varoņi – Martins, kurš nogalinājis savu tēvu, un dramaturgs un rakstnieks Trevors, kas dodas atklāt jaunā noziedznieka Martina motivācijas sava tēva slepkavībā. Lugas dramaturgs Serdžio Blanko piespēlē vēl kādu pagriezienu – aktieri, kurš spēlēs dramaturga jaunajā izrādē.

“Mēs visi esam ieslēgti katrs savā krātiņā, mēs baidāmies just vai mēs rādām, ka mums nav jūtu, un tā tālāk. Un šis konkrētais krātiņš ir par to – par šo trīs cilvēku iekšējiem krātiņiem,” stāsta aktieris Gints Andžāns.

“Tad laika periods ir mūžs – tu vari attīt atpakaļ, kas ir noticis un vainot sevi pie tā, mēģināt saprast, kāpēc tas tā ir noticis un kā to labot, bet izlabot jau vairs neko nevar, jo tu jau esi cietumā,” par izrādi spriež aktieris Kārlis Rūdolfs Ērglis.

Iestudējuma situācijas ir tik piesātinātas, ka skatītājs ģimenes traģēdijā kļūst par līdzdalībnieku un vienlaikus var vērot arī mākslas tapšanas procesu.

Izrādes režisors Dmitrijs Petrenko dalās pārdomās par lugu: “Es sapratu, jā, tā ir mana luga, tas ir arī par mani, mans spogulis, un, ja tas ir mans spogulis, tad man ir interesanti ar to strādāt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti