Labrīt

NVA vadītāja prognozē bezdarba līmeņa samazinājumu Latvijā šogad

Labrīt

"Latvijas valsts ceļi" sola veikt darbus šogad 101 objektā

Izrāde "Talantīgais misters Riplijs" Dailes teātrī stāstīs par identitāti un atšķirīgo

«Talantīgais misters Riplijs» Dailē stāstīs par identitāti un atšķirīgo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Katrs esam atšķirīgs ar kaut ko savu –  tas ir dzīves lielākais skaistums, diemžēl bieži vien mēs savu atšķirību izvēlamies noliegt, lai pēc iespējas vairāk līdzinātos citiem, un tas ir totāls absurds. Tā uzskata režisore Laura Groza-Ķibere, un par šo tematiku būs stāsts arī viņas jaunajā izrādē "Talantīgais misters Riplijs”, kas Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos piektdien.

Izrāde žanriski nodēvēta par identitātes drāmu, un tā nebūs populārās Holivudas filmas adaptācija uz skatuves, jo izrādes pamatā ir britu scenāristes un dramaturģes Filisas Nādžas luga. Galvenajā Toma Riplija lomā redzēsim Gintu Grāveli. Oriģinālmūziku izrādei rakstījis Kārlis Auzāns.

Izrādes atmosfēru būtiski papildina vīru sekstets ar Juri Jopi kā vadošo solistu. Izrādes vidi scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis veidojis kā mākslinieku darbnīcu, kam var piešķirt dažādas nozīmes.

Vispirms jau viens no izrādes tēliem Ričards nodarbojas ar mākslu, bet savā ziņā arī galvenais varonis Riplijs ir dzīves mākslinieks, viņam piemīt neizmērojams talants apstrādāt cilvēku prātus un pieņemt citu cilvēku identitātes.

Toma Riplija lomā darbojas Gints Grāvelis, spēlējot ciešā tandēmā ar Andri Buli, kurš atveido Ričardu Grīnlīfu.

Ričards ir bagāts, var izšķērdīgi un brīvi dzīvot, un Tomam šķiet, ka tieši šādu identitāti viņš ir pelnījis, un ar savu talantu viņam nenākas grūti tajā iemiesoties, līdz vienā brīdī tas kļūst nāvējoši bīstami. Savā ziņā tas ir stāsts, kā cilvēks iegūst visu pasauli, bet pazaudē dvēseli, atzīst aktieri Andris Bulis un Gints Grāvelis.

"Detektīvintriga un kriminālā stīga izrādē būs saglabāta, bet režisori Lauru Grozu-Ķiberi par to vairāk interesējusi galvenā varoņa psiholoģiskā motivācija un viņa izvēles, kurās aizvien ir kas destruktīvs. Viņš ne tikai nespēj saskatīt savā personībā tās unikālo vērtību, viņam tā derdzas un viņš no tās bēg."

Izrādi režisore nodēvējusi par identitātes drāmu, un, lai arī stāsts lugā ir par 50. gadiem, tā ir gana karsts temats mūsdienās, kad it īpaši virtuālajā pasaulē ar savu identitāti var spēlēties jau pavisam vieglprātīgi. Riplijs savā ziņā spoguļo ikvienu no mums tajās situācijās, kad sava izdevīguma vai cita iemesla dēļ mēdzam noliegt kādu savas personības daļu.

Līdzās Gintam Grāvelim un Andrim Bulim izrādē spēlē arī Inga Alsiņa-Lasmane, Lauris Subatnieks, Juris Žagars, Vita Vārpiņa, Olga Dreģe un vēl citi aktieri.

Iestudējuma „Talantīgais misters Riplijs” pirmizrāde Dailes teātrī skatāma piektdien, 31. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti