Tabakas fabrikas pielāgošana JRT vajadzībām varētu maksāt ap diviem miljoniem latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Tabakas fabrikā Miera ielā, kur vēl nesen ražoja cigaretes, jau nākamā gada rudenī, iespējams, varēs skatīties "Oblomovu", "Ziedoni un visumu" un citas Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādes.

Lai gan nākamo sezonu teātris vēl pavadīs vecajās telpās Lāčplēša ielā, režisoriem un scenogrāfiem jaunajās izrādēs jau tiek īpaši pieteikts, ka dekorācijām jābūt mobilām un viegli pielāgojamām citam spēles laukumam. Teātra pašreizējās telpas Lāčplēša ielā ir ļoti bēdīgā stāvoklī un steidzami jāremontē, tomēr arī Tabakas fabrikas pielāgošana teātra vajadzībām nebūs lēts prieks. Iespējamās izmaksas tiek lēstas nepilnu divu miljonu latu apmērā.

Arhitekts Jānis Dripe, iepriekš žurnālistiem izrādot Tabakas fabrikas telpas, slavēja ēkas funkcionalitāti un plašās pielietojuma iespējas izstādēm, biroju telpām un ražošanai. Tagad fabrikas ēku par pagaidu mājvietu uz diviem gadiem izraudzījies Jaunais Rīgas teātris, kas uz pašlaik tukšajām telpām varētu pārcelties nākamgad.

"Valsts nekustamo īpašumu" pārstāvis Andrejs Milzarājs stāsta, ka pirms tam ēkai gan vēl priekšā lieli remontdarbi. Pēc viņa teiktā, Tabakas fabrikas ēkas pielāgošana teātra vajadzībām varētu izmaksāt nepilnus divus miljonus latu. Tie gan ir tikai sākotnējie aprēķini. Tikmēr teātris lēš, ka pārcelšanās izdevumi būs vēl apmēram 400 tūkstoši latu. Pārbūvi plānots sākt apmēram pēc gada, bet pirms tam par naudas piešķiršanu vēl būs jālemj valdībai. Tālākā nākotnē ēku kompleksu plānots izmantot radošā kvartāla attīstībai.

Runājot par nepieciešamajiem pārbūves darbiem, Milzarājs stāsta, ka pati Tabakas fabrikas ēka ir visumā labā tehniskā stāvoklī, bet tās funkcionalitāte nav piemērota lielu ļaužu masu uzņemšanai: "Faktiski ir jāveic tikai pielāgošanas darbi, jāuzlabo inženierkomunikāciju pieejamība, jāiekārto jaunas tualetes, jānodrošina trīs izrāžu zāļu funkcionēšana, ugunsdzēsības sistēmu darbs, evakuācija. Viena no lielākajām pārbūvēm, kas skar tieši fasādi, ir pacēlāja izbūve dekorāciju nogādāšanai ceturtajā stāvā."

Jaunā Rīgas teātra direktore Gundega Palma cer, ka uz jaunajām telpām varēs pārcelt visas pašreizējās repertuāra izrādes. Viņa arī uzsver, ka teātris daudzajās ārzemju turnejās uzkrājis lielu pieredzi, kā ātri pielāgot izrādes jaunām skatuvēm: "Izrāžu darbība turpināsies tāpat. Gan nosaukumu, gan jauniestudējumu ziņā nekas nemainīsies. Tāpat būs vismaz 6-7 jauniestudējumi sezonā, un noteikti būs arī mūsu vecās repertuāra izrādes."

Plānots, ka Jaunais Rīgas teātris Tabakas fabrikā apdzīvos astoņus tūkstošus kvadrātmetru. Ceturtajā stāvā paredzēts iekārtot nosacītu lielo un mazo zāli, bet stāvu zemāk - kamerzālei līdzīgu spēles laukumu. Vienlaikus izrādes turpinās spēlēt arī Mūzikas un teātra muzejā Talsu ielā. Ja remontdarbi neievilksies, 2016.gada rudenī teātris varētu atgriezties vecajās telpās. Tomēr tieši to remonts teātrim dara vislielākās raizes. Joprojām nav skaidrs, vai tiks ņemta vērā teātra galvenā prasība - pēc rekonstrukcijas saglabāt Smiļģa nama īpašo auru, ko arhitekts to vai nu sajutīšot vai ne. Ja līdz šim sadarbība ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem" ritējusi labi, tad nupat teātrim atkal radušās bažas, ka rekonstrukcijai tomēr tiks izvēlēts lētākais, nevis kvalitatīvākais projekts: "Tieši šobrīd notiek iepirkuma nolikuma saskaņošana. Līdz šim likās, ka mūsu viedoklis tiek respektēts, ka šis pasūtījums nav tas zemākās cenas gadījums, ņemot vērā, ka arhitekta ideja šajā konkursā būs vienlaicīgi ar tehnisko projektu. Bet nupat sākam cīkstēties, jo mums tiek stāstīts, ka tomēr vajag zemāko cenu. Tā kā pašlaik mēs esam mazliet uz cīņas takas."

Jaunā Rīgas teātra pārstāvji piedalās projektēšanas darbu iepirkuma komisijā, bet viņiem nav veto tiesību. "Valsts nekustamo īpašumu" pārstāvis gan mierina, ka projektētājs noteikti sadarbosies ar teātri un tā vēlmes tiks uzklausītas, jo tieši Jaunais Rīgas teātris ir ēkas gala lietotājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti