Kultūras ziņas

Kā nepazust arhīvā?

Kultūras ziņas

Pasaules brīnumi Jelgavā

Sajust "Svina garšu"

«Svina garšas» autors pēc iestudējuma pirmizrādes: Skatīties jocīgi, bet esmu saviļņots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nacionālajā teātrī 4. februārī pirmizrādi piedzīvojis režisora Valtera Sīļa iestudējums “Svina garša”, kas tapis pēc rakstnieka Māra Bērziņa populārā, daudz apspriestā un arī godalgotā romāna motīviem. Romāna autors pēc pirmizrādes atzina, ka bija jocīgi skatīties, taču viņam ļoti patika izrāde.

Izrādes darbība risinās Latvijā, kad Otrā pasaules kara laikā strauji  mainās lielvalstu varas. Stāsta varonis – latviešu puisis Matīss no Torņakalna un viņa tuvākie draugi cenšas izdzīvot un saglabāt cilvēcību un cieņu kara apstākļos.

Māra Bērziņa romāns “Svina garša” pērn saņēma Dzintara Soduma un Baltijas Asamblejas balvu literatūrā.

"Es kā autors noteikti vērtēju citādāk nekā cits skatītājs, jo esmu tam tekstam piesaistīts sākotnēji. Man visvairāk patika, ka tas stāsts tika izstāstīts, kā viņš sākotnēji grāmatā bija," saka rakstnieks. "Skatīties jocīgi, protams, bet es esmu dziļi saviļņots! Man patika, ļoti patika!"

Iestudēt apjomīgo darbu, kurā rakstnieks izmanto arī konkrētas atsauces uz romānā aprakstīto vēsturiskā laika periodiku, jaunā žanrā uzņēmās interpretēt režisors Valters Sīlis. Viņš, līdzīgi kā izrādes autors Māris Bērziņš un galvenais varonis Matīss, nāk no Torņakalna.

"Mēs zinājām, ka to ir vērts izdarīt, ka tas ir ļoti skaists un tur ir dramatisks materiāls, lai to varētu izdarīt. Tad tika izdarīti sāpīgi griezieni, lai izrādi var noskatīties vienā vakarā. Tas mums bija tāds uzdevums," skaidro režisors Valters Sīlis. "Šim darbam ir tā brīnišķīgā spēja būt ļoti lokālam, kamertipa formā, tai pašā laikā izstāstīt milzīgu stāstu."

Iestudējums nozīmīgs ar virkni spilgtu jaunu personību darbu izrādes tapšanā – galvenā varoņa Matīsa atveidotājs jaunais aktieris Raimonds Celms, muzikālā fona autors komponists Edgars Raginskis un scenogrāfs Uģis Bērziņš.

"Protams, ka pirmizrāde vēl ir tā dzīve, kamēr sarod viss ansamblis un mēs sarodam. Tas ir ļoti nozīmīgi," saka teātra zinātnieks Jānis Siliņš. "Es domāju, ka tas ir absolūts grāvējs, ja tā drīkst teikt, jo to vajadzētu redzēt katram, katram!"

Izrāde raisa jautājumu, kas aktuāls arī šobrīd – vai, izvairoties no apkārt valdošā neprāta, var saglabāt cilvēcību, vai laiks tomēr uzspiež izdarīt konkrētas izvēles?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti