Kultūras ziņas

Notiek A. Čaka balvas pasniegšanas ceremonija

Kultūras ziņas

Festivālā "ARĒNA" - Latvijas un Šveices folkmūzika

Startē jauna dejas kompānija

Startē jauna dejas kompānija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau septembrī horeogrāfes Olgas Žitluhinas laikmetīgās dejas kompānija “Ārā” oficiāli paziņoja par savu dibināšanu. Tagad trupa no vārdiem pārgājusi uz darbiem un aicina uz izrādi – poētiskās dejas traģēdiju, kas rītvakar būs skatāma Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Jaunais laikmetīgās dejas kompānijas statuss ļauj 12 nu jau bijušajiem horeogrāfes Olgas Žitluhinas audzēkņiem nedoties meklēt katram savu laimi, bet turpināt četros studiju gados iegūto meistarību attīstīt savas skolotājas vadībā. Pagaidām līdz decembrim (caur Kultūrkapitāla fondu) jaunieši saņem arī nelielu atalgojumu, taču galvenā ir iespēja kopā strādāt.

“Tikko tu apstājies, tu jau izdari soli atpakaļ, jāiet uz priekšu, jātrenējas, jāmeklē savā ķermenī kādas jaunas durvis, pa kurām iet iekšā, un dejot ar to. Es ticu, ka to var tikai kompānijā, tikai ar regulārām nodarbībām," saka Olga Žitluhina.

Laikmetīgās dejas izrāde “Viens un divi” veiksmīgi pārstāvējusi Latviju prezidentūras pasākumā Helsinkos, bet rīt būs skatāma Teātra muzejā. Izrādes iedvesmotājas - profesora Bībera lolotās Raiņa un Aspazijas vēstules, kuras 35 gadu sarakstē aizvien  bijušas pilnas mīļvārdiņiem.

"Sirds Iniņa, sirds dimantiņ, saules meitiņ un zeltkukainīt, un mīļkukainīt, un visi pārējie – tie ir dīvaini, ja tos lasa kā vēstules, jo tās ir personiskas lietas, bet šie vārdiņi tika doti kā iedvesma, kā izpratne, un tad jau horeogrāfs veidoja  to savu izteiksmes veidu," stāsta izrādes dramaturgs Jānis Siliņš.

Pirms izdejot savu versiju par mīlestību, jaunieši ne vien lasījuši dzejnieku dzeju un vēstules, bet arī ar roku rakstījuši  vēstules viens otram. Bet galvenā tēma izrādē ir par Aspaziju. Bez Aspazijas Rainis nebūtu.

"Protams, tā ir mīlestības izrāde, atkal par to pašu, kā viens atbalsta otru, šajā gadījumā ļoti liela loma bija tieši sievietei, ko dara sieviete mīlestībā, kāpēc viņa to dara, cik tālu viņa atbalsta, vai dara to no sirds un pēc tam saprot, kur viņa ir, kādu lomu izvēlējusies, tas ir par to," turpina Žitluhina.

Pēc izrādēm rīt Smiļģa Teātra muzejā trupa dosies viesizrādēs uz trim Latvijas pilsētām, droši zināms, ka  arī uz  Raiņa dzimto Tadenavu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti