Starptautisko Dejas dienu Rīgā atzīmēs ar neparastiem dejas notikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

29. aprīlī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā dejas diena. Latvijas Jaunā teātra institūts to atzīmēs ar diviem visai neparastiem dejas notikumiem, kuru centrā būs profesionālu horeogrāfu un pilsētas iedzīvotāju sadarbība.

Viens no pasākumiem būs izrāžu sērija "Dejas diena tavā darbā", kad dažādu profesiju pārstāvji Rīgas pilsētvidē rādīs kustību priekšnesumus. Piemēram, varēsim redzēt dejojošus frizierus, biļešu kontrolierus, velokurjerus un dārzniekus. Otrs pasākums notiks Esplanādē, kur ikviens ir aicināts uz dejām kopā ar beļģu un franču projektu "Bal Modern".

Ideja par horeogrāfu sadarbību ar dažādu profesiju pārstāvjiem pieder Jaunā Teātra institūta deju projektu vadītājai Laurai Stašānei. Viņa stāsta, ka viņu vienmēr fascinējušas meistarīgās kustības un žesti, ko dažādu arodu pārstāvji izmanto savā darba ikdienā.

Ir taču citreiz tā, ka tu aizej, piemēram, uz veikalu, un pārdevēja tavā acu priekšā kaut ko iepako tādā ātrumā un ar tādu meistarību, ka atliek tikai nobrīnīties. Tā ir virtuozitāte. Viņi paši, protams, to neuzskata par vērtību, tas ir vienkārši viņu darbs, bet no malas un vēl īpaši horeogrāfam uz to skatoties - tur jau ir gatava izrāde. Un, jā, tad no tā tālāk radās doma, ka to taču varētu veidot arī apzināti, ļaujot horeogrāfiem satikties ar dažādu profesiju cilvēkiem un tieši strādāt ar šo cilvēku ikdienas kustībām," stāsta Stašāne.

Projektā iesaistījās desmit horeogrāfi, kuri uz sadarbību aicināja desmit dažādu profesiju cilvēkus. Atsaucība bija ļoti laba, un rezultātā tapa vesela virkne miniatūru dejas izrāžu, ko Dejas dienā 29. aprīlī varēs noskatīties izstaigājot divus maršrutus.

 "Viens maršruts būs Tērbatas un Stabu iela, bet otrs būs no Vērmanes dārza garām Brīvības piemineklim un cauri Vecrīgai. Viena maršruta iziešana prasīs aptuveni 50 minūtes, un tā laikā varēs redzēt vairākas izrādes," norāda Jaunā Teātra institūta pārstāve.

Viens no maršrutiem sāksies Tērbatas ielas audumu veikalā "Elste", kur savu kustību izrādi rādīs audumu pārdevēji, pēc tam ceļš tālāk vedīs uz frizētavu, bibliotēku un restorānu. Otrs maršruts sāksies Vērmanes dārzā, un, izstaigājot to, varēs redzēt dārznieku, velokurjeru, šokolādes meistaru un vēl citu profesiju pārstāvju deju priekšnesumus.

Kā norāda Laura Stašāne, īpaši atsaucīgi projektā iesaistījušies biļešu kontrolieri: ""Rīgas satiksmes" biļešu kontrolieri dejos 13. janvāra ielā, kas ir viņu ierastā reida vieta. Tur tad arī viņi rādīs, kāda ir viņu ikdiena, un kā viņi to var pārvērst par kaut ko pozitīvu, jo, protams, viņu darbs ir diezgan stresains. Taču viņi mums bija fantastiski partneri, viņi idejai piekrita uzreiz, bez jautājumiem."

Ļoti atvērti dejošanas idejai bija arī velokurjeri, kurus uz sadarbību aicinājusi horeogrāfe Kristīne Vismane: "Bija ļoti vienkārši, es gāju pa ielu, ieraudzīju velokurjeru, pastāstīju par projektu un vaicāju, vai viņš gribētu piedalīties. Viņš uzreiz teica "jā", un mēs sarunājām tikšanos nodarbībām."

Kristīnes Vismanes uzrunātajam velokurjeram Ivo pievienojušies vēl seši puiši un viena meitene, kuri Dejas dienā sniegs priekšnesumu laukumā pie Brīvības pieminekļa. Priekšnesumā ļoti svarīga loma būs viņu darba instrumentam – velosipēdam.

"Tās nav manas ambīcijas, ko es gribu realizēt. Es viņiem nelieku ar riteni taisīt akrobātiskus trikus. Bet mēs kopā esam izveidojuši deju no kustībām, ko viņi izmanto ikdienā," skaidro Vismane.

Miniatūrās dejas izrādes pilsētvidē būs skatāma pa dienu, bet Dejas dienu noslēgs pasākums Esplanādē, kur visi laipni aicināti sadejoties ar beļģu un franču projekta "Bal Modern" horeogrāfiem. "Bal Modern" projekts ceļo pa visu pasauli jau 20 gadus, un populāras mūzikas pavadībā jautrā un nepiespiestā formā māca dejot.

Ir trīs dejas, ko šie horeogrāfi iemāca visiem klātesošajiem vakara gaitā un pēc tam kopā ar visiem viņas arī nodejo. Dejas ir speciāli izveidotas priekš cilvēkiem, kas ir nedejotāji. Arī visa atmosfēra ir ļoti unikāla, jo viņiem pārsteidzošā kārtā sanāk panākt ļoti labu sadarbību visu cilvēku starpā. Tas ir visjautrākais dejas projekts, ko es vispār jebkad esmu pieredzējusi," stāsta Stašāne.

Starptautiskajai dejas dienai veltītie notikumi norisināsies 28. aprīlī. No plkst. 11 līdz 16 pilsētvidē varēs vērot izrāžu sēriju "Dejas diena tavā darbā", savukārt pēc tam septiņos vakarā ikviens aicināts uz deju kopā ar projektu "Bal Modern" Esplanādē. Visi pasākumi ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti