Kultūra

Viesturs Kairišs Latgalē uzsāk savas jaunās spēlfilmas filmēšanu

Kultūra

Komponistu Romuldu Kalsonu suminās par mūža devumu mūzikā

Šonedēļ sāksies Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls piedāvā izbaudīt plašu dejas dažādību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Klasiskās un modernās dejas izcilus profesionāļus no astoņām valstīm piedāvās iepazīt 23.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas sāksies piektdien, 9.martā. Latino dejas ekspresiju festivālā pārstāvēs baleta trupa no Amerikas – „Ballet Hispanico”, bet franču šarmu – kompānija „De Fakto” no Francijas. Tāpat pirmo reizi Latvijā viesosies Vācijas Nacionālais jaunatnes balets, kas apvieno septiņu dažādu nāciju dejotājus.

Kā allaž vislielāko dejas dažādību varēs izbaudīt galā koncertā, kur līdzās vienai no izcilākajām Žizeles lomas dejotājām pasaulē varēs iepazīt arī, piemēram, Ķīnas klasisko deju ar cīņu momentiem.   

Baltijas baleta festivāls priecē ar plašu programmu
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Gan dejas uz puantēm, gan džeza ritmus, gan dažādu tautu deju soļus – šādu buķeti piedāvās Baltijas baleta festivāla atklāšanas koncerts, kas notiks šo piektdien, jau tradicionāli Rīgas Dzelzceļa stacijā.

Daudzveidība būs visa festivāla pamatā, bet visbagātīgāk tā izpaudīsies galā koncertā 12.martā.

Tajā uz vienas skatuves satiksies vadošie baleta solisti un konkursu laureāti no Austrijas, Vācijas, Francijas, Amerikas, Krievijas, kā arī Ķīnas un Turcijas. Ja Ķīnas dejotāji piedāvās tieši viņu kultūrai specifisko, tad dejotājs no Turcijas parādīs sevi vairāk rietumnieciskā repertuārā, Latvijas Radio pastāstīja festivāla direktore Lita Beiris.

"Būs pirmo reizi baleta māksla no Ankaras Nacionālās operas un baleta teātra, ko pārstāvēs dejotājs, kas arī iekarojis zelta medaļas konkursos. Viņš dejos monologu no baleta izrādes „Hamlets” un tango," ar daļu repertuāra iepazīstināja Beiris. "Būs arī pārstāvēta Ķīnas Baleta akadēmija ar Ķīnas klasisko deju, kas ir tikai sastopama Ķīnā. Speciāls stils gan ar cīņu momentiem, gan ļoti spēcīgiem vīriešu dejojumiem. Uzstāsies četri brīnišķīgi zēni."

Viens no galā koncerta lepnumiem būs Vācijas Nacionālā jaunatnes baleta priekšnesums. Baletu pirms sešiem gadiem dibinājis Džons Neimeijers, kuru šobrīd ierindo pasaulē vadošo horeogrāfu trijniekā. Trupā darbojas septiņu nāciju dejotāji, kuri visi runā vienā – kustību - valodā.

No atsevišķiem koncertiem īpaši izceļama latino stila baleta trupas no Amerikas "Ballet Hispanico” trīs koncerti Latvijā.

„Ballet Hispanico” dibināta 1970.gadā, un šobrīd tā ir vadošā latino dejas kompānija pasaulē. Kā kustību visdažādākajās nozīmēs "Hispanico" baleta ideju televīzijas kanālam „Latination” raksturoja kompānijas direktors Eduardo Vilaro.

"Manuprāt, tieši kustību valoda ir īstenā Latīņamerikas balss." teica Vilaro. "Bija laiks, kad latīņamerikāņus televīzijā un teātra pasaulē atspoguļoja tikai kā kalpus, narkotiku atkarīgos un padibenes, bet tad radās horeogrāfi un režisori, kas spēja ieraudzīt milzīgo kultūras bagātību, kas slēpjas latīņamerikāņu deju ritmos un kustību valodā. Un mūsu kompānija turpina dalīties ar šo kultūras bagāžu un paceļ to jaunā līmenī”.

„Ballet Hispanico” festivālā piedāvās koncertu, kurā iekļauti trīs atsevišķi uzvedumi. "Ļoti kontrastaini uzvedumi," teica Beiris. "Jūt to latino ekspresiju un augsto profesionālismu. Šī mentalitāte izpaužas uz skatuves dažādos veidos, arī kostīmos. Ļoti priecājos, ka man viņus izdosies parādīt šogad”.

Pavisam citādu akcentu festivālā ienesīs Francijas deju kompānija „De Fakto”.

Tās sastāvā ir dejotāju pāris, kas kustību valodā atspoguļo dažādas amizantas situācijas no izrādes tapšanas aizkulisēm. Priekšnesumos „De Fakto” hiphopa elementus apvieno ar tango, valsi un citiem dejas stiliem, un uz Latviju viņi atvedīs divus uzdevumus „Mazais pas de deux divatā” un „Kabatlakatiņi”.

"Viņi ir divatā uz skatuves, bet viņi publiku pilnīgi pārņem savā varā," pastāstīja Beiris. "Kad es to ieraudzīju, smaids nenozuda no manas sejas visu izrādes laiku. Tas ir milzīgs amizantums, saspēle ar publiku, un tas viss dod tādu pozitīvu noskaņu, bagātina arī tevi, tev pašam arī gribas dejot”.

Līdzās Rīgai festivāla koncerti notiks arī Preiļos, kur būs īpaši ekskluzīva iespēja redzēt Džona Neimeijera Vācijas Nacionālā jaunatnes baleta izrādi, kā arī Rēzeknē un Ventspilī, kur viesosies "Ballet Hispanico".

Baltijas Baleta festivāls ilgs teju visa mēneša garumā, bet tā atklāšana notiks šo piektdien Rīgas Dzelzceļa stacijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti