Kultūras ziņas

Skan Jūrmalas festivāls

Kultūras ziņas

Baltvilka balva

Ironiskā komēdija "Sidraba šķidrums"

Starp diviem polarizētiem viedokļiem: pirmizrādi piedzīvo «Sidraba šķidrums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceturtdien pirmizrādi piedzīvoja Dailes teātra un teātra trupas “Kvadrifrons” kopīgi veidotais iestudējums “Sidraba šķidrums”. Dramaturģes Justīnes Kļavas lugu ar ironisku attieksmi pret tādiem mūsdienu sabiedrībā skaļi apspriestiem jautājumiem kā seksuālā identitāte, aizspriedumi un ģimenes attiecības, iestudējusi režisore Paula Pļavniece. Par komēdiju nodēvētā izrādē varoņi cenšas rast saprašanos, kad sabiedrībā saduras divu atšķirīgu pasauļu viedokļi.

Mēs apzinājāmies, ka varam kādu aizvainot, un tad mums likās tā maigi un ar mīlestību, tad visiem lai tas pienākas. Bez demagoģijas nerādām vienu patiesību, jo kur tad tā patiesība ir un kurš tad to zina,”  norādīja izrādes režisore Paula Pļavniece.

Izrāde “Sidraba šķidrums” ir kā pēdējo gadu sociālos tīklus pārpludinājušu asu un diametrāli pretēju viedokļu asprātīgs izlases koncentrāts par tēmām, kas cilvēkos raisa saasinātu reakciju. Skatītājiem jārēķinās ar sarunām par homoseksualitāti, seksuālās identitātes jautājumiem un ar to saistītiem dažādiem aizspriedumiem.

Tādu ģimeņu ir daudz gan Latvijā, gan pasaulē; ir tādi, kas noklusē šīs lietas. Nesaka, neatzīstas, baidās, jo ir kaut kāda audzināšana vai kas, ka cilvēki baidās būt atklāti. Sirsnīgi mīlēt otru un pieņemt tādu, kāds viņš ir,”  uzskata aktieris Mārtiņš Upenieks.

Lugā galvenie varoņi nodarbojas ar slieku audzēšanu. Tārpiem līdzīgajiem radījumiem izrādē ierādīta simboliska loma. Sliekas ir hermafrodīti -  tajās apvienotas gan vīriešu, gan sieviešu dzimtes. 

"Jebkuru uzskatu sistēmu, ko gribam izveidot, dzīve var sagāzt. Pilnīgi vienalga, vai tie ir konservatīvi vai liberāli uzskati.

Dzīves notikumi, kas personīgi ienāks, mēģinās to sajaukt. Tad ir svarīgi, cik mēs atvērti esam,” uzskata teātra apskatnieks Armands Kļaviņš.

“Garlaicīgi nebija nevienu mirkli. Visas tēmas bija aktuālas. Nevarētu teikt, ka smieklīgi. Tur bija ko padomāt, un nevarētu teikt, ka vieniem vai otriem, vai trešiem būtu taisnība. Visiem sava taisnība un kā mēs ar to tiekam galā,” pārdomās dalījās izrādes apmeklētāja Zenta.

Savukārt teātra kritiķis Atis Rozentāls uzskata, ka izrādē ir interesantas idejas un ir atsevišķas ļoti smieklīgas vietas, un tad atkal aiziet tāda “nesagremota publicistika”, un tas ir viļņveidīgi.

“Arī aktieru darbos ir brīži, kad uzplaiksnī ļoti -  es brīžiem arī smējos balsī. Un tad ir atkal tā, ka rodas neveiklības sajūta. Man novēlējums ir vēl drusku pastrādāt, jo ideja ir, bet realizācija pagaidām ir ļoti nevienmērīga,”  teica Rozentāls.

Izrādes veidotāji nesniedz skaidras vai nepārprotamas atbildes uz daudzu prātus nomācošiem jautājumiem par ģimenes vērtībām, draudzību un mīlestību. Skatītājiem piedāvāta iespēja atrasties pa vidu diviem polarizētiem viedokļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti