Spilvenu kaujas, gumijas cilvēki un parkūrs. Ko redzēt cirka festivālā «Re Rīga!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ritmiski lēkājošas galda tenisa bumbiņas, gaisa akrobātika zem klajām debesīm, iestudējums, no kura skatītāji redz tikai daļu, un pat izrāde, kurā skatītāji ienirst pilsētas džungļos, lai sekotu cirka māksliniekiem – šis ir tikai neliels ieskats nupat atklātā cirka un ielu mākslas festivāla "Re Rīga!" programmā. Festivāls šogad notiek no 17. līdz 21. augustam, turklāt abos Daugavas krastos – "Sporta 2" kvartālā Rīgas centrā, kā arī Āgenskalnā. 

Tiem, kas vēlas redzēt visas izrādes, cirka festivāla maratons jāsāk trešdienas vai ceturtdienas vakarā ar "Sporta 2" kvartāla programmu un tālāk jāizvēlas vēlamā kombinācija atkarībā no tā, cik un kuras izrādes iecerēts pagūt apmeklēt. Festivāla programma veidota tā, lai izrādes būtu piemērotas iespējami plašākai publikai – taču, protams, dažādām vecumu un interešu grupām būs atšķirīgs priekšstats par to, cik izklaidējošai, filozofiskai un dinamiskai jābūt lieliskai izrādei. Lai plašajā klāstā neapjuktu, festivāla producents un Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers piedāvā savu komentāru par katru no izrādēm.

Festivāla galvenie viesi un dubultizrāde  

Apvienības "Be Flat" (Beļģija) izrāde "Double You", ar ko tiek atklāts festivāls, ir muzikāls, dinamisks un mazliet trakulīgs iestudējums, kas apspēlē FOMO sindromu (fear of missing out jeb bailes kaut ko palaist garām) – skatītāji tiek sadalīti grupās, un katra grupa redz tikai daļu no spēles laukuma. Lai gūtu pilnīgu priekšstatu par stāstu, uz "Double You" var ierasties divus vakarus pēc kārtas.

Izrādē ir visdažādākās emocionālās nokrāsas – no jestrām spilvenu kaujām līdz aizkustinošai dzīvajai mūzikai.

Šī ir jauna, pandēmijas laikā tapusi izrāde, bet jau paspējusi uzrunāt daudzu Eiropas cirka festivālu skatītājus.

Kam: Patiks tiem, kas meklē oriģinālu, neaizmirstamu pieredzi un par izrādi mēdz domāt vēl labu laiku pēc tās beigām.
Kad: 17. un 18. augustā plkst. 20.00
Kur: "Sporta 2" kvartāls, "Secret Spot" (ieeja no Hanzas ielas)

Enerģiska brīvdabas izrāde visām paaudzēm

"Tripotes la Compagnie" (Beļģija) ir trīs jauni cirka mākslinieki no dažādām valstīm. Viņi iepazinušies, studējot ESAC cirka augstskolā Beļģijā. "Encore une fois" jeb "Vēl vienu reizi" ir stāsts par tiesībām kļūdīties un mēģināt vēl un vēlreiz.

Izrādē ir iespaidīga gaisa akrobātika (atsperdēļa jeb teeterboard disciplīna), veikla galda tenisa bumbiņu manipulācija un krietna deva klaunādes un dzīvesprieka. Šo bezmaksas izrādi, kas būs skatāma veselas trīs festivāla dienas, var sakombinēt ar citu festivāla izrāžu apmeklējumiem.

Kam: Ja jums īsā laikā ir vēlme noķert festivāla atmosfēru, šī izrāde būs īstā izvēle – cirks kopā ar saldējumu vai citiem našķiem, un vakars būs izdevies!
Kad: 18. augustā plkst. 18.00, 19. un 20. augustā plkst. 19.00
Kur: "Sporta 2" kvartāls, laukums pie "Secret Spot" (ieeja no Hanzas ielas)

Aizraujoša sāncensība un robežu izpēte

Pašmāju (latviešu-lietuviešu) cirka mākslinieku "Taigi cirkas" kopdarbs "Up To This Point" – ļoti precīza, nedaudz filozofiska un tehniski iespaidīga izrāde par vairāku cirka mākslinieku un viņu pārstāvēto disciplīnu (akrobātika, gaisa akrobātika, Sīra rats) sacensību.

Viens no Baltijas laikmetīgā cirka scēnas pēdējā laika spēcīgākajiem darbiem – oriģināls, dziļš un aizraujošs stāsts par cilvēku spēju robežām.

"Taigi cirkas" izrādes pamatīgums lieliski kombinējas un kontrastē ar tajā pašā vakarā apmeklējamo "Tripotes" izrādi.

Kam: Ja ar cirku saprotam cilvēku pārsteidzošās neparastās prasmes, par kurām vairums var tikai sapņot, tad šis ir cirks vispārākajā pakāpē – izrādes mākslinieki ne tikai lieliski pārvalda savas disciplīnas, bet arī ir uzbūvējuši spēcīgu skatuves valodu, kurā runāt, paužot stāstus un emocijas.
Kad: 19. un 20. augustā plkst. 20.00
Kur: "Sporta 2" kvartāls, "Secret Spot" (ieeja no Hanzas ielas)

Apvienība "Taigi cirkas"
Apvienība "Taigi cirkas"

Vissavādākā dzīvnieka – cilvēka – pētniecība

Arī Āgenskalnā šonedēļ ir piedzīvojama lieliska cirka programma, un Marinas Cherry izrāde "Tikai kauliņi v.1.6" ("Only Bones V.1.6") ir viena no jaudīgākajām festivāla izrādēm Daugavas kreisajā krastā. ASV dzimusī, Kanādā un citviet mācījusies un Eiropā (Zviedrijā/Beļģijā) dzīvojošā kontorsioniste ("gumijas cilvēks") Marina ir izveidojusi fiziskās komēdijas izrādi, kas tapusi pandēmijas laikā – tostarp arī, uzturoties Rīgas cirka rezidenču programmā. Par iestudējuma uzdevumu Marina Cherry izvirzījusi vissavādākā dzīvnieka – cilvēka – pētniecību. Izrādes nosaukumā un stilā ir atsauce uz ķermeniskās komēdijas meistara Toma Monktona izrādi "Tikai kauliņi" jeb "Only Bones", taču izrāde ir patstāvīgs, unikāls darbs.

Kam: Īpaša pieredze tiem, kas mīl savu (un vispār cilvēka) ķermeni – neticama plastika, precīza scenogrāfija. Izrāde ies pie sirds arī laikmetīgās dejas cienītājiem.
Kad: 19. augustā plkst. 19.00 un 20. augustā plkst. 17.00 
Kur: Teātra zāle, Zeļlu iela 25 (bijušajās Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes telpās)

Parkūra piedzīvojums

Festivālu noslēdzošā izrāde ir "Be Flat" iestudējums "Follow Me", kas lielā mērā atspoguļo visa šī gada festivāla būtību – izrāde un festivāls dodas pilsētvidē un ļaujas nezināmajam. Izrāde ir par satikšanos, sadarbību un spēju reaģēt nepazīstamās situācijās. Unikāla izrāde kustībā – skatītāji seko cirka māksliniekiem pa viņu izvēlētu maršrutu (šajā gadījumā "Sporta 2" kvartālā, bet izrāde jau pabijusi daudzās pasaules pilsētās). Izmantojot parkūra un cirka paņēmienus, mākslinieki pārvietojas pa jumtiem, karājas patiltēs un ielūkojas skursteņos. Talantīgie "Be Flat" dalībnieki tiek dēvēti par cirka hameleoniem – viņu radītās izrādes ir tik dažādās, ka pat viņu talanta pazinēji tiek nemitīgi pārsteigti.

Kam: Katram, kurš var panest nelielu saliekamo krēslu un gatavs kopā ar māksliniekiem doties nezināmajā un pārsteidzošajā.
Kad: 20. augustā plkst. 18.00 un 21.augustā plkst. 14.00 (nav brīvu vietu)
Kur: Sporta 2 kvartāls

Izrāde skatāma bez maksas, izņemot brīvbiļetes, kuru skaits ir stingri ierobežots.

Šī ir tikai daļa no festivāla programmas – Āgenskalna tirgū ir iespēja redzēt "Kanta Company" (Lietuva) izrādi tās tapšanas procesā (work-in-progress), noskatīties festivāla laikā tapušu vietai pielāgotu (site-specific) izrādi, ko "Be Flat" mākslinieku un cirka režisora Džeisona Duprī vadītajās meistarklasēs būs izveidojuši Baltijas skatuves mākslinieki. Tāpat arī nedēļas nogalē bērniem (un ne tikai) būs iespēja izmēģināt dažādas cirka disciplīnas Rīgas cirka skolas darbnīcās.

Festivālu var baudīt gan, laiski pavadot vienu vai vairākus vakarus vienā izvēlētajā lokācijā, gan pamīšus paviesojoties gan Āgenskalnā, gan "Sporta 2" kvartālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti