Kultūras rondo

Desmit mākslinieku darbus tematiski kopā satver apzīmējums “Pseidozinātniskā konference"

Kultūras rondo

LMA virtuālajā galerijā var satikt visus jaunos māksliniekus, kas tikko beiguši akadēmiju

Teātra dzīve aizvadītajā "spoku sezonā". Vērtē "Spēlmaņu nakts" žūrija

«Spēlmaņu nakts» žūrijas priekšsēdētāja Zane Radzobe: Šis būs ļoti neparasts gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laikā, kad teātri viens pēc otra atklāj jauno sezonu, kāda cita, konkrētāk – “Spēlmaņu nakts” sezona –, vēl nav beigusies. Teātru pieteiktie topi un izrāžu dziļie vēstījumi, specbalvas, gaidāmās diskusijas un novērojumi skatītāju zālē – ieskatu “Spēlmaņu nakts” žūrijas ikdienā sniedz tās priekšsēdētāja, teātra kritiķe Zane Radzobe. 

Kopš brīža, kad ar Ministru kabineta lēmumu publikai tobrīd vēl slēgtajās teātru telpās mazpamazām varēja atgriezties kritiķi un Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) ziņoja, ka “Spēlmaņu nakts” šogad būs, vien sasniegumu izcelšanai pielāgots jauns formāts – kategorijas nomaina specbalvas –, pagājuši vairāki mēneši.

Uz jautājumu, vai teātros šobrīd joprojām turpinās “spoku sezona”, Zane Radzobe Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atbild, ka nu jau ir daudz labāk, un dalās ar novērojumu – izrādēs, kuras viņa apmeklējusi, skatītāju zāles bijušas pilnas un stāvovācijas arī neizpalikušas.

“Es domāju, ka cilvēki ir ārkārtīgi izslāpuši pēc teātra. Vēl, protams, savs aspekts ir arī tam, ka par tiem cilvēkiem, kas ir zālē, blakussēdētājs zina, ka tie kaut kādā ziņā ir savējie 

– tā kā zālē var iekļūt tikai vienā veidā, izpildot tikai vienus nosacījumus,” secina Radzobe.

Kas attiecas uz “Spēlmaņu nakts” žūrijas darbu, pavasarī izstrādātā teātra sasniegumu vērtēšanas sistēma vairāk vai mazāk ir palikusi nemainīga, norāda žūrijas priekšsēdētāja: “Par to mēs esam vienojušies, jo visiem ir skaidrs, ka normālas sezonas nav bijis. Izvērtēt, kas būtu bijis labākais tādā klasiskā formātā – labākā izrāde, labākais aktieris un tamlīdzīgi –, tas vienkārši nav iespējams. Tāpēc šis būs ļoti neparasts gads, bet mēs ceram, ka tas būs interesants gan skatītājiem, gan arī pašiem teātriem, un beigu galā, ka tas dos kaut kādu atskaites punktu tiem cilvēkiem, kas gribēs tagad pietiekami ātrā tempā tomēr iegūt ieskatu tajā, kas pēdējā gadā ir noticis, kamēr teātri strādāja aiz slēgtām durvīm.”

Savus četrus labākos sezonas iestudējumus teātri vērtēšanai vēl var izvirzīt līdz sezonas beigām. Tās noliktas 15. septembrī. Pašu pieteiktās izlases jeb “četriniekus” LTDS darīs zināmus arī plašākai sabiedrībai. 

Radzobe prognozē, ka skatītājiem ļoti varētu interesēt, ko tad teātri uzskata par savu topu,

un reizē piebilst, ka “Spēlmaņu nakts” žūrija vērtēs arī to, kas redzēts ārpus šiem topiem. 

Teātra kritiķes Edīte Tišheizere, Undīne Adamaite, Gundega Saulīte, Juta Ance Romberga un Zane Radzobe pie diskusiju gada vēl nav sēdušās, bet, kad tas notiks, būšot interesanti. “Spriežot pēc tā, ko mēs tomēr drusku runājam tad, kad tiekamies – ir kopīgās lietas un ir atšķirīgās, un tās atšķirīgās droši vien diskusijā būs visinteresantākās,” pārliecināta ir žūrijas priekšsēdētāja. 

2020./2021. gada sezona, viņasprāt, ir atsākusies ļoti patīkami: “Manā pieredzē pēdējos divos mēnešos ir jau kādas četras piecas ļoti labas izrādes, 

un tas vairs nav tas pirmais prieks par to, ka mēs esam “dzīvā” teātrī, vienalga, kas tikai notiktu, ir tik jauki un tamlīdzīgi. Nē, tās ir izrādes, kas jebkurā sezonā būtu brīnišķīgi darbi.”

Kritiķe atzīst – viņai ir bijušas bažas, ka varbūt teātri, ņemot vērā lielo pauzi sezonas vidū, kas neapšaubāmi radīja zaudējumus, pārāk aizrausies ar izklaides repertuāru, taču tā nav: “Tās izrādes, kas ir iznākušas, ir pārsteidzoši dziļas, bieži vien ar ārkārtīgi smagiem tematiem. Šis laiks acīmredzot ir izmantots ļoti lietderīgi, rūpīgi izdomājot gan to, kā tas izskatīsies, bet arī – par ko ir vērts runāt. Un tas ir milzīgs gandarījums man kā teātra kritiķei, sēdēt un skatīties, ka mēs tomēr nodarbojamies ar kaut kādām lielām lietām [..], runājam par būtisko.”

Divpadsmit “Spēlmaņu nakts” balvu sadalījums taps zināms 23. novembrī – teātra granda Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti