Kultūras ziņas

Dailes teātrī sadalīs "Spēlmaņu nakts" balvas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sadalītas "Spēlmaņu nakts" balvas

«Spēlmaņu nakts» žūrijas pārstāve par aktrisei Hamatovai piešķirto balvu: Žūrija vērtē teātri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

23. novembra vakarā pasniegtas "Spēlmaņu nakts" balvas, un pēc ceremonijas plašu reakciju izpelnījies žūrijas lēmums gada aktrises balvu piešķirt krievu aktrisei Čulpanai Hamatovai. Atbildot uz sociālajos tīklos pausto neizpratni un nosodījumu, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājas vietniece Līga Ulberte lēmumu pamatoja ar vārdiem "žūrija vērtē teātri".

Krievu aktrise Čulpana Hamatova pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pavasarī ieradās Latvijā un pievienojās Jaunā Rīgas teātra trupai. Tur kopā ar režisoru Alvi Hermani tapa monoizrāde "Post Scriptum", ko autori pieteica kā komentāru "par Krievijas (un ne tikai) apziņu, sirdsapziņu un zemapziņu pēdējo notikumu kontekstā". Par šo izrādi Hamatova 23. novembra vakarā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā "Gada aktrise".

Čulpanas Hamatovas iecelšana laureātes godā izraisījusi plašu ažiotāžu sociālajos tīklos, kur cilvēku izteikumos tiek izsvērta viņas agrākā saistība ar agresorvalsts līderi un diskutēts, vai mākslu iespējams nošķirt no politikas. Nepamanīts nepaliek fakts, ka aktrise pateicības runu teica latviešu valodā.

Pēc žūrijas pārstāves Līgas Ulbertes komentāra noprotams, ka žūrija, pieņemot lēmumu, vēlējusies nodalīt aktrises veikumu no politiskā konteksta.

"Spēlmaņu nakts žūrija vērtē teātri, aktiera darbu teātrī un konkrētās izrādēs," sacīja Līga Ulberte. "Čulpana Hamatova ir Jaunā Rīgas teātra aktrise un izcili spēlē ļoti sarežģītas, vairākas lomas izrādē, ko es gribētu saukt par pretkara izrādi, gan par izrādi par ļaunuma universālo dabu. Un dara to ārkārtīgi labi, vienkārši izcili. Un "Spēlmaņu nakts" žūrija vērtē aktrises darbu."

Līga Ulberte par Čulpanai Hamatovai piešķirto "Spēlmaņu nakts" balvu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vaicāta, vai žūrija gatavojusies šādai sabiedrības reakcijai, Ulberte atzina: "Es negribētu vispārināt, bet par sevi varu teikt, ka – jā, es paredzēju, ka būs reakcija."

Žūrijas skatījums bijis vienots, LTV "Kultūras ziņām" uzsvēra teātra kritiķe, "Spēlmaņu nakts" žūrijas priekšsēdētāja Edīte Tišheizere: "Žūrijas uzdevums ir, bija un būs vērtēt mākslas darbu kvalitāti. Un Čulpanas Hamatovas vairākas lomas izrādē "Post Scriptum" ir izcils veikums. Čulpanas Hamatovas darbs ir labākais mūsu skatījumā, un šajā ziņā mēs bijām ļoti vienoti. Ja mēs tagad vērsīsimies pret vienu cilvēku, padarot viņu par vainīgu vesela režīma kauna darbiem, varas darbiem, tad mēs ne ar ko neesam labāki par šo režīmu. Jo Putinam jau arī cilvēku nav, ir tikai gaļa, ko viņš sūta uz gaļas mašīnu."

Tikmēr atbildi parādā nav palicis Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis, pēc viņa rakstītajiem vārdiem – visus sašutuma izteicējus vieno kopīgas divas lietas – viņi neesot iedziļinājušies faktos un aktrises biogrāfijā un neesot redzējuši izrādi "Post Scriptum".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas
00:00 / 02:25
Lejuplādēt

KONTEKSTS:

23. novembrī, Eduarda Smiļģa 136. dzimšanas dienā, gada prestižākajā teātra notikumā "Spēlmaņu nakts" tika apbalvoti 2021./2022. gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi.

Gada izrādes titulu starp lielās formas izrādēm ieguva Dailes teātra "Rotkho", mazās formas kategorijā – Valmieras teātra "Kalendārs mani sauc", bet bērnu un jauniešu izrāžu kategorijā – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde "Dakteris Aikāsāp".

Par aktierspēli balvas saņēma gada aktieri Čulpana Hamatova un Kaspars Zvīgulis, gada otrā plāna aktieri Vita Vārpiņa un Kaspars Gods, kā arī jaunie skatuves mākslinieki Ieva Estere Barkāne un Ritvars Logins.

Gada režisora titulu ieguva izrādes "Rotkho" režisors Lukašs Tvarkovskis.

Balvu par gada jaundarbu dramaturģijā saņēma Kārlis Krūmiņš, kurš darbu "Frankenšteina komplekss" radījis kopā ar Mākslīgo Intelektu.

Jaunajā kategorijā "Gada vizuālā tēla autors" piešķirti divi apbalvojumi – Fabjēnam Ledē par scenogrāfiju izrādei "Rotkho" un Reinim Suhanovam par scenogrāfiju un kostīmiem izrādē "Grimmi".

Par gada jaundarbu mūzikā atzīts Kārļa Tones veikums izrādē "Nēmiz pǟl!". Savukārt gada kustību mākslinieku gods piešķirts Elīnai un Rūdolfam Gediņiem par izrādi "Ļoti labas minūtes".

Žūrijas specbalvu saņēma Valmieras vasaras teātra festivāla izrāde, eksperimentālā opera "Vēsā".

Balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņēma režisore, pedagoģe Aina Matīsa un režisors, aktieris, pedagogs Edmunds Freibergs.

"Spēlmaņu nakts" skatītāju balsojumā portālā LSM.lv vislielāko balsu skaitu un skatītāju simpātiju balvas saņēma aktrise Elīna Vāne, aktieris Kaspars Zvīgulis un Valmieras teātra izrāde "Mēs, roks, sekss un PSRS".

Bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balvu saņēma Dailes teātra izrāde "Pavasaris".

LMT Teātra inovācijas balva piešķirta Dailes teātra izrādes "Rotkho" radošajai komandai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti