«Spēlmaņu nakts» žūrijas lēmums par «Grand Prix» – grūta izšķiršanās starp divām izrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 25.novembrī, vēlu vakarā Nacionālajā teātrī tika sadalītas "Spēlmaņu nakts" gada balvas teātra mākslā. Galveno balvu ieguva ārpus lielajiem teātriem iestudētā izrāde "Dvēseļu utenis", kas ironiskā noskaņā spēlējas ar stereotipiem, puspatiesībām un joprojām neatrisinātiem jautājumiem par nacionālo identitāti šodienas Latvijā.

«Spēlmaņu nakts» žūrijas lēmums par «Grand Prix» – grūta izšķiršanās starp divām izrādēm
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
"Labvakar, dārgie skatītāji šeit, mīļajā Nacionālajā teātrītī," – tā ar labsirdīgu apcelšanos par Nacionālā teātra šaurību, kurā Latvijas simtgadē no ierastajiem Dailes teātra plašumiem iekāpusi "Spēlmaņu nakts", vakaru sāka Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks. Guntara Silakaktiņa komandas asprātīgi veidotajā ceremonijā netrūka pašironijas.

 

"Kad šī gada "Spēlmaņu nakts" organizatori uzzināja, ka ceremonija norisināsies tieši Nacionālajā teātrī, viņiem nolaidās rokas. Jo ceremonija taču jāvada pašam labākajam, bet te taču nav neviena pasaules līmeņa aktiera! Ko darīt? Nevar taču lūgt tos septiņus, kas Jaunajā Rīgas teātrī (JRT). Vēl sastrīdēsies. Dailē esot viens, Liepājā un Valmierā – divi. Skatīsimies ģeogrāfiski – Daile ir vistuvāk Nacionālajam, un man jau nebija grūti tos pāris kvartālus atnākt," ironizēja Subatnieks, atsaucoties uz režisora Alvja Hermaņa intervijā "Kultūras Diena" pausto viedokli par pasaules līmeņa aktieru trūkumu Latvijas teātros.

Balvas sadalīja 22 kategorijās, un par "Grand Prix" sacentās četras izrādes – par gada Lielās formas izrādi atzītā Vladislava Nastavševa "Cerību ezers aizsalis" JRT, Gada Mazās formas izrāde Ingas Tropas "Dvēseļu utenis" teātrī "Dirty Deal Teatro", Gada izrāde pusaudžiem "Labie bērni" Reiņa Suhanova režijā Valmieras teātrī un Gada izrāde bērniem "Naksitrallīši" Latvijas Leļļu teātrī.

Balva tika "Dvēseļu utenim". Kā sacīja režisore Inga Tropa, šī izrāde ir drosmīga spēlēšanās ar Latvijas sabiedrībā joprojām zeļošajām klišejām un stereotipiem par nacionālo identitāti, kas spējusi uzrunāt plašu skatītāju loku.

"Par šīm lietām ir jārunā. Man liekas, ir labi, ka mēs par to protam pasmieties un mums ir laba ironijas deva, bet mēs nevienā brīdī nepasludinām kaut kādu vienu patiesību, jo tādas vienkārši nav," uzsvēra Tropa.

Interesanti, ka "Grand Prix" izvēli starp izrādēm "Dvēseļu utenis" un "Labie bērni" šoreiz izšķīrusi tikai viena balss.

"Es izvēlējos savu kā priekšsēdētājas otru balsi atdot par „Dvēseļu uteni” tāpēc, ka tie ir jauni cilvēki no dažādiem teātriem, kuri ir iestudējuši izrādi par to, kā mēs turpmāk gribētu dzīvot, apzinoties, ka esam multikulturāla un multinacionāla valsts. Un kā mēs varētu to darīt, skatoties uz savu pagātni un nepaliekot naidnieku pozīcijās,” atklāja žūrijas priekšsēdētāja, teātra zinātniece Edīte Tišheizere.

To, ka "Spēlmaņu nakts" žūrijai šogad nebija viena izteikta favorīta, apliecināja arī pārējo balvu sadale.

Gada režisora gods – Viesturam Kairišam par izrādēm "Salome" Nacionālajā teātrī un "Baladīna" Valmieras teātrī, labākā oriģināldramaturģija – Artūra Dīča "Arī vaļiem ir bail" Nacionālajā teātrī, labākie aktieri – Guna Zariņa izrādē "Dieviņš pillā" un Vilis Daudziņš (kurš šogad kronēts arī par gada labāko kino aktieri) – par krāšņo Ļeņina atveidi Ulda Tīrona "Pēdējā Ļeņina eglītē" un režisora Nastavševa vecmāmiņas lomu izrādē "Cerību ezers aizsalis" JRT.

"Ļeņina gadījumā tā bija satikšanās ar Uldi Tīronu. Tā ir laime – runāt ar filozofu. Tā ir bauda, kad režisors tev var atbildēt uz visiem jautājumiem par to, kas tas ir. Viņš varbūt nevar atbildēt uz visiem jautājumiem, kā to izdarīt, bet viņš var paskaidrot pilnīgi visu. (..) Omes gadījumā tā savukārt bija uzmanīga ieklausīšanās Vladislavā Nastavševā, kurš man rādīja priekšā, kā viņa runāja,” par abu krāšņo lomu atstātajiem nospiedumiem stāsta aktieris.

Bet savu specbalvu "Spēlmaņu nakts" žūrija par lēnu un pacietīgu teātra kursa maiņu pasniedza ļoti pārsteigtam Ojāram Rubenim, kurš 12 gadus vadīja Nacionālo teātri. Savukārt aiz televīzijas kadra palika ļoti sirsnīga runas pedagoģes Ainas Matīsas specbalva aktierim Laurim Dzelzītim, kurš, viņasprāt, līdz šim nepelnīti palicis žūrijas neievērots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti