Labrīt

KP vadītājs: galvenais mērķis sobrīd - panākt iestādes budžeta un algu palielinājumu

Labrīt

Re:Check pēta: "Ventas Balss", Radio Baltkom un astoņzobu mizgrauzis

"Spēlmaņu nakts" žūrija: Covid situācija rosināja teātrus meklēt jaunus ceļus

«Spēlmaņu nakts» žūrija: Lielai daļai teātru Covid-19 raisītā jaunu ceļu meklēšana izdevās labi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī piedzīvotā Covid-19 pandēmijas situācija Latvijas teātrus skāra smagi, tā rosināja meklēt jaunus ceļus ārpus ierastajiem rāmjiem, un lielai daļai teātru tas izdevies pat ļoti veiksmīgi. Tā atzīst žūrijas pārstāvji, kuri vērtēja aizvadītās sezonas izrādes, izraugoties pretendentus ‘’Spēlmaņu nakts’’ balvām.

Lai izceltu teātru veikumus neparastos formātos, šoreiz izveidota arī jauna nominācija ‘’Gada notikums digitālajā vidē’’. Pārējās nominācijas ir tādas pašas kā citos gados. Izziņotā informācija liecina, ka nomināciju skaita ziņā līderis ir Nacionālais teātris, kam seko Jaunais Rīgas teātris un Liepājas teātris. Ļoti plaši nominācijās pārstāvēti neatkarīgie teātri, kas izcēlušies ar ļoti interesantiem un oriģināliem projektiem.

"Spēlmaņu nakts" žūrijas pārstāvji visi kā viens aizvadīto sezonu tomēr raksturo kā ļoti savādu un dīvainu.

Aizvadītā sezona aizsākās daudzsološi – ar spēcīgiem jauniestudējumiem un vairāku jaunu neatkarīgu teātru izveidi. Uzņēmusi pilnus apgriezienus, martā tā tika pilnībā sastindzināta uz vairākiem mēnešiem. Līdz maijā atkal tajā sāka atgriezties dzīvība.

Kā atzīst "Spēlmaņu nakts’’ žūrijas pārstāvis Eduards Liniņš - tas bija liels pārbaudījums teātriem, bet tie spēja pārorientēties uz jauniem spēles noteikumiem, tos pieņemt un attiecīgi reaģēt:

"Teātri bija spiesti domāt, kā sasniegt savu auditoriju ārpus ierastajiem rāmjiem un kā šai ziņā mobilizēt jaunāko mediju iespējas, pirmkārt, tīmekli.

Kā savu darbu pārvietot virtuālajā vidē, kur ir pavisam citi vai krietni atšķirīgi tehniskie un līdz ar to arī estētiskās darbošanās nosacījumi. Un līdz ar to tur ir iespējami jauni atradumi, un mēs šādus atradumus arī šeit redzam’’.

Veiksmīgākie atradumi tad arī iekļauti jaunizveidotajā "Spēlmaņu nakts’’ kategorijā ‘’Gada notikums digitālajā vidē’’. Kopumā šādu projektu bija aptuveni 20. No tiem izraudzīti seši, izvērtēt tos gan bijis visai sarežģīts uzdevums – atzīst žūrijas priekšsēdētāja Līga Ulberte.

‘’Mēs šeit nevērtējām tehniskās kvalitātes. Mēs nevaram izvērtēt attēla kvalitāti vai operatora darbu, vai citas lietas, kas īsti nav teātra kompetence. Mēs skatījāmies tieši uz to, cik interesanti, negaidīti, nozīmīgi ir spējuši šo projektu autori adaptēties jaunajā situācijā. Un atrast šajā situācijā jaunu piedāvājumu, jaunas iespējas un pārvērst to par kaut kādu pašpietiekamu estētisku vērtību,’’ stāsta Ulberte.

Lai arī cik veiksmīgi bija šie digitālie projekti, kas teātriem ļāva attīstīt jaunas iespējas, tomēr vienlaicīgi aizvadītā sezona ļoti uzskatāmi arī pierādīja, ka pamatu pamatos teātris tomēr ir dzīvā māksla. Tur ļoti svarīga ir nepastarpinātā saikne ar skatītāju – pārliecināta žūrijas pārstāve Andra Rutkēviča:

"Šī sezona ļoti spilgti pierādīja to, ka teātris ir tagadnes māksla, ka tas tomēr notiek tikai kontaktā un klātienē ar skatītāju’’.

"Spēlmaņu nakts" balvas sadalīs 18 kategorijās. Nomināciju skaita ziņā līderos ir Nacionālais teātris, Jaunais Rīgas teātris un Liepājas teātris. Tāpat nominācijās ļoti daudz figurē neatkarīgo teātru veikums – ĢIT, ‘’Dirty Deal Teatro’’, ‘’Esarte’’ un citi, ko Līga Ulberte vērtē kā ļoti pozitīvu tendenci.

‘’Nevalstisko teātru segments šoreiz ir pārstāvēts tik plaši, kā es nezinu, vai ir bijis pēdējos gados, kas liecina par brīnišķīgu tendenci.

Nevalstiskais sektors, neskatoties uz sarežģītajiem finansiālajiem apstākļiem, joprojām valsts politikas trūkumu šajā ziņā, finansējuma politikas trūkumu, strādā ļoti intensīvi un dara brīnišķīgas lietas. Nemitīgi meklē, nemitīgi attīstās un veido ļoti nopietnu konkurenci valsts teātriem. Īpaši es to gribētu uzsvērt bērnu un jauniešu nominācijas kontekstā, jo "Latvijas skolas soma’’ ir brīnišķīga lieta. Tā ir ļoti paplašinājusi bērnu izrāžu piedāvājumu, un tieši šie projektu teātri šajā jomā darbojas apbrīnojami radoši,’’ stāsta Ulberte.

Nominācijas liecina, ka gan kvalitatīvi, gan arī skaitliski ļoti ražīga šī sezona bijusi režisoru paaudzei, ko pārstāv Elmārs Seņkovs un Valters Sīlis. Viņi strādājuši ļoti daudz, dažādos teātros un dažādās organizatoriskās situācijās. Ka atzīst Andra Rutkēviča – tā ir paaudze, kam ir ko teikt un kas zina, kā to pateikt.

"Tā ir paaudze, kam rūp ļoti aktuālas, arī smagas tēmas. Un kas gatavas tās risināt ar teatrāliem izteiksmes līdzekļiem. Viņi to dara ar milzu pārliecību, ar milzu spēles prieku, radot arī sev iekšējus izaicinājumus,’’ norāda Rutkēviča.

Izrāžu tematiskais loks ir ļoti daudzveidīgs. Ap Latvijas simtgades laiku dominēja vēstures tēmas, bet tagad teātri vairāk pievēršas šodienai un nesenākiem laikiem – atzīst Eduards Liniņš. Ļoti ātri skatuves darbos ienāca arī pandēmijas laika noskaņas.

"Spēlmaņu nakts’’ laureātus paziņos svinīgā ceremonijā Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī. Šoreiz ceremonijas norise tiek plānota Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti