Kultūras ziņas

Andreja Žagara fonda jaunumi

Kultūras ziņas

Izziņoti "Lielā Kristapa 2021" nominanti

"Spēlmaņa nakts" šogad jaunā formātā

«Spēlmaņu nakts» šogad bez nominācijām – teātri paši izvirza labākos darbus; mūža balva Imantam Kalniņam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts” norise šogad atšķirsies – ierasto nomināciju vietā teātri paši varēja izvirzīt četrus iestudējumus, kas piedalīsies izrāžu konkursā, 6. oktobra preses konferencē informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) pārstāvji. Savukārt balvu par mūža ieguldījumu šogad saņems komponists Imants Kalniņš.

Aizvadīto teātra sezonu, kas sākās 2020. gada septembrī un noslēdzās 2021. gada septembrī, “Spēlmaņu nakts” rīkotāji nosaukuši par force majeure sezonu. 2020. gada novembra sākumā ārkārtējās situācijas laikā teātri skatītājiem tika slēgti, bet teātri darbu turpināja, iestudējot jaunas izrādes un gaidot, kad varēs tās parādīt skatītājiem. 2021. gada vasarā šis brīdis pienāca. Ņemot vērā ārkārtējos apstākļus, LTDS valde lēma, ka šogad “Spēlmaņu nakts” būs savādāka.

Lai spēles noteikumi visiem teātriem būtu vienādi, tika lemts uzticēt katram teātrim pašam izvirzīt četrus sezonas jauniestudējumus, kas piedalīsies “Spēlmaņu nakts” izrāžu konkursā.

Balvu laureāti tiks paziņoti “Spēlmaņu nakts” noslēguma ceremonijā 2021. gada 23. novembrī Dailes teātrī. Šogad “Spēlmaņu nakts” notiks 28. reizi.

“Spēlmaņu nakts” balvu par mūža ieguldījumu šogad saņems komponists Imants Kalniņš, kurš sarakstījis mūziku vairāk nekā 58 izrādēm gandrīz visos teātros Latvijā.

Kāda būs šī gada ''Spēlmaņu nakts''?
00:00 / 02:38
Lejuplādēt

““Spēlmaņu nakts” šogad būs. Dailes teātrī. Neatkarīgi no nekādas situācijas,” ar šo akcentu stāstu par šī gada teātra dzīves lielāko notikumu uzsāka Teātra darbinieku savienības vadītājs Ojārs Rubenis. Pasākumam top tāds formāts, ka to var īstenot dažādās versijās – ar un bez skatītājiem, taču – pēc Rubeņa vārdiem – tas notiks jebkurā gadījumā.

Žūrijas komisijas vadītāja Zane Radzobe aizvadīto sezonu dēvē par ekstrēmu, kam varēja būt dažādi uztraucoši scenāriji, taču teātri – par spīti visam – pierādīja savu dzīvotspēju: “Ne jau velti acīmredzot teātris Rietumu kultūrā ir izdzīvojis vairāk nekā 2500 gadu un spējis “apēst” visu ko un šajā gadījumā – arī pandēmijas radītās problēmas. Un tas, kas no šī dīvainā gada ir palicis pāri, tomēr ir Teātris ar lielo burtu.”

“Spēlmaņu nakts” gaidas gan šobrīd aptumšo no varas gaiteņiem dzirdamās runas par kārtējiem ierobežojumiem, kas pirmām kārtām varētu skart tieši kultūru. Dailes teātra direktors Juris Žagars to uzskata par ļoti nepārdomātu soli, kas teātriem būtu ļoti smags trieciens: “Mēs būsim pirmā valsts Eiropā, kas kaut ko tādu izdomās, jo nekur – ne Parīzē, ne Londonā, ne Berlīnē, nekur – kultūras iestādes vakcinētajiem netiek slēgtas. Tas būs tāds šoks! Es ļoti ceru, ka valdība kaut ko tādu nepieļaus, tas pilnībā sagraus arī vakcinēšanās ideoloģiju.”

2020./ 2021. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” konkursa izrādes un notikumi

Dailes teātris

  • Ārsts (režisors Gatis Šmits)
  • Smiļģis (režisors Viesturs Kairišs)
  • Degunradži (režisore Ildiko Gāšpāra (Ildikó Gáspár))
  • Zemdegas (režisors Dmitrijs Petrenko)

Daugavpils teātris

"Dirty Deal Teatro"

Ģertrūdes ielas teātris

  • Pazaudētās dziesmas(režisors Andrejs Jarovojs; ideja: Agate Bankava, Artūrs Čukurs, Andrejs Jarovojs)
  • Jums ir apdegušas ausis(režisore Liena Šmukste)
  • Krēsls(režisors Andrejs Jarovojs; līdzautori un izpildītāji: Sandija Dovgāne, Emīls Krūmiņš, Edgars Samītis)

Jaunais Rīgas teātris

Teātra trupa “Kvadrifrons”

Latvijas Leļļu teātris

Latvijas Nacionālais teātris

  • Sapnis vasaras naktī (režisors Elmārs Seņkovs)
  • Riests (režisors Valters Sīlis)
  • Dzimusi vakardien (režisore Ināra Slucka)
  • Sezonas garumā konsekventi īstenotā iecere sasniegt savus skatītājus vienīgajā iespējamā formātā – attālināti, veicot izrāžu ierakstus un to montāžu izrādes režisora vadībā īpaši šai vajadzībai, nevis paļaujoties uz Latvijas Televīzijas tradicionālo izrāžu ierakstīšanu, meklējot atšķirīgus mārketinga instrumentus, uzrunājot “Skolas somas” auditoriju un panākot augstus pārdošanas rādītājus, tādējādi nodrošinot ne tikai procesa nepārtrauktību, bet arī attīstot jauna veida pieejamību.

Liepājas teātris

  • Malыš(režisors Dmitrijs Petrenko)
  • 1 000 000 labu lietu(režisors Dmitrijs Petrenko)
  • Dēmons(režisors Viesturs Meikšāns)
  • Upe(režisore Kristīne Brīniņa)

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Rēzeknes teātris “Joriks”

Valmieras Drāmas teātris

Žūrijas komisija papildus šīm izvirzītajām izrādēm vērtēja arī 2021. gada Valmieras vasaras teātra festivāla izrādes, Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrādes un u.c. neatkarīgo teātru pieteikumus konkursam.

“Spēlmaņu nakts” 2020./ 2021. gada sezonas konkursa izrādes vērtē žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Zane Radzobe (teātra kritiķe un zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja), Edīte Tišheizere (teātra kritiķe un zinātniece), Juta Ance Ķirķis (teātra kritiķe), Undīne Adamaite (teātra kritiķe un kultūras žurnāliste), Gundega Saulīte (teātra kritiķe).

LTDS valde “Spēlmaņu nakts” apbalvošanas ceremonijas veidošanu izvēlējusies uzticēt: Laurai Grozai (režija), Mārtiņam Meieram (scenārijs), Mārtiņam Vilkārsim (scenogrāfija), Jurim Vaivodam (muzikālais vadītājs), Oskaram Pauliņam (gaismu mākslinieks), Ilzei Vītoliņai (kostīmu māksliniece), -8 (video mākslinieks), Asnatei Siliņai (producente).

Latvijas Teātra darbinieku savienības valde 2021. gada septembrī ir apstiprinājusi arī jauno “Spēlmaņu nakts” žūrijas komisijas sastāvu 2021./ 2022. gada sezonai. Jaunajā žūrijas komisijā strādās:

  • Edīte Tišheizere (teātra kritiķe un zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja),  
  • Līga Ulberte (teātra zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētājas vietniece),
  • Henrieta Verhoustinska (teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste),
  • Zane Radzobe (teātra kritiķe un zinātniece),
  • Toms Čevers (teātra kritiķis),
  • Marina Nasardinova (kultūras žurnāliste),
  • Dace Bonāte (aktrise).

Gada balvu teātrī “Spēlmaņu nakts 2020/ 2021” finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, organizē Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti