Kultūras rondo

Ausekļa un Baumaņu Kārļa kordziesmu krājums "Dziesmu vītols" nācis klajā mūsdienu veidolā

Kultūras rondo

Teātra brālība ir ļoti stipra. Saruna ar Māru Ķimeli, Spēlmaņu nakts mūža balvas ieguvēju

Spēlmaņu nakts balvai nominētā izrāde "Irānas konference" skatāma digitālajā vidē

«Spēlmaņu nakts» balvai nominētā izrāde «Irānas konference» atkal skatāma tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisora Elmāra Seņkova veidotā izrāde “Irānas konference”, kas savu virtuālo pirmizrādi piedzīvoja pavasarī, atkal ir pieejama skatītājiem, informēja teātra apvienības “Esarte” pārstāvji.

Izrādē piedalās tādi atzīti skatuves mākslinieki kā Lolita Cauka, Jekaterina Frolova, Inese Kučinska, Juris Bartkevičs, Mārtiņš Meiers, Arturs Krūzkops, Artūrs Skrastiņš, Andis Strods, kā arī jaunie aktieri – Matīss Budovskis, Una Eglīte, un Agris Krapivņickis.

Iestudējuma pamatā ir Ivana Viripajeva luga “Irānas konference”. Ivans Viripajevs ir viens no izcilākajiem Krievijas mūsdienu dramaturgiem, kura darbi Latvijā iestudēti vairākkārt. 2017. gadā sarakstītā Ivana Viripajeva luga vēsta par kādu it kā šķietami zinātnisku konferenci Dānijā, kurā piedalās Rietumu kultūras gaišākie prāti, inteliģence un citi ievērojami sabiedrības cilvēki, lai spriestu par kādas citas valsts – Irānas – un tās nācijas problēmām, cilvēktiesībām un reliģiju. “Vai ir iespējams pamatot tādu viedokli, lai tas būtu neapšaubāms? Cik daudz patiesību ir uz šīs pasaules, un kāda ir mūsējā? Izrādē caur Austrumu pasaules problēmu iztirzāšanu skaidrāk ieraugām sevi – liberālās sabiedrības pārstāvjus,” teikts darba pieteikumā.

Izrādes režisors Elmārs Seņkovs Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” par darbu stāstīja: ““Irānas konference” ir vairāku cilvēku viedokļu sadursme par “Irānas problēmu”, bet, protams, beigās tā nav par pašu “Irānas problēmu” un tā absolūti nav politiska saruna.

Tā ir vairāk cilvēcīga saruna par mūsu vērtībām, par liberālo pasauli, mūsu izpratne par tiem, kas ir citādi un citādāk domājoši.”

Izrāde izpelnījusies ne vien publikas novērtējumu, bet arī kritiķu atzinību. Kā atzina teātra kritiķe Zane Radzobe, “Seņkova “Irānas konference” ir viens no labākajiem iestudējumiem Latvijas teātrī šosezon. Ne tikai digitālajā vidē, bet vispār.” Kritiķe norādīja, ka “visvairāk uzrunā tas, ka izrādes veidotāji ir skaidri apzinājušies, kādā medijā viņi strādā. Citiem vārdiem sakot (..) – medijs arī pats par sevi ir ziņa.”

Pamatojot izvēli izrādi atkal piedāvāt skatītājiem, Seņkovs atzīmēja: “Tas bija labs izaicinājuma laiks, un joprojām tas ir izaicinājuma laiks, jo ir skaidrs, ka teātris ir dzīva māksla, bet man visu laiku ir sajūta, ka mums ir jādomā par jaunām formām, kā tikt pie sava skatītāja arī šodien.

Tāpēc mēs atkal izrādām šo izrādi, lai sev atgādinātu, ka mūsu skatītājs ir tas, kurš mīl teātri, līdz ar to mēs nākam pie skatītāja un tas ir labs uzdevums, ar kuru mēs nākotnē saskarsimies arvien vairāk un vairāk.”

Izrādes tapšanas procesā piedalījās video māksliniece Paulīne Kalniņa, skaņu mākslinieks Mārtiņš Zvirbulis, izrādes producente – Asnate Siliņa.

Izrāde izvirzīta “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā “Gada notikums digitālajā vidē”, kas šogad pirmoreiz parādās balvu nomināciju sarakstā. Laureātu paziņošana notiks 2020. gada 23. novembrī. Izrāde ir izvirzīta arī Latvijas sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” finālam kategorijā “Teātris”.

Izrāde pieejama no 20. novembra portālā www.ticketshop.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti