«Spēlmaņu naktī» triumfē Nastavševa «Asins kāzas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vladislava Nastavševa "Asins kāzas" Nacionālajā teātrī ieguva balvas "Gada lielās formas izrāde" un "Grand Prix", tāpat Nastavševs saņēma balvu kā labākais režisors. Par "Spēlmaņu nakts" 2015/2016 gada teātra sezonas gada aktrisi kļuva Guna Zariņa, aktieri – Egons Dombrovskis. Ceremonijā tika sumināti arī mūža balvas laureāti – Dailes teātra aktieri Olga Dreģe un Juris Strenga.

Mūža balvas laureāts Juris Strenga uz "Spēlmaņu nakts" balvas ceremoniju ieradās motociklā, tomēr aktrise Olga Dreģe uz ierašanos kavējās. Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa sacīja, ka "Olga droši vien vēl met ilgus lokus ar balto volgu un ieradīsies vēlāk."

Strenga taujāts par sava mūža lomām, atzina, ka tās noteikti ir Brands, Hallers, Moriartijs un Dons Kihots.

Mazliet ar nokavēšanos ieradās arī otra mūža balvas laureāte Olga Dreģe.

Tikmēr Dailes teātris turpināja pildīties ar cilvēkiem.

Balvu Olgai Dreģei ieradās pasniegt kino režisors Jānis Streičs.

"Tu esi spilgta krāsa no Smiļģa paletes. Tu esi tā sarkanā, tā, kas mūsu karogā. Spilgta un tīra un pa vidu baltā dvēsele ar mīlestību, uzticību Latvijai, teātrim un draugiem. Šodien man uzticēja guldīt tavu radošo mūžu uz lauriem. Paldies par labo sirdi. Zinu, kamēr Olga dusēs uz lauriem, tautai būs ilgi jāgaida," sacīja Streičs.

Savukārt Olga Dreģe pateicās par balvu: "Pieņemu šos aplausus Smiļģim jubilejā. Mīļie draugi, skatītāji, savējie, ja es būtu ātrāk apjautusi, cik īss laika sprīdis ir cilvēka mūžs, tad mans ieguldījums būtu lielāks, mērķtiecīgāks, skanīgāks un nozīmīgāks, taču cilvēkam ir tikai viena dzīve. Tāpēc saku paldies augstākajam, manai ģimenei jau piektajā paaudzē, paldies Dailes teātrim, Smiļģim un visiem 2. un 3. studijas pedagogiem, kolēģiem, partneriem, par šo rītu Smiļģa mājās. Ticu jaunajiem, apbrīnoju viņu drosmi un pievienojos, ka vecuma traģēdija ir nevis tā, ka noveco, bet aizvien jūties jauns!"

Balvu Jurim Strengam pasniedza aktrise Ausma Kantāne.

"Dreģe bija teicamniece. Smiļģa vārdus nesa ar godu, cieņu un misijas apziņu. Strenga tāds nav. Juris ir unikāls. Intelektuālis, inteliģents, ideālists, neiedomājams. Viņa unikalitāte - viņš ar vienu lomu iekļuva teātra vēsturē, tas ir Brands."

Lai arī Branda loma ir visspilgtākā, tomēr Kantāne ar vieglu smaidu uzvēra, ka Strengam vēl viss ir priekšā.

"Viņš ir sapņotājs un ideālists, bet viņš parādīs visiem, ka arī sapni var realizēt, pierādīt, ka to var izvest dzīvē," uzsvēra Kantāne.

Strenga bija īss un lakonisks: "Pateicos par brīnišķīgo dāvanu. Ceru, ka tas ir skaists stimulācijas gājiens, lai nākotnē spētu drusciņ pavilkt dzīvību!"

Balvu "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā" ieguva Justīne Kļava par izrādi "Dāmas" Teātrī "TT".

Balvu "Gada muzikālās partitūras autors" ieguva Vladislavs Nastavševs un Toms Auniņš par mūziku izrādei "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Auniņš atzina, ka šādā kompānijā balvu piedzīvot ir pilnīgi sirreāli: " Rezi teicu - ja es tikšu pie šāda verķa, veltīšu to Korhem, veča, pie kā dzīvoju Andalūzijā."

Balvu "Gada sniegums baleta mākslā" ieguva Alise Prudāne. Viņa spēlēja Šeherezādi baleta izrādē "Šeherezāde un viņas stāsti", Raimondu baleta izrādē "Raimonda", Nikiju baleta izrādē "Bajadēra" un baleta izrādē "Bolero" Latvijas Nacionālajā operā un baletā

Balvu "Gada kustību mākslinieks" ieguva Linda Mīļā par horeogrāfiju izrādei "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Nominācijā "Gada gaismu un video mākslinieks" balvu ieguva Oskars Pauliņš par gaismām izrādēs "Mežapīle", "Uguns un nakts", "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Vilki un avis" Liepājas teātrī.

Nominants pēc balvas nevarēja ierasties, jo tobrīd atradās Mārtiņa Brauna jubilejas koncertā Nacionālajā teātrī. Oskars Pauliņš ir skolnieks teātru gaismotājam Igoram Kapustinam, kuru ceremonijas dalībnieki atcerējās ar klusuma brīdi.

Nomināciju "Gada kostīmu vai grima mākslinieks" ieguva Krista Dzudzilo par kostīmiem izrādēs "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī un "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Dzudzilo bija "neērti atzīt, cik priecīga viņa ir." Viņa pateicās visiem ar kuriem kopā darbojas teātrī. "Aizver actiņas un smaidi tagad tu," Dzudzilo novēlēja Reinim Dzudzilo.

 

Balvu "Gada scenogrāfs" ieguva Reinis Dzudzilo par izrādēm "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī.

Dzudzilo piegāja pie mikrofona un tikai plati pasmaidīja. Neteica neko.

Nominācijā "Gada jaunie skatuves mākslinieki" balvu ieguva Agnese Cīrule par Līgavas lomu izrādē "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Uldis Siliņš par Klaudio lomu izrādē "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Cīrule pateicās Dievam par iespēju satikt tik daudz brīnišķīgu cilvēku un Nacionālajam teātrim.

Siliņš arī pateicās Nacionālajam teātrim, viņa pedagogiem, Elmāram Seņkovam, sievai un vecākiem.

 

Nominācijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" balvu ieguva Arturs Krūzkops par Melnā bruņinieka lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Krūzkops par balvu bija ļoti pārsteigts, tomēr atzina, ka tuvojas Dainim Grūbem, kurš ir ieguvis "Spēlmaņu nakts" balvu divas reizes pēc kārtas. Tāpat viņš uzsvēra, ka šis ir viņa gads, bet nākamais - viņa sievas Ievas Segliņas gads.

Balvu "Gada aktrise otrā plāna lomā" ieguva Maija Doveika par Gīnas Ekdāles lomu izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Doveika atzina, ka nebija cerējusi iegūt balvu. Viņa sacīja, ka atgriezās teātrī pēc ilga laika, tāpēc pateicās Ojāram Rubenim, Elmāram Seņkovam, savai ģimenei un Ivaram Kļavinskim.

Armands Kalniņš, kurš pasniedza balvas tiem ieguvējiem, kas uzvarēja skatītāju balsojumā, atzina, ka 2015 / 2016 teātra sezona bijusi izcila.

Nominācijā "Gada aktrise" balvu ieguva Guna Zariņa. "Tas ir liels novērtējums, saņemt skatītāju novērtējumu. Es mīlu latviešu skatītāju, jo viņi mīl teātri un vajadzību piramīdā teātris ir augstā vietā. Pateicos par jūsu mīlestību!" sacīja Guna.

Nomināciju "Gada aktieris" balvu jau otro gadu pēc kārtas ieguva Dainis Grūbe. "Liels paldies. Paldies jums visiem un katram atsevišķi," teica Grūbe.

Bet par "Gada izrādi" skatītāju balsojumā kļuva izrāde "Laulības dzīves ainas". Juris Žagars par to pateicās režisoram Regnāram Vaivaram.

Balvu "Gada izrāde bērniem un jauniešiem" ieguva "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši" Liepājas teātrī, režisors - Dž.Dž.Džilindžers.

"Paldies jaunajai žūrijai. Ir, kas arī kaut ko saprot!" ar vieglu ironiju jokoja Džilindžers.

Žūrijas specbalvu "Par Latvijas jaunās režijas formas daudzveidīguma veicināšanu festivālā "Homo Novus" saņēma Latvijas Jaunā teātra institūts.

 

Balvu "Gada aktieris" saņēma Egons Dombrovskis par Džona Merika lomu izrādē "Ziloņcilvēks" Liepājas teātrī.

"Noskatoties pretendentu video, viņi visi neizskatījās īpaši," jokoja Dombrovskis. Viņš pateicās žūrijai un Laurai Grozai-Ķiberei. "Ja varu kāpt uz skatuves un pastāstīt skaistu stāstu, tas ir tā vērts," uzsvēra Dombrovskis.

"Klausīties un dzirdēt, skatīties un redzēt, domāt un just," skatītājiem, saņemot balvu, novēlēja aktieris.

Balvu "Gada aktrise" ieguva Guna Zariņa par Spīdolas lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Pasakos liktenim par to, ka mums gadījās Raiņa un Aspazijas gads, kas ļāva piesūkties pie lielajām ideju artērijām. Apsveicu Viesturu Kairišu, ka viņš paveica šo darbu. Pasakos Ojāram Rubenim, ka viņš mani tajā ievilka. Paldies Nacionālā teātra kolēģiem, kas mani balstīja - gan labie, gan sliktie, gan baltie, gan melnie. Gan arī Jaunā Rīgas teātra aktieriem. Paldies, kas stāvēja blakus pie Spīdolas dzimšanas un lielais paldies Astrīdai Kairišai. Mums visiem jābūt Spīdolām, kas neļauj ielaisties dusā Lāčplēšiem," teica Zariņa.

Balvu "Gada režisors" ieguva Vladislavs Nastavševs par izrādēm "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Melnā sperma" Ģertrūdes ielas teātrī.

Nastavševs pēc balvas gan nevarēja ierasties.

"Viņš mīl ļoti traki divas lietas - savu mammu un teātri. Un nekā cita tev nav. Un tas ir lieliski," zinot, ka Nastavševs "Spēlmaņu nakti" skatās televizorā, teica Ojārs Rubenis.

Nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" balvu ieguva "Vērpete". Horeogrāfi – Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons (Zviedrija, Beļģija), producents – Latvijas Jaunā teātra institūts.

Balvu "Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem" ieguva "Kaka un pavasaris" Galerijā istaba, režisors – Jānis Znotiņš.

"Tas ir mans sapnis. Esmu ļoti saviļņots. Paldies meitai, uz kur varu pārbaudīt visas lietas," jokoja režisors, "Ar bērniem ir jāsarunājas, viņus ir jāuzklausa. Viņiem patīk, ja ar viņiem sarunājas vienā valodā. Man patīk taisīt bērniem izrādes un es to darīšu!"

"Gada mazās formas izrāde" balvu ieguva "Smaržo sēnes" Valmieras drāmas teātrī, režisors – Mārtiņš Eihe.

Eihes balvu saņēma Valmieras drāmas teātra kolektīvs, kas atzina - ir ļoti priecīgi, ka Eihe iestudējis izrādi tieši Valmierā.

Nominācijā "Gada lielās formas izrāde" "Spēlmaņu nakts balvu" ieguva "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors – Vladislavs Nastavševs.

 

Par gada izrādi kļuva "Asins kāzas" Nacionālajā teātrī.

Ojārs Rubenis uzsvēra, ka ir ļoti laimīgs par visiem tiem, kas strādā Nacionālajā teātrī un skatītājiem, kas aizvien apmeklē izrādes.

"Šī vakara varonis ir Vladislavs Nastavševs," uzsvēra aktieris Egils Melbārdis.

"Grand Prix" balvu pasniedza Kultūras ministre Dace Melbārde, kura jokoja, ka "Spēlmaņu nakts" balva iedvesmojusi Saeimas deputātus, kas šovakar pieņem valsts budžetu: "Pēdējās ziņas no Saeimas liecina, ka ir atbalstīti visi priekšlikumi par atalgojuma palielināšanu skatuves māksliniekiem un arī darbiniekiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti