Labrīt

Par nogalināto Motorolu, Zalužnija medaļu un ZTR karogu. Saruna ar ukrainieti Olhu Polijā

Labrīt

ReChek: Vai taisnība Andrim Kulbergam, ka minimālā alga ir padomju standarts

Šonedēļ uzzināsim "Spēlmaņu nakts" balvas laureātus

Šonedēļ «Spēlmaņu nakts» – ceremonijā noskaidros teātra balvas laureātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Trešdien Dailes teātrī būs "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija, kurā sadalīs balvas 13 kategorijās. Ar visvairāk nominācijām šoreiz izceļas Valmieras Drāmas teātris, bet visvairāk balvām nominētā izrāde ir Dailes teātra iestudējums "Rotkho". Lai arī aizvadītajā sezonā teātros vēl bija jūtama pandēmijas ietekme, žūrijas komisijai izdevās izvērtēt vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumu.

Aizvadītā sezona sasniegumu ziņā bijusi visai līdzena, bet šis līdzenums ir gana krāsains – šāds ir viens no žūrijas kopējiem atzinumiem par sezonu. Savā redzējumā dalās žūrijas pārstāvis, teātra kritiķis Toms Čevers: "Pagājušajā sezonā nebija daudz spilgtu virsotņu. Sezona bija diezgan vienmuļa. Ar atsevišķiem inovatīviem, interesantiem un jutekļus sakairinošiem punktiem. Tāds, protams, bija Dailes teātra grāvējs "Rotkho", tāpat arī Alvja Hermaņa "Post Scriptum", ar ko režisors atkal pierādīja to, ka viņš spēj tvert laika pulsu un spēlēties ar metaforām un metonīmijām."

Izrāde “Post Scriptum” Jaunajā Rīgas teātrī
Izrāde “Post Scriptum” Jaunajā Rīgas teātrī

Aizvadītajā sezonā vairāk dominēja intīmās saskarsmes teātris, ko izrāda mazajās zālēs, tāpēc vissīvākā konkurence bija, izraugoties izrādes pretendentes kategorijai "Gada mazās formas izrāde".

Toms Čevers atzīst: "Bija ārkārtīgi spēcīga konkurence, tiešām bija praktiski gandrīz neiespējami ierakstīties šajos piecos nosaukumos, tomēr es domāju, ka šis konkrētais saraksts ļoti labi atspoguļo to dažādību, kāda tika skatītājiem piedāvāta. Gan formas meklējumi, kā izrādē "Kalendārs mani sauc", gan psiholoģiskas attiecību studijas, kā "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?", gan izcila izklaide, kā "Keruaka ceļš".

Izvēlējāmies un meklējām labākos, radošākos, profesionālākos, tajā pašā laikā nav apšaubāms, ka pagājušās sezonas līderis bija Valmieras teātris, kuram arī ir visvairāk nomināciju.

Ar ārkārtīgi spilgtu, atraisītu, spēcīgu jauno aktieru paaudzi. Tā kā nākotnē ir lielas cerības uz viņiem."

Izrāde “Kalendārs mani sauc” Valmieras Drāmas teātrī
Izrāde “Kalendārs mani sauc” Valmieras Drāmas teātrī

To, ka Valmieras teātris ļoti veiksmīgi un interesanti integrējis jaunos aktierus savā trupā, izceļ arī žūrijas pārstāve Līga Ulberte, tāpat kā to, ka ļoti piesaistoši Lielajā zālē Jura Žagara vadībā sevi turpina apliecināt Dailes teātris: "Dailes teātris turpina ļoti jaudīgi Lielās zāles apgūšanu, tas ir ļoti skaisti, interesanti, provokatīvi, aizraujoši. Joprojām domāju, ka tas nav ilgstoši turpināms ceļš, tikai uz viesrežisoriem orientēties. Es domāju, ka tas nav stratēģiski gudri, bet to jau laiks rādīs, pagaidām ir ļoti interesanti. Otra zona – ļoti interesanti Valmieras teātris aizvadīto sezonu ir aizvadījis, neskatoties uz visām savām ekstrēmajām grūtībām. Faktiski visas izrādes pagājušajā sezonā Valmieras teātrī ir kaut kādā ziņā būtiskas. Visām tām ir vieta būt šajā laikā un telpā."

Ja iepriekšējās sezonās nominācijās arvien vairāk ienāca nevalstiskie teātri, tad pagājusī sezona šim sektoram bijusi klusa, tas parādās vien dažās kategorijās. Līga Ulberte to saista ar kovida laika sekām, kas nevalstisko sektoru skāra daudz vairāk nekā lielos teātrus, tāpēc jācer, ka tas ir pārejoši.

Komentējot, cik operatīvi teātri saturiskā ziņā reaģēja uz aktuālajiem notikumiem, Līga Ulberte atzīst, ka gribētu redzēt vairāk: "Ir jāatzīmē divas Jaunā Rīgas teātra izrādes – Kristīnes Krūzes iestudētie "Sliktie ceļi" un Alvja Hermaņa "Post Scriptum" kā tieša reakcija uz šo laiku. Mēs varam diskutēt par to, vai mēs piekrītam režisoriem konkrētajos gadījumos kā māksliniekiem, vai mēs piekrītam saturiski, ideoloģiski, bet ir ļoti svarīgi, ka tādi darbi ir, ka tie tiešā veidā parādās kā reakcija uz šo laiku. Gribētos, lai tādu būtu vairāk."

No izrādēm ar vislielāko nomināciju skaitu izceļas Dailes teātra iestudējums "Rotkho", tas žūrijas novērtējumu izpelnījies 11 reižu.

Izrāde “Rotkho” Dailes teātrī
Izrāde “Rotkho” Dailes teātrī

Bet no teātriem visvairāk nomināciju ir Valmieras teātrim, kopā 18, kaut arī ieilgušo būvdarbu dēļ teātris strādā teātra darbībai nepiemērotos, ļoti sarežģītos apstākļos.

Viens no iemesliem teātra veiksmēm ir jaunie aktieri, kuriem tika dota iespēja sevi pierādīt, un to viņi arī lieliski īstenoja, atzīst teātra direktore Evita Ašeradena: "Katram teātrim ir savs attīstības periods, kurā ir gan augšupeja, gan līdzenumi, un šī ir mūsu iespēja kopā ar jaunajiem cilvēkiem veikt milzīgu lēcienu. Meklēt repertuāru, piemērojoties viņiem.

Iespējams, ka mēs šajā sezonā vienkārši ļoti precīzi uztaustījām arī to, kas ir gaisā un kas cilvēkus interesē, jo visas šīs nominētās izrādes ir arī ārkārtīgi apmeklētas.

Es domāju, šī sezona arī pierāda, cik laba izvēle ir palikt strādāt Valmieras teātrī, jo, neskatoties uz grūtajiem laikiem, mēs varam nodrošināt, ka radošais process neapstājas un top brīnišķīgi darbi, ko mēs spēlējam pa visu Latviju."

Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks" balvām izvirzīti astoņi jaunie aktieri, no tiem pieci no Valmieras teātra.

Kopumā "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegs 13 kategorijās, bet par mūža ieguldījumu teātra mākslā daudzinās režisori un pedagoģi Ainu Matīsu un režisoru, aktieri un pedagogu Edmundu Freibergu.

Trešdien, 23. novembrī, ceremonijai tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot portālā LSM.lv un Latvijas Radio 1, savukārt no pulksten 21.15 notikums būs skatāms LTV1 ēterā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti