Šonedēļ Rīgā Jana Lauversa un «Needcompany» viesizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Janvārī ar Alvim Hermanim veltītu nedēļu Rīgā tika atklāta Eiropas kultūras galvaspilsētas teātra programma „forte forte”. Visa gada garumā tā piedāvās Eiropas vadošo režisoru izrādes.

Šonedēļ programmas viesi būs flāmu režisors Jans Lauverss un viņa vadītā „Needcompany”. Ķīpsalas hallē trešdien un ceturtdien viņi rādīs savu populārāko izrādi „Izabellas istaba”.

Izrāde caur galvenās varones dzīvesstāstu izseko visai 20.gadsimta vēsturei un dara to emocionāli, iedarbīgi un ekspresīvi, kā jau tas Lauversa iestudējumiem raksturīgs.  

 Programmas „forte forte” kuratore Gundega Laiviņa stāsta, ka „Needcompany”  „ir viena no tām kompānijām, ko nekad neaizmirst, pat ja redzēta viena izrāde un tā nav patikusi”.

 Neizmirstamas šīs izrādes dara kāda īpaša enerģētika un fascinējoša spriedze, kas strāvo no skatuves un izrādes dalībnieku atdevīgās darbošanās.

 „Ļoti daudz viņi runā par nāvi, par seksu, par cilvēku fiziskajām attiecībām, kas ne vienmēr ir glāstošas un maigas. Tas viss ir ļoti ekspresīvi, un skatītājam vienā brīdī rodas vēlme kļūt pašam par daļu no tā visa. Un vispār viņu mākslā ir tāda grūti aprakstāma spriedze, ko teātrī nav nemaz tik viegli panākt,” stāsta Laviņa.

Flāmu mākslinieks Jans Lauverss „Needcompany” izveidoja astoņdesmito gadu vidū. Tā ienāca ar radikāli jaunu teātra valodu, kurā teātri sintezēja ar deju, mūziku, performanci un vēl citiem mākslas žanriem. Lauverss pēc izglītības ir gleznotājs, tāpēc īpaša loma izrādēs bija un joprojām ir vizualitātei.

Kompānija ir izteikta starptautiska, tajā pārstāvēti deviņu dažādu tautību cilvēki, arī mākslinieki no Japānas, Argentīnas un Dienvidkorejas.

Kompānija ir ļoti pieprasīta un lielāko daļu laika pavada, sniedzot viesizrādes visā pasaulē.

Rīgā būs skatāma viņu izrādi „Izabellas istaba”, kas ir unikāls gadījums, jo, lielā skatītāju pieprasījuma dēļ, tiek spēlēta jau 10 gadus.

Izrādi Lauverss veltījis 20. gadsimtam un savam tēvam, ārkārtīgi dedzīgam arheoloģijas un antropoloģijas objektu kolekcionāram. Izrādē tēva kolekcijai ir arī ļoti būtiska loma.

 „Māja, kurā es piedzimu, bija pilna ar mūmijām un maskām no Āfrikas un Indijas. Kad tēvs nomira, es visu šo kolekciju mantoju, vairāk nekā 4000 objektu un nezināju, ko ar tiem  iesākt. Es sāku pētīt un atradu tēva dienasgrāmatas, kurās viņš rakstīja par savu dzīvi, ģimeni un visiem šiem objektiem. Tā pamazām sāku rakstīt atvadu lugu savam tēvam,” atklāj režisors.

„Šis ir stāsts, kas aptver visu gadsimtu. Tas sākas 1910. un beidzas 2000. gadā,” saka Lauverss.

Galvenajā lomā ir Vivjena de Meunka, ko pats Lauverss raksturo kā fenomenālu mākslinieci un aktrisi numur viens Eiropā.

 Vivjena de Meunka izrādē atveido 94 gadus veco, aklo Izabellu, kura izrādē izstāsta, izdzied un izdejo savu dzīvi kopā ar visiem, kas viņai bijuši svarīgi, bet nu jau sen kā miruši - tie ir gan viņas audžuvecāki, gan citi mīļotie cilvēki.

Jana Lauversa un „Needcompany” viesizrādes notiks trešdien un ceturtdien Ķīpsalas izstāžu centrā. Šajās dienās Kaņepes kultūras centrā būs iespēja arī tikties ar „Needcompany” aktrisi Vivjenu de Meunku, kā arī skatīties filmas par „Needcompany”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti