Šolis iestudē «Blēņas un pasakas» pēc Ziedoņa pasaku motīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Dirty Deal Teatro" bērnu un jauniešu teātra izrāžu programmā „Šmulītis” 26. septembrī pirmizrādi piedzīvos jauns iestudējums trīs līdz desmit gadus veciem bērniem un viņu vecākiem – pēc Imanta Ziedoņa pasaku krājuma motīviem tapusī režisora Ģirta Šoļa izrāde „Blēņas un pasakas”.

Izrāde „Blēņas un pasakas” būs ceļojums Imanta Ziedoņa fantastiskajā pasaku pasaulē, kur šķietami parasti priekšmeti iegūst spilgtus raksturus un iekuļas dažādās negaidītās dēkas. Tā būs gan jautra rotaļa bērniem, gan meistarklase vecākiem, gan piedzīvojums ar pārsteidzošu mūziku un instrumentiem, blēņām un pekstiņiem.

Izrāde veidota objektu un leļļu teātra estētikā. Pogas, zobu birstes, uzpirksteņi un vēl daudzi citi priekšmeti aktieru rokās kļūs par izrādes varoņiem, aicinot mazo un lielo skatītāju iedarbināt arī savu iztēli un palūkoties uz lietām vērīgāk.

„Topošās izrādes idejas pamatā ir mana personīgā saskare ar Imanta Ziedoņa „Blēņām un pasakām” bērnībā. Manuprāt, tas ir unikāls materiāls, ko raksturo fantastiska izdoma un humors. Šo pasaku oriģinalitāte slēpjas šķietamajā „nepareizumā”, jo tās atšķiras no pieņemtā stereotipa, kādām jābūt pasakām. Taču tajās ir senas un īstas patiesības,” stāsta Ģirts Šolis.

Izrādes scenogrāfs ir mākslinieks Reinis Pētersons. Sadarbībā ar Pētersonu Šolis jau agrāk iestudējis augsti novērtētas un bērnu iemīļotas izrādes – „Divas Lotiņas” un „Emīls un Berlīnes zēni” Latvijas Leļļu teātrī. „Blēņās un pasakās” uz skatuves dauzīsies Arnita Jaunzeme, Valdis Vanags un Mikus Frišfelds, kurš ir arī izrādes mūzikas autors.

„Blēņas un pasakas” tiks spēlētas 26. septembrī plkst. 18 un 27. septembrī plkst. 12 un 16.

Jau vēstīts, ka „Šmulītis” ir teātra „Dirty Deal Teatro” un biedrības „Ascendum” bērnu kultūras projekta „Garā pupa” iniciatīva, kas piedāvā bērniem un pusaudžiem aizraujošas teātra izrādes. „Šmulītis” aicina jaunos skatītājus domāt līdzi un pat iesaistīties izrādes notikumā, veidojot priekšstatu par laikmetīgu teātri, kā arī atklājot mākslas nozīmīgo lomu cilvēka iekšējās pasaules piepildīšanā.

„Šmulīša” programmā iepriekš iekļauti vairāki iestudējumi, piemēram, „Kā saule gadījās” (3-6 gadus veciem bērniem), „Ziemas māja” (ģimenēm ar bērniem 4-8 gadu vecumā), „Mākoņi” (6-9 gadus veciem bērniem), „Baltā grāmata” (1.-5. klašu skolēniem) „Nāves ēnā” (6.-8. klašu skolēniem) un „Mēness dārzā” (jauniešiem no 14 gadu vecuma). Visas izrādes norisinās „Dirty Deal Teatro” telpās Spīķeru kvartālā, Maskavas ielā 12 k-2.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti