Sniedze: Krodera balva varētu kļūt par nozīmīgu Latvijas teātra dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Leģendārā teātra režisora Oļģerta Krodera vārdā nosauktā balva, kuru pirmo reizi svinīgi pasniegs Valmieras drāmas teātrī, varētu kļūt par nozīmīgu notikumu Latvijas teātra dzīvē, cer Valmieras teātra direktore un Krodera fonda valdes pārstāve Evita Sniedze.

Viņa Latvijas Televīzijas raidījumam „Rīta Panorāma”  atzina, ka visi pasākuma rīkotāji ļoti uztraucas, jo tā ir pirmā reize, „nezinām kā būs, bet cerams, kas būs gandarījums balvas ieguvējiem”.

Sniedze arī atzina, ka vakarā paredzētajā ceremonijā varētu būt pārsteigumi, un pasākuma rīkotāji gatavi iepriecināt tos, kas atbrauks. Sniedze arī pauda, ka balva varētu kļūtu par nozīmīgu Latvijas teātra dzīvē.

Pirmdien balvu pasniegs pirmo reizi, un, lai gan nākotnē iecerēts to pasniegt par sasniegumiem un notikumiem iepriekšējā teātra sezonā, pirmajā reizē pretendentus vērtēs plašākā kontekstā.

12 nominanti, kuri paši vēl to nemaz nezina, būs galvenie vakara varoņi, atzina Sniedze.

Valmieras teātrī Oļģertu vārda dienā, pasniegs pirmo Krodera balvu. To pasniegs Krodera fonds, kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā teātra režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī. Ik gadu Krodera fonda valde pasniegs vienu balvu gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu.  

Krodera fonds dienasgaismu ieraudzīja pērnruden, gadu pēc leģendārā režisora aiziešanas mūžībā. Fonda idejas autore ir Valmieras teātra režisore Evita Sniedze, un valdē darbojas aktieri Vilis Daudziņš, Arturs Skrastiņš, Rihards Rudāks un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Viņi arī nolems, kuru atzīt par sezonas izaicinošāko izcilnieku un pasniegt mākslinieka Aivara Vīlipsona statueti un 500 latu jeb 711 eiro prēmiju, kam pamatā ir Krodera atstātais mantojums. Fonda valde balvai izvirzījusi 11 finālistus, kuru vārdi, tāpat kā pats uzvarētājs, pagaidām tiek paturēti noslēpumā.

Lēmumu, kam piešķirt Oļģerta Krodera balvu, pieņem fonda valde, uzklausot arī teātra kritiķu ieteikumus. Režisora vārdā nosauktajā teātra portālā „kroders.lv” šovasar jau veikta kritiķu aptauja par iespējamajiem kandidātiem pirmajai Krodera balvai. 24 teātra zinātnieku sniegtie ieteikumi bijuši ļoti dažādi, tomēr ir arī kāda kopēja tendence.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti