Kultūras ziņas

Iemūrē vēstījumu nākamajām paaudzēm

Kultūras ziņas

Ar mākslu par zaļāku domāšanu

Atklāj izstādi par Dailes teātra vēsturi

Smiļģa muzejā atklāj izstādi par Dailes teātra vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunu ekspozīciju apmeklētājiem vēris Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejs. Izstāde ir veltīta Dailes teātrim un fotogrāfijās, sadzīves priekšmetos, kostīmos un kino hronikās stāsta par tā vēsturi no Smiļģa laikiem līdz mūsdienām. Plānots, ka muzejā šī ekspozīcija turpmāk būs skatāma pastāvīgi un arvien tiks papildināta ar “dailēniešu” dāvātajiem priekšmetiem.

Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 21. jūnijā pulcējās neliela aktieru, režisoru un citu interesentu kompānija, lai iepazītos ar Dailes vēsturei veltītu izstādi. Reizē tas ir stāsts par šī teātra vietu mūsu kultūras vēsturē  – ar formu, aktieriem un režisoriem.

Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš skaidroja: “Katrs kādā paaudzē to citādību ir ienesis. Tā ir tāda, kā lai saka, no Smiļģa tā formas skaidrība un tas spilgtais varbūt pat teatrālisms. Ar to viņš arī atšķiras, tā ir Dailes teātra zīme.”

No Smiļģa “Hamleta” līdz Mihaila Gruzdova “Hamletam”, no Smiļģa “Salomes” līdz Lauras Grozas “Frankenšteinam” un tā tālāk. Izsekojot mākslinieciskai pēctecībai, izstāde stāsta par Dailes vēsturi no dibināšanas 1920. gadā līdz mūsdienām, un daži no ekspozīcijā iekļautajiem varoņiem ir sastopami starp tās apmeklētājiem.

 “Man ir vesels stendiņš – ko es vairāk varu vēlēties?” spriež režisore Laura Groza. Viņa arī atzīmē: “Man patīk vairāk tā mistērijas un leģendu sadaļa. [..] Un, protams, vislielāko iespaidu atstāj paša Smiļģa kabinets.”

Divos muzeja stāvos skatāms vairāk nekā 500 fotogrāfiju, 50 butaforiju un teātrim zīmīgu priekšmetu, un vairāki kostīmi, no kuriem senākais ir no 1938. gada. Izstādes veidotāji uzsver, ka ekspozīcija tiks paplašināta, un aicina teātra ļaudis būt dāsniem krājuma papildinātājiem.

Līdzās ekspozīcijai par Nacionālo teātri šī izstāde ir iekļauta Teātra muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Muzeja vadītājs atklāj, ka tuvāko gadu laikā pie skatītājiem nonāks arī izstādes par Liepājas un Valmieras teātru košo vēsturi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti