Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "kim?" 5 gadi

Kultūras ziņas

Londonas "SHAKESPEAR'S GLOBE" teātris Rīgā!

Ficdžeralda "Lielais Getsbijs" Liepājas teātrī

Skatuves dzīvi sāk «Lielais Getsbijs» Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas teātrī piektdienas vakarā - pirmizrāde režisora Dž.Dž. Džilindžera interpretācijai par bulgāru dramaturga melodrāmu „Lielais Getsbijs”, kas tapusi pēc Frensisa Skota Ficdžeralda pasaulslavenā romāna motīviem.  Daiļdarbs vairakkārt pasaulē ir ekranizēts, taču teātros iestudēts reti.

Izdzirdot jau pašu nosaukumu „Lielais Getsbijs”, daudzi, kas seko līdzi notikumiem kino pasaulē, atcerēsies redzēto filmu, kurā galveno lomu attēlo Leonardo di Kaprio. Bezmērķīgs dīkdienīgums ir bagātu cilvēku dzīvesveida pamatā, kurus savulaik attēlojis Ficdžeralds. Pēc Pirmā pasaules kara cilvēki vēlas aizmirsties un ļaujas izpriecām.

Džilindžera iestudējumā spēlējošos aktierus nebaida, ka skatītāji, iespējams, salīdzinās izrādi ar filmu. Galu galā - kino nekad nebūs teātris un otrādi.

“Ļoti daudz, par ko runā, skatītāji neredz. Viņiem jābūt gataviem ļauties mums, sapņot mums līdzi,” saka aktrise Anete Berķe.

Ja Lurmena filmā materiālās pasaules spožums parādās paša Getsbija mājā, tad šoreiz izpriecas un notikumi risinās aktiera Egona Dombrovska miteklī - izrādē viņš ir žurnālists, kurš vēlas uzrakstīt grāmatu par civilizāciju.

Savu tēlu izrādē atklāj aktieris Egons Dombrovskis: ”Tajā pašā laikā viņš tirgojas ar akcijām, vismaz mēģina to darīt.  Viņš tiek pārcelts uz darbavietu Ņujorkā, uz lielpilsētu, kur dzīvo viņa māsīca un attāls studiju biedrs. Biklais un kārtīgais cilvēks tiek ierauts kaislību virpulī, bet viņš ir vērotājs. Iesūcas viņu trakajā dzīvē. Novēro visu iespējamo - sākot no izvirtībām līdz tīrai, cēlai mīlestībai.” 

Par jaunbagātnieku Džeju Getsbiju tiek runāts daudz, taču viņš pats šajā iestudējumā uz skatuves parādās salīdzinoši reti. Getsbija lomas atveidotājs aktieris Edgars Pujāts atzīst, ka tas viņam uzliek papildus atbildību.

Temperatūra, uznākot uz skatuves, nav 40, 50 grādi, tie ir visi 100. Arī skatītājiem jābūt gataviem uz visiem 100, un to panākt ir grūtākais,” norāda aktieris.

Pujāts ir gatavs ar sava tēla palīdzību publikai vēstīt par mīlestību un sapņu piepildījumu. Atklāts paliek jautājums – vai patērētāju sabiedrībā šādai mīlestībai vēl būs vērtība? Aktieris jau sākotnēji jutās ieintriģēts par iespēju spēlēt šo romantisko un mērķtiecīgo varoni. Kādam tā var likties pasaka, piebilst Edgars Pujāts.

„Kādi tik brīnumi netiek radīti dēļ mīlestības un sievietes. Šeit skatītājam varbūt neliktu vilties tieši šī pasaka. Ideālismu mūsdienu pasaulē saglabāt ir arvien grūtāk. Prieks, ka atgriežamies pie tā. Esmu pārliecināts -, lai cik tas arī neskanētu banāli, mīlestība izglābs pasauli, nevis nogremdēs,” - tā Pujāts.

Getsbijs ir vienīgais, kurš skaidri zina savu mērķi – atgūt Deizijas sirdi, jo tieši Deizija ir sieviete, kuru viņš pirms vairāk nekā pieciem gadiem noskūpstījis un nav spējis aizmirst.

Kopā ar režisoru pie iestudējuma strādājusi viņa ierastā komanda – scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu tulkojis Ilmārs Šlāpins. Šopavasar pēdējā izrāde gaidāma 14. jūnijā, kad Liepājas teātris noslēgs savu jau 107. sezonu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti