Kultūras ziņas

Iznācis "Satori" otrais grāmatžurnāls "Receptes"

Kultūras ziņas

Vlada Nastavševa izrāde izrādē

Skats uz vīriešu pasauli izrādē "ART"

Skats uz vīriešu pasauli izrādē «ART» Nacionālajā teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

25.janvārī pirmizrādi Nacionālā teātra Jaunajā zālē piedzīvoja franču rakstnieces Jasmīnas Rezā luga "ART ", kas smalki pēta un atklāj trīs draugu raksturus viņu savstarpējo attiecību līkločos - strīdos par mākslu, mīlestību un draudzību. Kā līdzās pastāvēt tik atšķirīgām trīs cilvēku pasaulēm? To visu lugas autore pasniedz ar smaidu, ironiju un intelektuālu asprātību. Šī izrāde ir aktiera Jāņa Vimbas diplomdarbs teātra režijā.

Strīda iemesls īstenībā taču varbūt jebkas – šajā reizē tā ir Serža par lielu naudu iegādāta modernā glezna, kas gluži vai traku pataisa viņa paštaisno draugu Marku. Samierinošāka nostāja par balto, neizprotamo mākslas darbu ir trešajam draugam Ivanam. Bet lugas būtība jau nav par gleznu, bet par draudzību, par neiecietību, savu vienīgo aizvainojošo un neapstrīdamo taisnību.

Jāteic, īpašs izrādes akcents ir sitaminstrumentu izmantojums, kas krāsaini, dinamiski un skaniski ierāmē triju draugu strīdu objektu – balto gleznu. Pie sitaminstrumentiem - Nellija Bubojanca.

Strīds par gleznu nonāk pat līdz privātām, ģimenes lietu aizskarošām niansēm un beigu beigās noved pat pie fiziskas ietekmēšanas.

Kāpēc režijas diplomdarba izrādei izvēlēts tieši Jasmīnas Rezā darbs?

"Man šķiet, ka režisoram ir jābūt interesei par cilvēku," atbild izrādes režisors, scenogrāfs Jānis Vimba. "Pēc tam par materiālu un iespējām to iestudēt. Šeit jau nav trīs draugu attiecības vien. Te ir attiecības ar mākslu. Vīriešu attiecības. Sieviešu attiecības."

Interesanti, ka šajā izrādē pēc ilgāka pārtraukuma uz skatuves atkal satiekas trīs kādreizējie kursabiedri, kas tagad ir arī kolēģi un draugi - Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Egliens un Egils Melbārdis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti