Panorāma

Darinot sveces, cer uzcelt māju

Panorāma

E. Jakrins arī jaunajā "Rīgas satiksmes" valdē

Noskaidroti labākie Valmieras teātra aktieri

Skatītāji par Valmieras teātra gada izrādi atzinuši «Hamletu» Indras Rogas režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātrī nu jau tā ir tradīcija – gadu mijā tikties ar skatītājiem un atbalstītājiem, lai noteiktu aizvadītās sezonas labākos māksliniekus un izrādi. Vērtējumu aizvadītajai sezonai nosaka gan teātra kolektīva iekšējā balsojumā, gan arī skatītāju vērtējumā. Šogad par Valmieras teātra labāko izrādi skatītāji atzinuši “Hamletu” Indras Rogas režijā. Atzinība tika arī aktieriem Mārtiņam Meieram, Imantam Stradam, Ievai Puķei, Elīnai Vānei, Tālivaldim Lasmanim un jaunajai aktrisei Elīnai Hanzenai.

Skatītāji par Valmieras teātra gada izrādi atzinuši «Hamletu» Indras Rogas režijā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Teātra balvu pasniegšana savulaik aizsākās kā sezonas izvērtējums pašu kolektīvā, bet, tā kā teātrim būtisks ir arī skatītāju vērtējums, tad nu jau astoto gadu sadarbībā ar piena pārstrādes uzņēmumu „Food Union” ir arī simpātiju balva „Skatītāju balss”.

Balvu pasniegšanas ceremonija sākās, godinot mūža balvu ieguvējus „Spēlmaņu naktī” un „Lielajā Kristapā” – aktieri Rihardu Rudāku un režisoru Vari Braslu.

Skatītāju simpātiju balva šogad Mārtiņam Meieram, Imantam Stradam, Ievai Puķei, Elīnai Vānei, bet par gada izrādi skatītāji atzinuši „Hamleta” iestudējumu. Savukārt teātra kolektīva vērtējumā aizvadītās sezonas labākais sniegums ir bijis arī Mārtiņam Meieram un Ievai Puķei, kā arī Tālivaldim Lasmanim un jaunajai aktrisei Elīnai Hanzenai.

"Šī ir, man liekas, tā lielākā vērtība, ka kolēģi redz, ko tu dari, un ka viņi novērtē, ka viņiem patīk, es esmu ļoti laimīga!” atzīst aktrise.

Veiksmīgs šis gads ir bijis aktierim Mārtiņam Meieram, kuram arī „Spēlmaņu nakts” labākā aktiera tituls, un Valmieras teātrī nu jau ne vienu vien gadu arī šī atzinība.

“Kaut kādā ziņā šis ir visu cilvēku darbs, kuri ir ieguldījuši manī šīnī lomā. Darbs ir vainagojies ar kaut kādiem panākumiem, tādēļ tā nav tikai mana balva, tā ir visu cilvēku balva, nu, pie viena bērna nelaimes ir vainojams viss ciems un pie viena bērna laimes arī ir vainojams viss ciems, tādēļ – jā, tā nav tikai mana balva,” saka aktieris, atzīstot, ka profesionālā ziņā šis bijis ļoti piepildīts gads - par radošo badu viņš sūdzēties nevarot. Galvenais ir nepārdegt.

Teātrim šis nav bijis viegls gads. Vispirms jau pārmaiņas pašu kolektīvā, bet aktieriem Ievai Puķei un Imantam Stradam ir savs skatījums.

"Nu visādi ir bijis, ja jau visu laiku iet pa taisnu līniju, tad nav interesanti, ir jāiet bišķin zigzagā," saka Ieva Puķe.

"Felikss Deičs iestudēja savā laikā tādu izrādi „Kazanovas mētelis”, kurā bija tāds teksts, ka dzīve ir kā sievietes krūtis, te augšā, te lejā, nu mums diezgan līdzīgi šeit iet," tā Imants Strads.

Mārtiņš Meiers, pateicoties par balvu, savā uzrunā teātrim vēlēja lidojumu, to pamatojot tādējādi, ka teātriem šis ir pārmaiņu laiks.

"Jautājums tiešām, kā šajā laikā būt teātrim, jo konkurence ir milzīga, un teātris, acīmredzot pēc savas vecās sistēmas, kā viņš strādājis līdz šim, vairs tā nespēj pievilkt skatītāju, tādēļ - lai tas nav tikai veikals, kur pērk un pārdod, bet lai, kā tas ir teātrī, ka dvēsele lido un atklāj par savu dzīvi kaut ko jaunu, tā kā no cita skatu punkta lidojot ieraugi savu dzīvi, tā arī teātrī," saka Meiers.

Valmieras teātrī jaunais gads nāk ne tikai ar jauniem iestudējumiem. Iemūžinot režisora Oļģerta Krodera piemiņu, paredzēts blakus teātrim atklāt pieminekli – simbolisku ābeli ar āboliem. Un, kā stāsta teātra direktore Evita Ašeradena, būs arī Valmieras vasaras festivāls.

"Festivāls būs noteikti un, tā kā pagājušogad bija bērniem, tad ir pienācis laiks starptautiskai programmai un lielajam festivālam, mēs to tā saucam. 7.,8., 9. augustā, tie jau ir apstiprināti datumi, un 9. augustā atklās arī Krodera ābeli. Mēs plānojam, ka būs arī Krodera pirmdiena 2020. gada 20. aprīlī. Plānojam nākošo sezonu. Mums arvien vairāk aktieru rindās un izrādēs iesaistīsies jaunie aktieri, kuri šogad ir trešajā kursā, tā kā mēs uz simtgadi būsim paši labākie," sola teātra direktore.

Bet vēl pēc gada būtiskas pārmaiņas gaida pašu teātra ēku, lai arī šajā ziņā savu simtgadi 2023. gadā teātris sagaidītu jaunā veidolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti