Skatītāji atzinīgi vērtē «Shakespeare’s Globe» izrādi «Hamlets»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daloties iespaidos par izrādi, skatītāji slavē "Shakespeare’s Globe" izrādes „Hamlets” neierasto vieglumu, ar kādu tika saprotami izstāstīts stāsts. Arī kritiķi izceļ nesamākslotību un atraisītību, ar kādu tiek pasniegti Šekspīra teksti.

„Ir tā, ka es zināju, uz ko nāku, līdz ar to nevarētu teikt, ka tas man bija liels pārsteigums,” Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” atzīst teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu redaktore Henrieta Verhoustinska. „Ņemot vērā, ka šī teātra uzdevums ir pēc iespējas vienkāršākā un cilvēkiem tuvākā veidā interpretēt Šekspīra tekstus, domāju, ka viņi to dara ļoti atraisīti, brīvi, nesaspringti un „nepārmudrīti”.”

Lugas materiāla īsinājumus izrādē teātra kritiķe skaidro ar to, ka, iespējams, izrādes mērķis ir traktēt sabiedriskās un politiskās norises kā spēli.

Teātra kritiķei visvairāk atmiņā palikšot tas, cik nepiespiesti aktieri pārgāja no lomas.

Protams, nekādu emocionālu katarsi šāda tipa izrādē nevar gūt. Man šķiet, ka tā drīzāk ir tāda izrāde, kura būtu jāvadā pa skolām,” rezumē Verhoustinska.

„Jāpiekrīt, ka aktieru spilgtais uznāciens izrādes sākumā, žilbinot ar dziesmām, tēliem un brīnišķīgo Šekspīra laika valodu, ignorējot dziļākas filozofiskas tēmas, pēc pusstundas sāk nedaudz garlaikot,” norāda Latvijas Radio žurnāliste Anda Buševica.

"Shakespeare’s Globe" mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors Dominiks Dramgūls pirmajā izrādes daļā izvēlējies akcentēt teātra spēles maģiju. Izrādes otrajā daļā, kur pēc Šekspīra rakstītā slepkavības seko viena otrai, izrāde vairāk sāk atgādināt trilleri. Slepkavas ierodas no negaidītām uzejām, radot iespaidu, ka jebkurā brīdī atkal var notikt jebkas un neviens nav drošībā.

Daloties iespaidos par izrādi, skatītāji izceļ neierasto vieglumu, ar kādu tika izstāstīts saprotams stāsts.

Kā vēstīts, pasaules turnejā "Globe to Globe" teātris "Shakespeare’s Globe" viesojās Latvijā 19.maijā, Dailes teātrī izrādot "Hamletu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti