Skaties teātri mājās. «Heda Gablere» – portrets ar sievietes dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sieviete kā negaiss, sieviete kā spriegums, sieviete kā smalka stīga dzīves skaistajā nepanesamībā. Tas ir ziemeļnieciskā Henrika Ibsena drāmas “Heda Gablere” sievietes sirdi plosošais iestudējums Valmieras teātrī.

Teātris.zip izlase #paliecmājās

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā sabiedrisko mediju portāls LSM.lv piedāvā ieskatīties "Teātris.zip" arhīvos un atklāt šodienai interesantus un aktuālus iestudējumus

Šī ir iespēja noskatīties klasikas plauktā liekamu pasaulē un Latvijā daudzkārt iestudētu izrādi “Heda Gablere”, ko šoreiz 2005. gadā kā pārlaicīgu sievietes portretējumu smeldzīgi skaisti atainoja režijas meistars Oļģerts Kroders. Redzēt izrādi kā iekāpt gleznā ar sievietes pretrunīgās dabas atainojumu.

Hedas lomu teātra pasaulē uzskata par vienu no profesionalitāti pārbaudošākajām.

Izrādē zaigo, zibeņo un mirdz aktrise Ieva Puķe, ekspresionistiski triepjot skatītāju acu priekšā tās sievietes portretu, kura nonāk divkaujā pati ar sevi.

Ilgās pēc īstas, pilnestīgas dzīves, kas ietilpināmas arī tādos pasakā pārdzimušos vārdos kā “aizej tur, nezin’ kur; atnes to, nezin’ ko”… Vārdos, ar kuriem vēl aizvien arī mūslaikos var raksturot dzīves jēgas meklējumu strupceļus.

Par izrādi

Henrika Ibsena drāmas "Heda Gablere" iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2005. gada 18. martā Valmieras teātra Apaļajā zālē. Izrādes režisors – Oļģerts Kroders, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Kristīne Abika. Titullomā Ieva Puķe. Lomās: Krišjānis Salmiņš, Ligita Dēvica, Māra Mennika, Rihards Rudāks vai Aigars Vilims, Tālivaldis Lasmanis, Inese Ramute.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti