Skaties teātri mājās. «Hanana» – dzīves staignāja meistardarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Naturālistisks, režisora Dž. Dž. Džilindžera rokrakstam netipisks darbs, iestudējot krievu mūsdienu rakstnieka Germana Grekova lugu “Hanana” Liepājas teātrī ļauj dzīvi lobīt slāni pa slānim kā sīpolu. Dažiem ir izstrādāta iespēja neraudāt, citiem tomēr nobirs pa asarai, lūkojoties skarbuma cauraustā stāstā.

Teātris.zip izlase #paliecmājās

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā sabiedrisko mediju portāls LSM.lv piedāvā ieskatīties "Teātris.zip" arhīvos un atklāt šodienai interesantus un aktuālus iestudējumus

Laikā, kad šobrīd četras sienas kļūst par sabiedrības pašaizsardzības instrumentu, stāsts par sievieti, kura jebkurā situācijā par spīti apstākļiem cenšas rast spēku, lai dzīvotu tālāk, var kalpot par līdzpārdzīvojuma punktu, ļaujot atjaunot spēka rezerves paša dzīvē. 

Izrāde būs vērtīga alternatīva ierastā ikvakara seriāla vai drāmas vietā.

Stāsts par ģimeni un tās attiecībām kādā lauku nostūrī, kur morāles vietā nereti rīcību diktē sirds likums.

Turklāt tā ir iespēja aizceļot uz Liepājas teātri, neizejot no mājas, un redzēt traģikomiskā saspēlē divus spožus Liepājas aktierus – Inesi Kučinsku un Egonu Dombrovski, kuru saspēle uz teātra skatuves nereti pārtop spīdošos darbos. Arī šis ir pārsteidzošs meistardarbs kā teātra, tā režisora radošajā biogrāfijā.

Par izrādi

"Hanana" ir stāsts par kādu ģimeni un tās locekļu savstarpējām attiecībām viena gada garumā. Germana Grekova lugas centrā ir stipra sieviete Ausma, kura vadās pēc sirds likumiem, kas dzīvē diemžēl mēdz nonākt pretrunā ar morāli un reliģiju. Lai gan lugas darbība norisinās laukos un atklāj šodienas skarbo situāciju, režisors darbā saskatījis arī optimistiskas notis – Ausma jebkurā situācijā cenšas rast spēku, lai dzīvotu tālāk.

Izrādes režisors Dž. Dž. Džilindžers, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa. Izrādē skan Kārļa Lāča mūzika. Lomās: Inese Kučinska, Egons Dombrovskis, Edgars Pujāts, Kaspars Gods, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Sigita Jevgļevska.

"Hananas" pirmizrāde notika 2010. gada 5. februārī, bet piecdesmito un pēdējo reizi to spēlēja 2015. gada 5. februārī.

Liepājas teātra izrāde "Hanana" nominēta 2009./2010. gada sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai sešās nominācijās: "Gada dramatiskā teātra izrāde", "Gada režisors", "Gada aktrise" (Inese Kučinska), "Gada aktieris otrā plāna lomā" (Kaspars Gods), "Gada kostīmu māksliniece" (Ilze Vītoliņa) un "Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē" (Kārlis Lācis). "Spēlmaņu nakts" balvu saņēma Kaspars Gods.

Izrāde piedalījusies 2011. gada festivāla "Zelta maska" ārpuskonkursa programmā "Maska plus" (Krievija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti