Silvija Radzobe: 100 izcili aktieri ir nevis skaita, bet kvalitātes apzīmējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"100 izcili Latvijas aktieri” ir grāmata par izciliem Latvijas aktieriem – gan pagātnes, gan mūsdienu izcilībām. Divdesmit divu autoru kopdarbs, kas tapis četru gadu garumā.

"100 izcili aktieri ir nevis skaita, bet kvalitātes apzīmējums," iepazīstinot ar izdevumu, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta šī izdevuma idejas autore teātra kritiķe Silvija Radzobe. 

Realitātē apjomīgajā divsējumu izdevumā var lasīt aprakstus par 103 aktieriem. 

"Tie trīs  aktieri, kas nāca klāt, bija Maija Doveika, kura tad, kad sākām darbu, vēl nebija zvaigzne, bet pēc pusotra gada jau bija un grāmata nebija iedomājama bez viņas," atzīst Radzobe.

"Savukārt teātra zinātniece Guna Zeltiņa uzskatīja ka divi izcili Latvijas aktieri, kuru talantu sapostīja alkoholisms, arī ir cienīgi būt grāmatā. Runa ir par Rūdolfu Plēpi un Jāni Reini – šī grāmata nav tikumisko, bet talantīgo cilvēku grāmata," turpina Radzobe.

Izvēlēto aktieru loks ietver kā mūsdienu skatuves māksliniekus, tā to paaudžu pārstāvjus, kas 19. gadsimtā dibināja latviešu profesionālo teātri. Vienā izdevumā satiekas Ādolfs Alunāns, Dace Akmentiņa, Elza Radziņa, Žanis Katlaps, Vija Artmane, Lilija Štengele, Aleksandrs Bojarskis, Vilis Daudziņš, Juris Žagars, Gundars Āboliņš, Harijs Liepiņš, Jēkabs Duburs, Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un daudzi citi.

“Mana sajūsma un pateicība aktieriem, par kuriem šeit rakstīts, par kuru sniegtajiem tēliem un pārdzīvojumu teātrī esmu bijusi savā laikā tik lielā sajūsmā un tādās spēcīgās emocijās, man tāda sajūta, ka ar šo grāmatu esmu spējusi viņiem kaut ko atdarīt, paldies pateikt,” bilst Radzobe.

“Autoru vadībā noticis tāds kā visu laiku Latvijas teātra aktieru salidojums, ka viņi šajā grāmatā satiekas. Tā ir ļoti lielu gandarījumu dodoša sajūta."

Sākot darbu, bijusi iecere, ka par 100 aktieriem uzrakstīs 10 cilvēki, katrs veidojot 10 portretus. Taču dzīve ieviesusi korekcijas, neviens teātra kritiķis nav brīvs, katram jāstrādā maizes darbā, un daudzi nevarēja uzņemties rakstīt par desmit aktieriem.

"Lūdzu katram no tiem desmit cilvēkiem, ar kuriem bija iecerēts grāmatu kopā uzrakstīt, atsūtīt katram 100 savus kandidātus – 76 mums visiem saskanēja. Visiem bija ierakstīts Gustavs Žibalts, bet neviens nezina neko vairāk, ka viņš slavens – Smiļģa laika ģeniālais mazo lomu tēlotājs. Par viņu arī tika uzrakstīts izcils portrets," bilst Radzobe.

Par pārējiem domas dalījās, katram bijuši savi favorīti, bet elektroniskas saziņas ceļā veica atlasi. Diskusiju rezultātā radās tas saraksts, kas iekļauts grāmatā.

Radzobe atklāj, ka darbs pie šī izdevuma sācies 2015. gadā. 

"Sākās no mana mazvērtības kompleksa, kad nespēju tikt galā ar citu lielu darbu, vienu nodaļu. Rakstīju par Aleksandru Čaku grāmatu un pienāca brīdis, kad jāraksta par "Mūžības skartajiem". Pavadīju visu vasaru, vācot materiālu, bet neatradu veidu, kā rakstīt par to," atminas Radzobe.

Ejot pa ielu, viņa iegriezusies grāmatnīcā un nopirkusi plānu grāmateli krievu valodā "100 lieli pasaules režisori".

"Ienāca prātā, ka tuvojas simtgade. Lai nebūtu jādzīvo depresijā un jāizjūt mazvērtības komplekss, jāizdomā cits darbs un tā darīšanas laikā man radīsies idejas par Čaku," stāsta Radzobe.

Tagad, kad pabeigts darbs par 100 izciliem Latvijas aktieriem, Radzobe ir atkal atgriezusies pie pētījuma par Čaku un ar nodaļu, kas sagādāja problēmas, gandrīz tikusi galā.

Gāmatu "100 izcili Latvijas aktieri" izdevis Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskais apgāds. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 15. februārī pulksten 14.00 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes zālē Rīgā, Visvalža ielā 4a, 4. stāvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti