Kultūras ziņas

21.gadsimta Maija un Paija Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Kara māksla Odesā

Sievietes raksta "Dejas dienasgrāmatu"

Sievietes raksta «Dejas dienasgrāmatu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot Starptautisko dejas dienu, 27.aprīlī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pirmizrādi piedzīvoja laikmetīgās dejas izrāde-izstāde "Dejas dienasgrāmata". Tās ir septiņu ar dejām nesaistītu sieviešu atklāsmes par laikmetīgo deju, kas tiek izpaustas kustībā un pierakstītas dienasgrāmatā.

Uzņēmēja, mūziķe, topošā mediķe - tās ir sievietes, kuras laikmetīgās dejas jomā ir jaunpienācējas, bet nolēmušas savas domas izteikt tieši ar kustību palīdzību. Katrai no viņām tika dota iespēja izvēlēties savu tēmu laikmetīgās dejas kontekstā, bet savus iespaidus fiksēt, rakstot dejas dienasgrāmatu.

"Salauzu mazlietiņ stereotipu, kas vispār ir deja. Deja vairāk ļauj ieklausīties sevī, sajust un izdejot to, kas nāk no tevis paša, jo ķermenis ir gana skaists, lai to pasniegtu dejā," saka uzņēmēja Ilze Čeže.

24 nodarbību laikā horeogrāfe un izrādes idejas autore Santa Grīnfelde uzmanību sadalīja starp dejas tehniku un mākslu improvizēt kustībā.

"Dominantais uzsvars ir iedrošināt radīt savu materiālu, tā ir mana specifiskā interese - ne tikai dalīties ar savu horeogrāfisko materiālu, bet saņemt atgriezenisko saiti. Tas ir tas, kā viņas dejo, iekšējais dejotprieks, kas ir procesa sākumposms un sākotnējā iepazīšanās," norāda Santa Grīnfelde.

Kustības un pieraksti, ar kādām meitenes dalās teju intīmās atklāsmēs, rada nepieradinātas, bet uzmanību saistošas noskaņas izjūtu, kur deja iegūst terapijas nozīmi.

Kā vēstīts, Santas Grīnfeldes projektā piedalījās septiņas dejas neprofesionāles - Ilze Čeže, Alise Kirilova, Laura Kušķe, Lija Liepiņa, Kristīne Paula, Aija Pāsa un Austra Ziļicka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti