Sievietes izlaušanās no vientulības Zanes Daudziņas monoizrādē «Bruņota un bīstama»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par nopietnām un aktuālām problēmām runāt caur humora prizmu - šis ir virziens, kurā jau septiņus gadus strādā izrāžu apvienība "Panna". Nākamnedēļ pirmizrādi piedzīvos jauna komēdija "Bruņota un bīstama", kas būs populārās aktrises Zanes Daudziņas monoizrāde. Tas būs mazliet smeldzīgs, bet reizē arī ļoti uzmundrinošs stāsts par kādas latviešu sievietes izlaušanos no vientulības apburtā loka. Komēdijas autore ir Aiva Birbele, bet to iestudējis Juris Rijnieks

Izrādes galvenā varone ir Biruta, 40 gadus veca sieviete, pietiekami pievilcīga, apsviedīga un situēta, vien diemžēl ļoti vientuļa, tā savu varoni raksturo aktrise Zane Daudziņa.

"Pamatstāsts vijas ap sievieti, kuras bioloģiskais pulkstenis vairs ne tikšķ, bet burtiski brēc jau pēc vīrieša, un viņa turklāt vēl tiek konfrontēta ar līdzjūtīgu jautājumu: "Nu tad klases salidojumā atkal būsi viena?". Viņa to vairs nevar izturēt un saka: "Nē, man ir līgavainis!". Kad viņa to ir pateikusi, tad viņai vairs nav atkāpšanās ceļa - viņa metas to savu mērķi īstenot," stāsta Zane Daudziņa.

Tā kā līdz salidojumam atlikuši trīs mēneši, mērķis - nomedīt vīrieti - Birutai ir jāīsteno gluži vai triecientempā, un viņa to arī dara. Turklāt - viņa vēlas ne jau šādu tādu, bet gan vislabāko, un metas pakaļ vīrietim ne vairs kā pasakās baltā zirgā, bet gan melnā "BMW". Tas ir stāsts arī ar pakaļdzīšanos un ieroču izmantošanu - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Birutas plāns ir ļoti mērķtiecīgs. Lai iekarotu savu iecerēto, viņa apgūst visas vīriešu valdzināšanas prasmes, viņa iet uz visu banku, viņas taktika ir vairāk nekā slepenpolicista cienīga. Gala rezultātā pūles tiek atalgotas, tikai nedaudz citādā veidā, kā sākotnēji iecerēts.

Lai arī stāsts skatīts caur humora prizmu, tā dziļākajos slāņos ir ne mazums smeldzes un dzīves īstenības. "Latvijā, man liekas, ļoti daudzām sievietēm ir šī sajūta, ka viņas jūtas vienas. Kur palikuši Latvijas vīrieši? Vai viņi visi ir kaut kur aizbraukuši, pazuduši? Sievietes jūtas kā tādas Sniegbaltītes, kur uz septiņām ir viens rūķītis, viss otrādāk. Man liekas, ka Aiva Birbele ir ļoti precīzi trāpījusi tajā eksistenciālajā sajūtā, ka sievišķā sūtība ir jāpiepilda par katru cenu. Un tad atšķirībā no daudzām sievietēm, kuras varbūt padodas, šī ir gatava cīnīties. Varbūt tas ir arī izrādes galvenais vēstījums - nesēdēt, neskumt, bet censties tiekties savu sapni īstenot. Aivai ir lugā tāds skaists sauklis - nekad nevajag pamest cerību, nekad! Ļoti vienkārši, bet tādi uzmundrinoši vārdi, ko reizēm mēs viens otram aizmirstam pateikt," pauž Zane Daudziņa. No aktrises izrāde prasa lielu atdevi, jo viņa tajā atveido ne tikai galveno varoni Birutu, bet iemiesojas arī visos pārējos tēlos.

Režisors Juris Rijnieks Aivas Birbeles lugu raksturo kā izcilu no dramaturģiskā un arī žanriskā viedokļa. Viņš cer, ka tas pilnasinīgi atspoguļosies arī izrādē: "Šis mums ir mēģinājums tuvoties izklaides žanra monoizrādes virzienam, tādam šovam mazliet, kas ir ļoti grūts žanrs. Lai tas ir jautri, skaisti, forši, simpātiski, patīkami, emocionāli, smieklīgi un smeldzīgi vienlaicīgi."

Piedzīvojumu komēdijas "Bruņota un bīstama" pirmizrāde ar Zani Daudziņu galvenajā lomā būs skatāma 13.oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace". Pēc tam izrāde ceļos pa Latviju, viesojoties vēl desmit dažādas Latvijas vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti