Rīta Panorāma

Nebeidzamā OIK epopeja. Intervija ar Ivaru Zariņu

Rīta Panorāma

Mārtiņa Zīverta lugas "Kāds, kura nav" lasījums

"Sieviete kā konfekte"- aktrise Zane Daudziņa brieduma komēdija stand-up stilā

«Sieviete kā konfekte» – tapusi izrāde par sievietes pieredzi 50 gadu vecumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Caur smiekliem var nonākt tuvāk patiesībai – uzskata izrāžu apvienības “Panna” komanda un šonedēļ sāk izrādīt jaunu Aivas Birbeles lugu “Sieviete kā konfekte”. Tā nodēvēta par brieduma komēdiju, jo tās centrā ir sieviete, kura tikko nosvinējusi 50. jubileju, kas izrādās viņai ļoti zīmīgs pagrieziena punkts.

Lugu iestudējis Juris Rijnieks, bet galveno varoni atveido Zane Daudziņa.

«Sieviete kā konfekte» – tapusi izrāde par sievietes pieredzi 50 gadu vecumā
00:00 / 05:52
Lejuplādēt

Pirmizrāde komēdijai būs skatāma piektdien, 31. janvārī, Baložu Kultūras namā, kam līdz pat aprīļa vidum sekos vēl vairāk nekā 20 izrāžu dažādās Latvijas vietās.

Pirms 50 gadiem sieviete krietni agrāk devās pensijā un teju automātiski nokļuva kategorijā, kad jāsien galvā lakatiņš, jāsēž klubkrēslā, jāada zeķes un jādod viedi padomi jaunajiem. Tagad ar 50 gadu distanci viss ir citādi.

Kā tad īsti ir būt sievietei 50+ mūsdienu Latvijā – par to arī ir stāsts Aivas Birbeles jaunajā komēdijā ar Zani Daudziņu galvenajā un vienīgajā lomā.

Zanes Daudziņas atveidotā varone tikko nosvinējusi 50 gadu jubileju, kad viņu atlaiž no darba ar pamatojumu – viņas personība apstājusies attīstībā. Pirmais šoks ir liels, bet viņa nav no tām, kas padodas, gluži otrādi. Ceļu uz attīstību viņa apņemas sākt ar pareizu ēšanu, sportošanu, izaugsmes treniņu un citu nodarbību apmeklēšanu, kas iekļaujas modernas sievietes komplektā.

Šai saistībā viņa iekuļas visdažādākajās ķezās, bet galu galā sasniedz pat labāku rezultātu, nekā cerēts.

Zane Daudziņa lugu salīdzina ar pasaku pieaugušajiem par vardi, kas iekrita krējuma podā.

“Šī varone kuļ, kamēr izkuļas, un tas skaistākais, ka viņa, kuldamās pa dzīvi, izmēģinādama visādas metodes, atrod savu un nonāk pati pie sevis. Jo visā mūsdienu dzīvē, kur dažādas apšaubāmas vērtības tiek piedāvātas, dažnedažādi izklaides paņēmieni un naudas pelnīšanas sistēmas, ir svarīgi, ka tu noorientējies pats, ka tu nevis iekrīti svešos valgos, kur tu kļūsti par vergu kaut kādai citai sistēmai, bet ka tu atrodi savu veidu, kā būt un kā savu pienesumu dzīvei dot,” stāsta Zane Daudziņa.

Aktrise atzīst, ka Aiva Birbele ar savu lugu precīzi trāpījusi arī viņai šobrīd ļoti svarīgā interešu zonā, jo 50 gadi sievietei patiešām ir pārmaiņu laiks dažādās nozīmēs, kad viņai nepieciešams jauns kvalitatīvs pakāpiens dzīvē, lai šajā pasaulē justos labi, droši un stabili.

Zane Daudziņa norāda: “Lai nepazaudētu orientierus. Ļoti daudzas pazaudē, un tas ir šausmīgi smieklīgi, līdz asarām smieklīgi. Lai arī luga nav par to, ar to ir pilns internets un sociālie tīkli, kur ir sievietes ar uzpūstu, uzpolsterētu visu ko, kuras mēģina kaut kādā veidā stiept, frišināt un izmainīt sevi. Šis savukārt ir stāsts par to, ka varone ir tik pietiekami gudra, ka viņa secina – nē, es visu šito nedarīšu, es parūpēšos par to vietu, kur jo vairāk rievu, respektīvi par smadzenēm. Un viņa nonāk pie radoša gājiena, viņa izdomā savu biznesa nišu, kas sievietēm ir vajadzīga, lai viņas būtu sievietes ar pašcieņu, un, jā, viņa nokļūst pie sevis.”

Režisors Juris Rijnieks ļoti cer, ka šī izrāde sievietēm patiešām ļaus noticēt, ka viņas var būt apburošas jebkurā vecumā un ka viņas dažkārt pilnīgi lieki uztraucas par nebūtiskām lietām.

Juris Rijnieks stāsta: “Šis ir tas posms dzīvē, kad uztraukums par to, kāda tu biji vēl aizvakar, salīdzinot ar šodienu, liek tev tādā depresijā krist, ka dažbrīd liekas – nu beidziet meitenes – nav tik traki!

Man no vīrieša viedokļa sievietes ir ļoti pievilcīgas, ļoti seksuālas un interesantas arī šajā vecumā, tikai viņas pašas tam kaut kā netic. Bet īstenībā tā ir, ka vīriešiem brieduma gados arī vairāk interesē brieduma sievietes. Tas ir normāli. Tiem, kam 60 gados patīk modeles, man liekas, ar galvu kaut kas nav īsti kārtībā.

Un tādējādi šī izrāde aicinās meitenes – nu mazliet nomierinieties!”

Ne tikai sievietes, arī vīrieši ir adresāts jaunajai komēdijai, jo, kā uzskata Zane Daudziņa, – tādējādi viņi varēs nokļūt tuvāk sievietes noslēpumam.

“Kaut kā nojaust labāk, kā sieviete domā, kas viņai sāp. Varbūt, ja ir vīrieši, kas ļoti mīl savas sievietes un grib viņas vairāk lolot un saprast, tad šis ir variants, kur caur smiekliem tu nonāc tuvāk patiesībai,” bilst Daudziņa.

Zane Daudziņa uz skatuves būs viena pati visu laiku, tādēļ viņai bijis vajadzīgs ļoti efektīvs un izteiksmīgs, bet arī ērts un viegli transformējams tērps, kuru veidojusi kostīmu māksliniece Una Bērziņa.

“Tas ir kombinezons violetā tonī, kas ir savā ziņā tāds aizspriedumains, un tādu labprāt neviens mugurā nevilktu, bet, tā kā tā ir skatuve un tā ir komēdija, tad tā ir superīga krāsa, kas notur uzmanību un piesaista, līdz ar to bija tāda izvēle,” skaidro Bērziņa.

Brieduma komēdijas “Sieviete kā konfekte” pirmizrāde skatāma piektdien, 31. janvārī, Baložu Kultūras namā, pēc tam līdz aprīlim sekos vēl vairāk nekā 20 izrāžu dažādās Latvijas vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti