Septembrī norisināsies jaunā teātra festivāls «Homo Novus»; fokusā – nenoteiktība un cilvēcisks kontakts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 2021. gada 8. līdz 18. septembrim Rīgā un reģionos norisināsies 26. Starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”. Šogad festivāla fokuss ir nenoteiktība dažādos ideju laukos, kuru kliedē nosacīti pašsaprotamas lietas, kas jaunajos apstākļos kļuvušas par vērtību, – cilvēcisks kontakts, klātbūtne, pieskāriens vai apziņa, ka arī vienatnē neskaitāmos veidos tomēr esam saistīti ar citiem, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāvji.

“Jaunās festivāla komandas sastāvā turpināsies starptautiska līmeņa izziņas process un tiks producēti vietējie mākslas darbi, turpinot īstenot pārdrošas idejas un riskantas izrādes.

Šogad festivāls uzsāks sarunu par mīlestību, šķetinās jautājumus par jaunības kļūdām un sabiedrībā pastāvošām pretrunām, kā arī izaicinās ķermeņa trauslumu.

Mēs gribam sniegt iespēju māksliniekiem veidot programmu vēl ciešākā sasaistē ar skatītāju, ļaujot kopīgi iztēloties tādu nākotni un sabiedrību, kurā mēs viens otru pamanām un novērtējam,” stāsta festivāla radošā direktore Beka Bergere.

Festivālā būs skatāma Ingri Fiksdālas izrāde “Diorāma”, kas apcer pilsētu un ainavu mainību. Norvēģu māksliniece savā izrāžu sērijā izmanto horeogrāfiju kā lēcu, ar kuras palīdzību iespējams mainīt mūsu pasaules uztveri. Kā norādīja LJTI, ekoloģiskā praksē balstīto Fiksdālas izrāžu scenogrāfiju veido gan cilvēku ķermeņi, gan nedzīvi objekti, bet skaņu radījuši norvēģu eksperimentālie mūziķi Jenija Vāla un Lase Marhaugs, izmantojot lidrobotu, industriāla noiza skaņas un nenosakāmas čaukstošas atbalsis.

Ingri Fiksdālas izrāde "Diorāma"
Ingri Fiksdālas izrāde "Diorāma"

Ar izrādi “Sekss, narkotikas un noziedzība” Rīgā uzstāsies Kanādas mākslinieku apvienība “Mammalian Diving Reflex” jeb “Zīdītāju niršanas reflekss”, kas savā radošajā darbā "regulāri pārbauda jaunās paaudzes spēju iznirt virs ūdens, kurā pēkšņi attopamies, pārkāpjot pieaugušo pasaules slieksni". Viņi rada izrādes, instalācijas, filmas un tekstus, kuros pievēršas sabiedrībā pastāvošajām pretrunām, taisnīguma un vienlīdzības tēmām. Latvijā skatāmajā izrādē seši pusaudži aicinās vietējās slavenības uz atklātu sarunu par vismulsinošākajiem jautājumiem.

Kjāras Bersani izrāde “Vienradžus meklējot”, kas bija iecerēta jau 2020. gada festivālā, skatītājus aicinās uz pārdomām par ķermeņa trauslumu un zūdamību.

Itāļu vizuālās un performances mākslinieces prakses centrā ir ķermenis kā politiska kategorija.

Savukārt Cīravā, Aizputes novadā, projekta “BE PART” ("Art BEyond PARTicipation") ietvaros skotu mākslinieki Nīls Kalagans un Simone Kenjona sadarbībā ar vietējo kopienu radīs kopīgu jaundarbu. Mākslinieki pavadīs šo vasaru, strādājot ar medniekiem, sēņotājiem un citiem ar mežu cieši saistītiem cilvēkiem, lai kopīgi meklētu veidus, kā dažādas sabiedrības kopienas var iesaistīties mākslas procesos ar savām specifiskajām zināšanām un pieredzi. Kenjonas un Kalagana darbi bijuši skatāmi Heivorda galerijā, Sadler's Wells teātrī, Somersethausā, Hepvortas galerijā un citur.

Pilna festivāla programma skatītājiem tiks izziņota augusta sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti